Защо смехотерапията е най-доброто лекарство

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

laughter_yoga_2

Знаете ли, че смехът (дори и ‘престореният’ смях или просто мисленето за смеха!) снижава кръвното налягане, намалява стреса, стимулира имунната система—и е полезен дори в интегративното лечение на рака?

Всички обичат да се смеят, но малко хора знаят, че според научните изследвания, смехът наистина е ‘най-доброто лекарство’. Смехът дава толкова невероятни ползи за доброто ни физическо и умствено състояние, че дори се прилага за лечение на сериозни заболявания като рака.

Ето само някои от функциите, които смехотерапията включва в способността си да:

 • Стимулира имунната система и кръвообръщението
 • Подобрява вдишането на кислород
 • Стимулира сърцето и белите дробове
 • Отпуска мускулите в цялото тяло
 • Задейства освобождаването на ендорфини (естествените болкоуспокояващи на тялото)
 • Облекчава храносмилането/успокоява болките в стомаха
 • Облекчава болката
 • Балансира кръвното налягане
 • Подобрява умствените функции (като, будност, памет, творчество)

Смехът повишава естествените клетки убийци при пациентите с рак

Естествените клетки убийци са естествената защита на тялото срещу агресивните тумори. В средата на деветдесетте години на двайсти век д-р Бърк от университета Лома Линда в Калифорния откри, че смехът всъщност повишава броя на естествените клетки убийци при пациентите с рак.

Науката за смеха и оптимизма

Много от положителните ефекти на смехотерапията са в резултат на хормоните, които смехът стимулира, наречени катехоламини. Катехоламините задействат освобождаването на ендорфините или естествените химикали на ‘щастието’, които намаляват болката и стимулират повишаването на настроението.

Според изследователски екип в университета A&M в Тексас всеки път когато се смеем, ние  облекчаваме стреса … намаляваме безспокойството … повишаваме енергията си … и дори насърчаваме надеждата. Всъщност екипът откри, че смехотерапията води до значително повишение на оптимизма.

Дейвид Роузен, един от изследователите, които проведоха изследването каза за  Science Daily, че хуморът конкретно подхранва надеждата като блокира негативните мисли с положителни. Положителните емоции, генерирани посредством хумор подобряват вярата ни в преодоляването на пречките, което е важен психологически аспект на надеждата.

Това е само една причина смехотерапията да се превърне във важен лечебен елемент в много интегративни центрове за лечение на рака.

Смехът е толкова здравословен, колкото са физическите упражнения

Скорошни изследвания показват, че смехът може да е толкова полезен за тялото, колкото е тичането за здраве в парка. Според статия във вестник The Telegraph, „Лекари описват ‘веселият смях’ като еквивалент на ‘вътрешно бягане’, защото той сваля кръвното налягане и стреса, и стимулира имунната система точно като умерените физически упражнения”.

Д-р Лий Бърк от университета Лома Линда в Калифорния ръководи изследването. „Влиянието върху тялото при повтарящия се смях е подобно на ефекта от повтарящите се упражнения”, отбелязва той.

За целите на изследването 14 доброволци гледат или…

 1. Стресиращ 20 минутен клип за военния филм ‘Спасяването на редник Раян’ или
 2. Откъс от комедия или комедийно шоу

След това кръвните проби показват спад в хормоните на стреса и повишаване на имунните T клетки при гледалите комедията. Кръвното им налягане спадало също.

Смехотерапията драматично подобрва здравето на сърцето

През 1997 година д-р Бърк изучава смеха с помощта на сърдечно болни диабетици. Едната група гледали телевизионна комедия всеки ден в продължение на една година, за разлика от контролната група.

Резултатите след една година са впечатляващи:

 • Групата, гледала комедията се нуждаели от по-малко лекарства за кръвно налягане
 • Само 8% от гледалите комедията прекарали още един инфаркт в сравнение с 42% от хората в контролната група

Резултатите от това изследване и от други подобни изследвания показват, че ‘смехоупражненията’ са чудесен начин за снижаване на сърдечните заболявания и диабета и за регулиране на жизненоважните функции на тялото—особено при хора, които намират физическата активност за трудна или дори за невъзможна.

Престореният смях и дори само мисълта за смеха са полезни за вас!

Ако не ви е до смях, не се измъчвайте. Много изследвания показват, че ползите от смеха са също толкова мощни, ако се насилвате да се смеете, както когато се смеете спонтанно.

Освен това, ранните изследвания на д-р Бърк показват, че самото очакване да се посмеете едно хубаво е полезно за здравето, защото повдига нивата на ендорфините на щастието и на един подобряващ имунитета хормон.

Така че смело напред – наслаждавайте се на здравословното чудо на смехотерапията. Тя е могъща, доказана, приятна и безплатна!

Даника Колинс

Източник: Underground Health Reporter, How Laughter Therapy Can Become Your Best Medicine

http://undergroundhealthreporter.com/benefits-of-laughter-therapy#axzz2QRulDh00

Снимка: www.thecoast.ca

Прочетете още статията: Смехотерапия: Стигнете до здравето със смях

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *