Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

mudra_pushan

Жест, посветен на Бога на слънцето Пушан, който е и Бог на пълноценното хранене

ВАРИАНТ 1

КАК

Дясна ръка: Върховете на палеца, показалеца и средния пръст са събрани; безименният пръст и кутрето са допрени и изпънати.

Лява ръка: Върховете на палеца, средния пръст и безименния пръст са събрани; показалецът и кутрето са изпънати.

ЗАЩО

Тази мудра символизира приемане и получаване с жеста на едната ръка, и оставяне на нещата да текат, даване и освобождаване с жеста на другата ръка. Двете ръце трябва да са координирани една с друга при храносмилане. Мудрата въздейства на протичането на енергията, отговорна за усвояването и оползотворяването на храната, както и спомага изхождането. Тя подобрява дишането и следователно усвояването на кислород, както и освобождаването на въглероден двуокис в белите дробове. Тя има релаксиращо действие върху слънчевия сплит (областта обхващаща стомаха, черния дроб, далака и жлъчката), регулира енергиите в вегетативната нервна система, мобилизира енергиите при изхождане и детоксикира. Подпомага пречистването от отрови. Мудрата има отличен ефект при силно гадене, морска болест, газове и усещане за преяждане след хранене.

ВАРИАНТ 2

КАК

Дясна ръка: Върховете на палеца, безименния пръст и кутрето са събрани, показалеца и средния са долепени и изпънати.

Лява ръка: Като при Вариант 1 – Върховете на палеца, средния пръст и безименния пръст са събрани; показалецът и кутрето са изпънати.

ЗАЩО

Свързването на енергиите на палеца, безименния пръст и кутрето активира храносмилателния процес в червата и процеса на изхождане. Тази мудра може да се нарече „обща енергийна помпа”. Тя стимулира функциите на мозъка, факт, който е научно доказан. Позицията на пръстите на дясната ръка активира енергия в тазовото дъно като при тлеещ огън. Благодарение на положението на пръстите на лявата ръка разпалената енергия се насочва нагоре. В резултат на това действието на всеки орган, общото настроение, и мисленето (концентрация, памет, логика, ентусиазъм и т.н.) са положително повлияни.

КОЛКО

Тези два варианта на мудрата Пушан могат да се използват като непосредствена помощ или да се изпълняват по четири пъти на ден по 5 минути в случай на хронични оплаквания. Друг вариант е Пушан мудрата да се изпълнява 3 пъти дневно по 15-20 минути

Билкови лекове

Билките фенел (Foeniculum vulgare), анасон (Pimpinella ani-sum) и кимион  (Carum carvi) подсилват тази мудра.

Визуализация

При вдишване, поемайте енергия под формата на светлина. По време на паузата в дишането, осигурете необходимите време и място за да се разпростре енергията – светлина вътре във вас и да ви трансформира. При издишане, позволете на използваната енергия да излезе от вас. С всяко поемане на въздух в душата и ума ви навлизат все повече светлина и яснота.

Афирмация

С благодарност приемам всичко, което е полезно за мен, позволявам му да ми въздейства и освобождавам всичко, което вече е изчерпано.

 

Източници:

http://bg.convdocs.org/docs/index-96628.html

http://mudra-ru.nextohm.com/basic-mudras/pushan-mudra/

Снимка:  wealthwithwellnesses.blogspot.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *