Защо се нуждаем от витамин А, как да си го набавяме най-добре

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Витамин А прави много повече от просто да подобрява зрението ви. Ето защо трябва да си осигурявате достатъчно – но не прекалено – от това много важно хранително вещество.

Когато стане дума за витамин А, човек вероятно първо се сеща за морковите и сладките картофи. Макар че оранжевите плодове и зеленчуци определено са източник на този витамин, те всъщност не са най-добрият източник. Това е така, защото растителните източници съдържат неактивната форма на витамин А и телата ни може би дори не успяват да я използват!

Ето какво трябва да знаете за този витамин и как да знаете, че приемате правилното количество от него.

Недостигът на витамин А ви оставя без бекъп

Различните видове витамин А (и защо това е важно)

Ние се нуждаем от витамин А за цялостно здраве, особено що се отнася до зрението, имунитета и репродуктивното здраве. Той също така помага за поддържане здравето на нашите бъбреци, бели дробове и сърце.

Съществуват две форми на витамин А: активна и неактивна. Активният вид, познат също като ретинол, се съдържа в животинските продукти, докато храните на растителна основа съдържат единствено неактивната форма.

За да извличаме витамин А от растителни храни като сладките картофи и морковите тялото се нуждае да преобразува бета-каротина в ретиноиди. Макар че човешкото тяло е създадено да извършва това преобразуване, процесът може да е доста тромав. Изследвания показват, че трябва да консумираме по четири единици бета-каротин, за да получим само една единица витамин А! Това означава, че трябва да ядем огромно количество богати на бета-каротин плодове и зеленчуци, за да си набавяме достатъчно.

Важно е също така да отбележим, че не всеки може да преобразува бета-каротина в ретинол. Телата на хората, страдащи от потисната щитовидна функция или от диабет, както и бебетата и децата не са способни да правят това много важно преобразуване.

Епохално изследване: Често срещаният недостиг на витамин А може би предизвиква епидемия от диабет

Трите най-добри източника на витамин А

Макар че оранжевите плодове и зеленчуци са отлични за цялостното ни здраве, ние не трябва да разчитаме на тях за набавянето на необходимото ни количество витамин А. Обаче, важно е да отбележим, че трябва да се наслаждаваме на тези храни като редовна част от здравословната си диета. Заливайте богатите на бета-каротин храни с малко кокосово масло или ги, за да способствате усвояването на витамин А в неактивната му форма.

Вижте кои витамини и минерали подсилват метаболизма и спомагат отслабването

Междувременно непременно си набавяйте обилно количество от тези най-добри източници на витамин А, които съдържат активната му форма:

Телешки черен дроб

Карантията е един от най-добрите източници на витамин А, който можете да откриете, а дори и малките количества ви предоставят голяма полза. 120 грама телешки черен дроб ще ви предоставят 19 000 МЕ – това е повече от необходимото ви количество за един ден! Въведете телешкия черен дроб бавно в храната си като добавяте по малко в супите и яхниите, които готвите като смесвате телешко от хранени на паша животни с обилно количество билки и подправки.

Жълтъци

Яйцата от свободни кокошки са една от най-наситените с хранителени вещества храни, която можете да ядете и са чудесен източник на витамин А, здравословна мазнина, протеини и минерали. Започвайте деня си със здравословен омлет с бекон, гъби и спанак или просто разбъркайте няколко яйца в малко от много полезното масло ги!

Диво ловена сьомга

Диво ловените мазни риби като сьомгата са чудесен източник на ретинол, съдържайки 200 МЕ витамин А в порция от 120 грама. Сьомгата също така е чудесен източник на витамин D, още един мастноразтворим витамин, който е особено полезен в комбинация с богатите на витамин А храни. Приготвяйте си сьомга с моркови и сладки картофи, за да се зареждате със супер доза витамин А!

Антиинфекциозният витамин А се бори с рака, слепотата, старостта…

Предупреждения при взимането на хранителни добавки

Преди да помислите за взимането на хранителна добавка с витамин А е важно да разговаряте с лекар, който първо да назначи изследване на кръвта ви, за да определи нивата на витамин А в кръвта ви. Ако предозирате с приема на витамин А, това може да доведе до вредни странични ефекти като повишаване на риска от остеопороза. Приемът на витамин D наред с витамин А може да спомогне защитата на тялото ви от токсичност.

Най-добрият начин да си набавяте достатъчно витамин А е като ядете повече яйца, сьомга и карантия. Ако не желаете да ядете тези храни, можете да пиете масло от черен дроб на треска – то е чудесен източник на витамините A и D.

Витамин D повишава оцеляването от рак с цели 36% (и НАМАЛЯВА риска!)

Изводът

Морковите и сладките картофи са чудесни, но най-добрите източници на витамин А всъщност са животинските източници. Непременно си набавяйте достатъчно от биоусвоимата форма като ядете яйца, телешки черен дроб и диво ловена сьомга. Те съдържат високи нива на активната форма на витамин А, а това ще ви помогне да поддържате зрението, имунитета и вътрешните си органи, включително и репродуктивното ви здраве.

От Ребека Джейкъбс

15 признака, че се нуждаем от детоксикация

Храната, която подсилва действието на витамините

Витамин D спира диабета

Петте най-добри естествени лека за белези от акне

Готвени морковите са много по-полезни за здравето, както и доматите… тиквата…

Най-полезните 10 храни за здрава имунна система

Сезонно 3-дневно очистване на лимфната система, за да сте здрави през цялата година

Впечатляващите здравословни причини да ядем ПОВЕЧЕ масло

Източник:
https://blog.paleohacks.com/why-you-need-vitamin-a/#

Снимка: In Caution

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *