Химическите вещества в мозъка и модерния начин на живот

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

brain chemicals

Всичко се свежда до химията на тялото.

Безпокойство то, концентрация та, сънят, енергийните нива, промените в настроението, дори способността да се потим се контролират от химическите вещества, таящи се в телата ни. Серотонин, допамин, норепинефрин, мелатонин, инсулин и простагландините са някои от по-важните химикали… и те от своя страна силно се влияят от стреса, храната, движението, слънчевата светлина, съня и други фактори, свързани с начина на живот.  Разбира се, стилът на живота днес е коренно различен от стила на живот преди 20000 години. Помислете как тези фактори в модерния живот ни влияят обикновено:

 • Седенето вътре (липсата на слънчева светлина): Намален мелатонин 
 • Стреса:  Намален серотонин 
 • Модерната хранителна индустрия: Дисбаланс на мастните киселини и чувствителност към химикали
 • Високата на захар/въглехидратите и ниската на мазнини храна: Повече инсулин; дисбаланс на простагландина
 • Липсата на движение: Понижени серотонин и допамин
 • Липсата на сън:  Намален серотонин
 • Вредната храна: Намален серотонин
 • Скучните часове/работа, липсата на движение:  Намалени допамин & норепинефрин.
 • Дейонизираният въздух: Намален серотонин

Намалените нива на серотонина, причинени от стреса, липсата на сън & движение, вредната храна и липсата на слънчева светлина са свързани с недостиг на внимание, раздразнителност, депресия, тревожност, липса на концентрация, хронични болки, безспокойство или силна умора, гадене, обсесивно-компулсивно разстройство, напълняване или отслабване, фибромиалия, артрит, синдром на хроничната умора, непоносимост към топлина и други синдроми. Променливите нива на серотонина са свързани с биполярното разтройство (маниакална депресия) и хипомания. Не е необходимо да се чувствате депресирани или неспокойни; симптомите могат да са чисто телесни.

Намалените допамин/норепинефрин, причинени от скучната среда и от липсата на движение могат да се проявят като дефицит на вниманието, импулсивност, липса на концентрация, безспокойство и като депресия или загуба на удоволствието. Допамин е невротрансмитерът, който ви кара ‘да се чувствате добре’ и който забранените наркотици имитират (например, кокаина, хероина, марихуаната), както и цигарите, кафето и алкохола. Счита се, че риталинът и другите лекарства за дефицит на вниманието повишават активността на допамина.

Модерната хранителна индустрия напълно промени видовете мастни киселини, които консумираме. Мозъкът ни се състои в голяма степен от мастни киселини и в този смисъл на нас ни липсват ‘блокчетата’ необходими за нормлното му развитие и възстановяване. Освен това, ние ядем много произведени от човека химикали. Оцветителите в храните, например, са в по-голямата си част направени от нефт.

Пониженият от липсата на слънчева светлина мелатонин нарушава цикъла на съня и причинява сезонната депресия.

Многото захари и въглехидрати водят до повишени нива на инсулина. Високият инсулин казва на тялото ви да складира онова, което току-що сте изяли под формата на мазнина и по този начин снижава концентрацията на кръвната ви захар. Вашият мозък може да гори само захари, затова той е лишен от храна. Това може да доведе до лоша концентрация и до депресия. Хипогликемията (ниската кръвна захар) може да доведе до диабет. Също така, ниската кръвна захар ви кара да се чувствате гладни, което ви кара да ядете повече захари или въглехидрати и цикълът се повтаря. И най-накрая нивата на инсулина влияят върху нивата на серотонина и върху много системи в цялото тяло.

Вредната храна може да доведе до по-ниски нива на химикали като серотонина. Витамините В6, С и Е (витамините на стреса) са особено важни.

Хората, страдащи от недостиг на внимание, като група изглеждат по чувствителни въобще и следователно могат да са по-чувствителни към влиянието на модерния начин на живот. Някои хора, например, могат по рождение да имат вродени по-ниски нива на серотонин, което е причина неврорецепторите им да станат по-чувствителни. Това от своя страна може да доведе до засилени еуфория и униние и до повишена уязвимост от депресия и от други сходни синдроми. Същото важи и за допамина, инсулина и за други химикали.

Добрата новина

Има стъпки, които можете да предприемете, за да възстановите дисбаланса, причинен от модерния начин на живот:

 • Направете промени в начина си на живот, така че да снижите стреса
 • Опитайте медитация и йога
 • Запишете се на курсове за снижаване на стреса
 • Променете начина си на хранене, за да възстановите баланаса на мастните си киселини: Очаквайте втората статия от поредицата.
 • Лягайте си навреме (въведете период на забавяне на темпото всяка вечер преди лягане) и се будете по едно и също време всеки ден. Стоенето в интернет цяла нощ напряга системата на серотонина.
 • Печете се на слънце рано сутринта, или си купете специално проектирана за целта лампа и я ползвайте всяка сутрин. Избягвайте ярката светлина по-късно през деня. Сутрешната слънчева светлина повишава нивото на мелатонина в кръвотока през нощта и това ви кара да заспите, а също така повишава нивото на серотонина (Слънчевата светлина, обливаща раменете ми ме прави щастлив…)
 • Опитайте алтернативния ръководен принцип на хранене 30-30-40: 30% протеини, 30% мазнини и 40% въглехидрати при всяко хранене, особено, ако често жадувате да похапнете или кръвната ви захар играе. Така са се хранели хората преди 20000 години. Храната с високо съдържание на въглехидрати води до по-висок инсулин, по-висока кръвна захар и засилено чувство на глад. Няколко публикувани изследвания показват, че атлетите се представят по-добре и състоянието на диабетиците се подобрява, когато част от калориите от въглехидрати в балансираната диета се заменят с калории от мазнини. Повечето хора трябва, също така, да намалят общото количество на калориите. (За повече информация прочетете книгата „Влезте в зоната” от Бари Сиърс, 1995). Въглехидратите временно повишават нивата на серотонина, но явно ако сте готови да си платите.
 • Вземайте витамини против стреса: Витамините В (особено В6), Е и С. Витамин В6 се използва в създаването на серотонина. Хромът е важен за снижаването на нивата на инсулина. Важните за производството на серотонина минерали са магнезий, цинк, мед, манган и желязо; хората обикновено имат недостиг на магнезий. Не приемайте добавки с желязо, освен ако не сте анемични (това се отнася обикновено за жените). Излишъкът на желязо се свързва със сърдечни и други заболявания.
 • Стойте на хладно. Жегата силно снижава нивата на серотонина, защото серотонинът се изчерпва в опита си да охлади тялото. Ето защо всички ставаме толкова раздразнителни, когато ни е горещо. Хората с ниски нива на серотонин имат проблем с потенето и с това да не им е горещо.
 • Движете се! Редовното движение повишава, както серотонина, така и допамина, и също така влияе на други важни системи. Общо казано, колкото повече, толкова по-добре (освен ако не прекарвате целия ден във фитнес залата). Ролята на упражненията, както за физическото, така и за умственото ви здраве е добре известна.
 • Купете си йонизатор на въздуха. Да, звучи странно, но въздухът с отрицателно заредени частици изглежда помага на серотонина да си върши работата в мозъка. Замърсяването на околната среда и модерният свят почти са елиминирали естествено заредения с отрицателни йони въздух в градовете. Можете да почувствате приятното влияние на отрицателните йони на места където има течаща вода, като на морския плаж или близо до водопади. Обратното – положителните йони – се генерират от топлите ветрове, движещи се над суха земя, като ветровете Санта Ана в Калифорния, известни с това, че повишават раздразнителността, самоубийствата, насилието и катастрофите.

Resources:

1.   „Beyond Prozac – Brain-toxic lifestyles, natural antidotes & new generation antidepressants“ by Michael J. Norden, M.D., revised & update, published 1995.

2.   „Sleep Drugs Help Kids With ADHD,“ Reuters, April 30, 1998

Източник: http://www.borntoexplore.org/neurochem.htm – Brain Chemicals and Modern Life

Снимка: massscifair.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *