Градина в бали слама? Удобно, екологично и лесно отглеждане на зеленчуци…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Почвата в градината ви не е хубава? Изобщо нямате почва? Само пътеките в градината ви ли са от пръст?

Казвали ли са ви от лабораторията, изследвала почвата в градината ви, че облеклото ви за работа в градината трябва да е защитен скафандър? Имате ли проблеми с тревата (и, не, не с онзи вид трева)?

Един последен въпрос: готови ли сте тази година да усвоите революционна градинарска технология, която би могла да промени живота ви — за по-малко от $100?

straw-bale-garden

Не? И аз не бях много убеден когато за първи път чух за странен метод за отглеждане на растения, наречен градинарство в сламени бали. Но после разбрах, че става дума за отглеждане на зеленчуци в сламени бали. Наистина.

Признавам, че не бях особено решен да опитам, когато открих, че водещият пропагандатор на движението Джоел Карстън непрестанно предлага на заинтересованите необикновени новости в технологията, както и води образователни курсове за интересуващите се на eBay. Каталозите по градинарство по това време от годината са доста дебели и в тях наистина има обещания за революционализиране на стария метод на засаждане на семена в земята в очакване от тях да се развият растения. Обърнати кули за отглеждане на домати. Използване на компост с чай. Окачествявам подобни предложения за потребителите като решения в търсене на проблем.

За незапознатите със селския бит, балите от слама обикновено са плътни, имат правоъгълна форма с размери 60/110/50 см (24х42х18 инча) и цената им е $5 или $6 (в България от 1.5 – 4 лева за бала слама). С други думи, балите слама буквално са по-евтини от пръст. (Така че вместо да насипвате пръст и да оформяте от нея лехите, в които да садите, вижте по-долу какво можете да правите с бали слама).

Но да се върнем на г-н Карстън, на когото му хрумва умната идея да подсили балите с малко тор и вода, създавайки един вид разтворима купчина компост. „Обвивката на балата се разлага бавно”, казва той. Тя играе ролята на контейнер. Вътрешността, която се разлага по-бързо „е сместа, която използваме вместо пръст”. Забодете маркуч за напояване отгоре, след това посадете разсад от домати в дупки, издълбани в сламата. Време е да си измиете ръцете след целия този изнурителен земеделски труд и да се поздравите: имате си зеленчукова градина.

Преимуществата от използването на бали слама са безброй, казва г-н Карстън. Сламата, след като от нея е обрано зърното на пшеницата или овеса, от които е направена, би следвало да не съдържа в себе си семена на тези растения, нито семена на плевели. Малкото плевели, които изникнат от сламата —  имаме предвид един или два — лесно да изкореняват. Балата си седи стабилно на мястото и височината й стига до бедрото ви; така че не е необходимо да се навеждате. А остатъчната топлина от бактериалното разлагане ви позволява да започнете да садите няколко седмици по-рано от обикновено. (Просто нагънете найлон отгоре). В края на селскостопанския сезон ще имате богат компост, който да използвате в саксиите или в лехите с цветя.

Карстън твърди, че сламата е идеалният „контейнер” за отглеждане на зеленчуци. Кухите сламки поемат и задържат влагата. Декомпозирането вътре в балите предоставя богата хранителна среда за растежа на растенията.

Градина от сламени бали можете да подредите навсякъде – върху тревната площ, върху асфалтираната алея за колите пред дома ви или навсякъде, където тя ще бъде огрявана от слънцето поне шест до осем часа. Този тип градина е особено удачна за градинари в по-студените климатични пояси, където сезонът на отглеждане на растения е по-къс – балите се загряват много по-бързо от почвата, така че стимулират ранен растеж.

На това предложение, приятели, трудно можете да устоите.

НО ДА НЕ ИЗБЪРЗВАМЕ. Когато г-н Карстън за първи път засажда бала слама, той не планира да пренапише аналите на градинарството. Тогава той следвал градинарство докато играе футбол в Първа дивизия в Университета на Минесота. Случайността след това го отвежда във внос-износ бизнеса и той известно време се занимава с търговия на играчки.

Той с носталгия си спомня за пресните зеленчуци, за които се е грижел в градината на баба си, така че когато се нанася със семейството си в къща, най-накрая намира мястото, където да пусне корени, буквално

Но къщата е на брега на блато и е построена върху сметище за строителни отпадъци. Плътно сбитата пръст „не приличаше на пръста в някогашната ни ферма”, казва той. В ума му изниква спомена за натрупаните до плевнята бали слама, от които изниквали огромни бурени и магарешки бодили и от този спомен се ражда идеята му.

Той провежда малък експеримент. Дава на баща си задачата да докара няколко десетки бали слама от близка ферма. Една редица бали той третира с балансиран тор за трева, друга с азотен тор, а трета с тор от кокошки. „Това беше теорията на баба ми”, казва той. „Ако имаш някакъв проблем, просто добави малко животински тор”.

След два три дни сламата се загрява до 55 градуса по Целзий (130 по Фаренхайт) и   започва да се разлага. След около 12 дни, температурата вътре в балите спада до 38 (100) градуса и в сърцевината им започва да се образува тъмна черна почва. В този момент г-н Карстън засажда в тях разсад от домати.

Онова, което липсва в този експеримент като научна тръпка се наваксва от резултатите. „След първата година вече знаех, че нямаше никакво значение какво садях в балите: всичко растеше”, казва той.

Въпреки това, г-н Карстън не приема успеха като доказателство за своята гениалност. „Все си казвам, че няма как да съм първият, който използва този метод”, казва той.

И наистина, от петдесетте до края на осемдесетте години на миналия век фермери експериментират в отглеждането на растения в бали слама, било то в оранжерии или в изкопи на открито с търговска цел. А в нета има десетки, ако не и хиляди статии по темата

Техниката се оказва полезна в Близкия изток, където алкалните и солени почви не се поддават на култивация. Балите слама очевидно са често срещани и в Източна Европа, където в някои случаи сламата се заменя с перлит.

straw-bale-garden-3

Ако имате на разположение само асфалтиран или бетонен двор, не се тревожете. Разположете няколко бали слама една върху друга – за целта можете да използвате старо детско легло на два етажа или да сковете конструкция по мярка. Поставете „зеленчуковата си градина” на място, където да я виждате непрекъснато. Посадете домати, тиквички, моркови, зеле, червено цвекло, чушки и краставици, та дори и дини в средата на балите. Билки като босилек и риган можете да отглеждате по страните на балите.

В така импровизираната градина можете да отглеждате много успешно и тикви, като ще добиете голяма реколта от тях.

При замърсена почва, алтернативата е използването на контейнери, пълни с пръст. Но освен че са огромни и че заемат много място, веднъж поставени те трудно могат да бъдат преместени.

При използването на сламени бали, през първата година те ви осигуряват място за садене, а на следващата ви осигуряват почва.

Друга гениална идея за отглеждане на зеленчуци: Гениална идея за ефективно отглеждане на домати

Само едно предупреждение, ако не живеете близо до ферма – НЕ КУПУВАЙТЕ СЕНО. Когато търсите бали за първата си градина, започнете от това. Намерете бали слама било то от овес или пшеница, но да са от слама, а не от сено. Сламата са кухите клечки, които остават след обирането на зърното. Сеното е трева или люцерна в което семената остават и само чакат да покълнат.

Карстън смята, че зеленчуците и плодовете отглеждани в бали раждат около 25 процента повече, отколкото ако са засадени в земята. Това може да се препише на повечето кислород, предоставян на корените (все повече осъзнаваме това), както и на неограничената вода (сламата е като гъба и задържа в себе си невероятно количество вода) и хранителни вещества. В добавка към всичко това, топлината от разлагането на сламата означава, че растенията се развиват по-рано, периодът на реколтата се удължава, както и че добивът обикновено е по-голям . Карстън изчислява, че необходимият труд е 75 процента по-малко – балите не се нуждаят от плевене и прекопаване.

Важни са и естетическите съображения, разбира се. Но ако се засадят билки и едногодишни цветя по страните на балите, освен красота за очите, системата е впечатляваща, особено ако не разполагате с почва или почвата ви е бедна, замърсена, камениста… неплодородна…

… Карстен дори отглежда картофи по този начин (по три растения на бала) – вадят се много лесно, съвсем чисти са и раждат много, така че са примамливи за всеки.

Ето методът, който превърна Карстен в гуру, към когото всички се обръщат по отношение на градинарство в бали слама:

1. Изберете сламата

Може да си опитате късмета като закупите бали слама от местния градински център, но най-добрият източник е направо от ферма. Ако искате да практикувате органично градинарство, персоналът в градинския център вероятно няма да знае от какви растения е сламата. Помнете, че е най-лесно да намерите слама през есента. Ако подготвите градината си от бали слама преди зимата, ще сте напълно готови за засаждане когато дойде пролетта. Ако решите сега, през пролетта, да си направите зеленчукова градина с бали слама, ще можете да засадите растенията по-рано от обичайното и те ще тръгнаг по-рано от обичайното и то без особени усилия от ваша страна.

2. Наредете балите

Преди да наредите балите, постелете под тях найлон за градински площи, за да не позволите проникването и поникването на бурени в балите. Наредете балите една до друга на редове с отрязаната (широка) страна на всяка бала нагоре. Връвта, която държи и опасва балите трябва да преминава през страните, а не през площта ви за садене. Връвта ще спомогне за запазването на формата на балите когато те започнат да омекват и да се разграждат.

3. Подгответе балите

Две седмици преди да засадите балите трябва да  предизвикате ферментацията в тях. Това означава да поливате и торите балите в продължение на приблизително 10-14 дни, за да започне процес на компостиране във вътрешността на сламените бали. През първите шест дни торете всяка бала през ден с по 3 ч.ч. органичен тор и поливайте балите, за да премине торта в сламата и изцяло да насити балите. В дните, в които не торите, просто поливайте балите. (Съвет: не обръщайте внимание на подозрителните погледи на съседите си.) От 7-я до 9-я ден включително, насипвайте в балите по 1.5 ч.ч. органичен тор и ги поливайте. На 10-я ден ги наторете с 3 ч.ч. фосфор и калий (костното или рибено брашно, смесено с 50% дървесна пепел правят чудеса).

Ако промушите пръст в балите, те ще са горещи и влажни. Ще започнете да забелязвате „оцветяване” — черни почвоподобни буци, които сигнализират за започването на компостирането, което ще продължи през целия сезон на отглеждане. Ако изникнат гъби, радвайте се — те няма да навредят на растенията ви, това означава, че сламата се декомпозира както трябва.

straw-bale-garden-2

Още едно описание на процеса, от фермер, практикуващ градинарство в бали слама:

Следвам инструкциите на Карстън стриктно. Балите (слама, не сено) ги нареждам вертикално поне на два реда един върху друг без да махам връвта, която ги държи около две седмици преди времето когато смятам да ги засаждам като зная, че генерираната от разграждането в тях топлина ще ми позволи да ги засадите две до четири седмици по-рано отколкото ако засаждам растенията в земята.

Най-трудоемката част от първоначалното „подготвяне” на балите е добавянето на вода и тор, така че балите да започнат да се разграждат вътре – то отнема от 10 до 14 дни. На първия ден разпръснете равномерно по 120 г (4 унции) богат на азот тор за тревни площи върху всяка бала преди да ги полеете внимателно с 4-8 л (1-2 галона) вода, за да проникне тора в сламата (това отнема около минута на бала). Не е необходимо торът да проникне изцяло в балите. Когато водата започне да изтича от долната част на балите, спрете да поливате. През следващите около девет дни продължавате в същия дух, един ден торите, един ден не торите. Ако искате да отглеждате растенията органично, можете да добавите органичен тор вместо азотен, но в този случай трябва да увеличите количеството шест пъти (и да вземете бали от органично отглеждани растения). След петия ден използвайте вода от бъчви или отлежала една нощ вода, за да не е студена, идвайки направо от чешмата. И последно, непосредствено преди да садите, поставете маркуч върху балите (ако не искате да поливате ръчно), а на 11-я ден засадете разсада или семената.

И едно последно нещо:

Г-н Карстън често използва тор за тревни площи, съдържащ повече от 20 процента азот (без добавени хербициди). По около 2.5 ч.ч. на бала са достатъчни като след няколко дни сламата, след като първо е усвоявала азота, започва да го отделя. Когато вътрешността на балите се усеща леко топла на допир, можете да пресадите разсада. В този миг подхранването на балите приключва. Настъпва времето, когато балите ще хранят теб.

4. Направете дървена рамка и парник в едно

Едно от най-яките неща относно градинарството в бали слама е че то комбинира най-добрия контейнер за градинарство с вертикалното градинарство. Карстън препоръчва поставянето на изправени пръти с височина 2.15 м в края на всяка редица бали и прекарването на тел между тях на разстояния от по 25 см от върховете на балите. При изникването на посадените от вас семена, можете да използвате най-долната тел за мятане на нагънат найлон, за да направите незабавно импровизиран парник за мразовитите нощи в началото на пролетния сезон. А когато растенията започнат да растат, телта действа като вертикална рамка, по която могат да се катерят краставиците, тиквите и всички увивни зеленчуци.

5. Време за садене

Ако садите разсад, използвайте гребло, за да разделяте сламата, т.е. да правите дупки и да добавяте по малко стерилна почвена смес за садене, с която да заривате корените. Ако засаждате семена, покрийте балите с пласт с дебелина от 2.5 до 5 см (1-2 инча) смес за садене и садете в тази леха. За самото садене, използвайте градинарска лопатка за разсаждане, с която да правите достатъчно големи дупки, в които да поставяте стръковете/разсадените растения с пръста и ги натискайте добре. Ако е необходимо можете да махате по малко от сламата. Можете да садите по три стръка домати на бала. Можете да насадите и невени за отблъскване на белокрилките. С поникването си семената ще пуснат корени в самите бали. При саденето посадете и някои едногодишни цветя по страните на балите или различни билки, като магданоз, например— иначе те ще останат неизползвана площ, а с цветята/билките градината ви ще е далеч по-красива.

6. Виж ти — никакво плевене

Ако сложите маркуч за поливане върху балите, вие в голяма степен ще елиминирате цялата си работа по градината чак до беритбата. Това е така, защото „почвата” ви не съдържа семена на плевели. Има една уловка, обаче — ако не сте взели слама от ферма (виновни по всички обвинения), има вероятност сламата, която сте взели (или още по-лошо да са ви продали сено вместо слама) да съдържа семена. Ако от балите ви започне да пониква нещо, което прилича на трева, можете да се спасите от тази напаст като полеете кълновете с разреден оцет. Ако тревата не дразни погледа ви, тя не би следвало да навреди на растенията и вероятно ще загине от горещината от декомпозирането на балите.

7. Беритба след беритба

В края на сезона на беритбата балите ще са омекнали,  увиснали и посивели — но вие точно това искате. Защото когато натрупате сламата и я оставите да се превръща в компост през зимата, ще имате купчина прекрасен компост, с който да напълните саксиите и лехите си следващата пролет.

 

Източници:

http://www.nytimes.com/2013/03/21/garden/grasping-at-straw-a-foolproof-vegetable-plot.html?pagewanted=all&_r=3&

http://www.telegraph.co.uk/gardening/gardeningequipment/11369289/Straw-bale-gardening-is-it-any-good.html

http://modernfarmer.com/2013/07/straw-bale-gardening/

Снимки: seesheilarun.com; xn--72cfa1hey3b0dtji.com; jojotanks.co.za;

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

2 thoughts on “Градина в бали слама? Удобно, екологично и лесно отглеждане на зеленчуци…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *