8 съвета как да свалите холестерола си по естествен начин

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

exercises

Важно е да осъзнаем, че макар че холестеролът получава много внимание, той не е непременно най-важният (или дори особено значим) фактор за предотвратяване на сърдечните заболявания. Други фактори, като хранителна подкрепа и оптимизиране на функцията на щитовидната жлеза (при жените) и на нивата на тестостерон (при мъжете) също могат да снижат риска от сърдечен удар.

Макар че използваните днес лекарства за снижаване на холестерола могат да бъдат животоспасяващи за хората, които вече са преживели сърдечен удар или имат ангина пекторис, същите снижават смъртността при сърдечен удар едва с 1.4% при хората без предишен сърдечен удар (така наречената ‘основна превенция’), и при тях има рискове и странични ефекти.

Някои от тези странични ефекти включват мускулни болки, възпаление на черния дроб и изчерпване на хранителното вещество коензим Кю10. Този хранителен недостиг може да причини умора и конгестивна сърдечна недостатъчност и аз вярвам, че всеки, който пие снижаващи холестерола лекарства на база Мевакор (повечето са именно на тази база) трябва да взема по 200 мг коензим Кю10 на ден.

В перспектива, лекарствата за холестерол снижават риска от смърт при сърдечен удар с по-малко от 2%, докато притежаването на котка се свързва с 30% по-нисък риск от смърт при сърдечен удар, а повишената в сравнение с понижена нормална функция на щитовидната жлеза се свързва (при жените) с 69% по-нисък риск от умиране от сърдечен  удар.

Макар че холестеролът НЕ е основната причина за сърдечните болести, заболяванията на сърцето и на кръвоносните съдове са убиец номер едно в САЩ. Все по-често сърдечните заболявания се появяват, защото сърдечният мускул не генерира достатъчно енергия. Това може да е в резултат на редица промени и е подклас на ‘енергийната криза на човека’, която се случва в целия свят. Ето защо снижената функция на сърцето е част от СХУ – синдрома на хроничната умора (сърдечният мускул се затруднава да произвежда енергия, също както и останалата част от тяло), а СХУ/фибромиалия също се подобряват (често драматично) с използването на центровете за произвеждане на хранителната енергия.

Така че за какво е целия този шум около холестерола? Две основни причини:

1. Имаме тест, който го измерва, и

2. Фармацевтичните компании печелят повече от 10 милиарда долара на година от тези лекарства.

Втората причина е основната.

Междувременно, взимането на статини – лекарства за снижаване на холестерола, може да причини мускулни болки (включително фибромиалия) и сърдечна недостатъчност, които заболявания лекарят обикновено приписва погрешно на нещо друго. Освен за хората, които имат история на сърдечно заболяване или холестерол, надвишаващ поне 250 мг/децилитър кръв, аз не предписвам лекарства за холестерол при пациенти със синдром на хроничната умора (СХУ) или фибромиалия. Често пъти, когато лекарството се спре, симптомите на СХУ/фибромиалия намаляват в следващите месец или два – което ясно показва, че лекарството е било фактор.

Някои ключови моменти:

  • Холестеролът често може да бъде доведен до оптимални нива безопасно и естествено без лекарства.
  • Ако холестеролът е висок, оптимизирането на функцията на щитовидната жлеза често пъти го снижава (и вероятно защитава сърцето МНОГО по-ефективно от лекарствата за холестерол).
  • При мъжете, ако нивото на тестостерона е под ~ 450, използването на естествен тестостерон (не опасните високи дози синтетичен такъв, използвани от някои атлети) често решително снижава холестерола като в същото време лекува и диабета и високото кръвно налягане—и ще ви направи по-здрави като цяло. Аз се стремя към ниво на тестостерона над 700.
  • Ако вземате лекарства за холестерол, бъдете информирани, че те причиняват недостиг на коензим Кю10. Силно препоръчвам да вземате и по 200 мг коензим Кю10 на ден. След като спрете да взимате лекарството си за холестерол, аз бих продължил приемането на коензим Кю10 още 3 месеца. Спирането на всяко лекарство трябва да бъде одобрено от вашия лекар.
  • Холестеролът изпълнява особено важна функция в тялото ви, тъй като той е есенциален за производството на хормоните на стреса (например, кортизол и DHEA), естроген, прогестерон и тестостерон. Прекаленото му снижаване не е здравословно.

Нека видим 8 безопасни и естествени начина за снижаване на холестерола.

1. Започнете с програма упражнения и, ако сте с наднормено тегло, непременно отслабнете.

2. При мъжете, особено ако сте с наднормено тегло и имате високо кръвно налягане и диабет (или сте предразположени към диабет), ВСИЧКО това може да идва от твърде ниското ниво на тестостерон. Ако общият ви тестостерон е под 450 в изследването на кръвта, аз бих обмислил приемането на естествен тестостерон с рецепта (Андрогел или Тестим или някаква комбинация), за да повишите нивото си до над 700.

3. За жените, обмислете пробно да взимате с рецепта естествения продукт за защита на щитовидната жлеза ArmourThyroid—макар изследванията ви да са нормални. Високият холестерол често е причинен от ниската функция на щитовидната жлеза и тестовете са ужасно ненадеждни (те не хващат повечето от пациентите, които се нуждаят от хормони на щитовидната жлеза). Направете тест с натоварване с упражнения преди да започнете упражнения или изследвания на щитоидната жлеза. И двете са много оздравяващи за сърцето, но могат да скрият сърдечно заболяване при хора с тежка сърдечна блокада.

4. Наслаждавайте се да ядете яйца, както и на холестерола. Изследване след изследване показват, че яденето по 6 яйца на ден в продължение на 6 седмици не оказва влияние върху нивата на холестерол в кръвта. Но митът за вредата от консумирането на яйца е упорит. Избягвайте наситените мазнини (твърдите мазнини) и маргарин (маслото е много по-здравословно и вкусно от маргарина).

5.  Яжте по 1-3 скилидки чесън на ден. Смачкан в зехтин той е много вкусен и може да снижи холестерола ви. Освен това, яжте зърнени закуски с овесени ядки за закуска. Добавянето на чесън и овесени ядки към храната ви може да снижи холестерола ви почти толкова, колкото много от медикаментите. Артишокът също снижава холестерола.

6. Билките също могат много ефективно да поддържат холестерола в здравословни граници. Препоръчвам продукт (хранителна добавка), съдържащ иноситол хексаниацинат, берберин, хром, артишок, поликосанол и чесън.

7.   Ако триглицеридите ви също са повишени, стремете се да избягвате сладко и добавете ацетил-Л-креатин (по 1,000 мг на ден) към горните за три месеца, за да видите дали той снижава триглицеридите.

8. Ако взимате лекарства за снижаване на холестерола (статини), не пропускайте да пиете и коензим Кю10 (по 200 мг на ден).

от Джейкъб Тейтлбаум

Източник: Healthier Talk, 8 Tips to Lower Your Cholesterol Naturally, 10 April 2010

Снимка: pattyinglishms.hubpages.com

Прочетете още статията:

Какво те искат НИКОГА да не разберете за истинското масло

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те нe са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *