Храни и техники за здрави бели дробове (и какво да избягваме)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Чудесно е човек да диша и да има здрави бели дробове. Въпреки че те извършват една от най-важните и основни дейности в човешкото тяло, белите ни дробове обикновено не получават много внимание, докато човек не започне да изпитва затруднение да диша.

За щастие, като другите ни органи и белите ни дробове могат да бъдат подхранвани с определени храни и билки. Те също така могат да бъдат укрепвани, за да се спомогне предпазването им от дихателни заболявания, инфекции и снижена белодробна функция поради напредването на възрастта.

Днес ще разгледаме как човек може да поддържа белите си дробове здрави дълго време, както и какви храни можете да използвате за преодоляването на дихателни проблеми.

Как функционират белите дробове

Преди да се заемем с храните, които поддържат здравето на белите дробове, не е зле да знаем основни неща за това как действа този орган.

Белите ви дробове са част от дихателната система на тялото. Те действат за внасянето на свеж въздух в кръвотока на тялото, като в същото време изхвърлят газообразни отпадъци и въглероден двуокис. Изградена от пореста тъкан и разделена на части, наречени дялове (три в десния бял дроб и два в левия), тази система включва много сложни поредици от събития, които са отговорни за осигуряването на приблизително 17 хиляди вдишвания на ден.

Когато вдишате въздух, той преминава през трахеята и минава надолу през две тръби, наречени бронхи – една към всеки бял дроб. Тези бронхи започват да се разклоняват и стават все по-малки и по-малки, докато в крайна сметка не се превърнат в милиони микроскопични еластични подобни на балончета торбички, наречени алвеоли.

В тези натрупвания от алвеоли (и то за по-малко от секунда!) кислородът преминава от въздуха в белите ви дробове в кръвта ви, докато въглеродният двуокис преминава от кръвта ви в белите ви дробове.

Солна терапия за мощна лечебна детоксикация и при куп други здравословни проблеми

Как да поддържаме белите си дробове здрави и да подобряваме дишането си

Лесно можем да пренебрегнем колко уязвими наистина са белите ни дробове след като се намират в тялото ни като другите органи. Обаче, за разлика от други органи, те получават директен приток на въздух, който може да носи всичко от околната ни среда – включително прах, вируси, бактерии, химикали и други плашещи субстанции – направо в кръвотока и така да ги прави доста уязвими наистина.

Поради това, дихателните ни пътища са екипирани със секретиращи секрет клетки, имунни клетки и клетки с микроскопични косъмчета, наречени реснички, които помагат за хващането на вредните съединения, преди те да могат да достигнат дълбоко в белите ни дробове. Освен това, слузните мембрани в белите ни дробове могат, също така да се възпалят когато влязат в контакт с вредни субстанции като предпазен механизъм.

Въпреки тази вградена защитна система, субстанциите и вирусите все пак могат да проникнат в белите ни дробове и да причинят затруднено дишане, кашляне, възпаление и дори дългосрочно увреждане.

За щастие, обаче, по същия начин, по който ние можем да подобряваме здравето на други органи с храна, билки и други терапии, ние можем също така да избираме храни и различни методи, които спомагат укрепването на белите ни дробове и дори подобряват дишането ни.

Излекувай кашлицата и прочисти гърдите си с този лесен лек!

Дихателни упражнения

Белите дробове са обгърнати в мускули. Един от най-важните от тях, който играе огромна роля в дишането, е диафрагмата. Този мускул има куполовидна форма и се намира точно под гръдния кош. Той извършва повечето от работата когато вдишате, свивайки се така, че белите дробове да се разширят в пространството и да позволят навлизането на необходимото количество въздух.

Подобно на други мускули, диафрагмата ви може да бъде „тренирана” да подобрява дишането ви.

Например, при заболявания като ХОББ и астма, които се характеризират със свити дихателни пътища, белите дробове губят еластичност и се затрудняват в пълното издишане на вдишания въздух. Това оставя въздух хванат в белите дробове, което оставя по-малко пространство на белите дробове да се разширяват по време на вдишването и това води до по-малко вдишан кислород.

Укрепването на диафрагмата чрез правенето на дихателни упражнения може да помогне за изтласкването на излишния въздух навън, като в същото време се повишава притока на кислород и еластичността на белите дробове.

Използвайте това растение: първа линия на защита от заболявания на белите дробове и бъбреците

Коремно (диафрагмено) дишане

Едно от най-добрите дихателни упражнения, които можете да правите е коремното дишане или диафрагменото дишане. Ето как да го практикувате:

Като начало легнете на пода със свити крака и стъпала, стъпили на пода.

Поставете книга или предмет с подобна тежест върху корема си, след това сложете ръцете си на пода до тялото с дланите нагоре.

Затворете очите си и вдишайте през носа. Докато вдишате, повдигайте книгата (т.е. корема си) нагоре към тавана. Вдишайте в продължение на 2 секунди.

Задръжте въздуха за 1 секунда.

След това издишайте през устата със свити устни (т.е. по начина, по който духате свещичките на рождения си ден) в продължение на 3 секунди и усетете как коремът ви се прибира към гръбначния ви стълб.

Продърлжете да правите това упражнение 5 минути.

Парна терапия

Парната терапия или вдишането на пара е метод, който помага за втечняването на секрета в дихателните ви пътища, така че да можете да го изхвърляте. Вирусите и бактериите попадат в слузните мембрани в белите дробове, което може да доведе до възпаление, и – ако това продължи достатъчно дълго – до пневмония. Възпалението на слузните мембрани и натрупването на секрет е характеристика на много респираторни заболявания, така че втечняването и премахването на възпаления секрет може да помогне за облекчаване на симптомите.

Пречистете белите си дробове с чай от лопен

За парната процедура:

Загрейте 1 ч.ч. вода в малък съд докато заври.

След като заври водата, махнете съда от котлона, изчакайте 1 минута и поставете лицето си над съда, покривайки главата си с хавлиена кърпа.

Затворете очи и бавно наведете главата си към горещата вода до около 30 см от водата.

Вдишайте бавно и дълбоко през носа в продължение на поне 5 минути.

Правете упражнения

Дихателните упражнения помагат за укрепването на мускулите, обгръщащи белите ви дробове, като в същото време повишават нивата на кислород ви. Те също така карат мускулите да произвеждат по-малко въглероден двуокис с времето и правят дишането по-ефикасно.

Използвайте естествени парфюми и продукти за дома

Изследвания показват, че хората, изложени на химически почистващи препарати като средства за почистване на дома показват по-голямо влошаване на функцията на белите дробове, както и че често употребяваните почистващи препарати за дома могат също така да причинят увреждане на белите дробове.

Да не споменаваме, че непрестанното излагане на почистващи препарати се свързва с по-голяма заболеваемост от астма. Също така, изследвания откриха, че излагането на химикалите в почистващите препарати за дома през първите 3 месеца от живота на децата повишава риска им от развиване на астма.

Заместването на обичайно употребяваните от вас почистващи препарати за плотовете, освежителите на въздуха, почистващите препарати за банята, препаратите за миене на чинии, продуктите за тяло и парфюмите с натурални такива може дълготрайно да предпази белите дробове от увреждания и да подобри дишането.

Ензими срещу фиброза, белези, келоиди, заболявания на белия дроб и рак

Пийте вода

Постоянното хидратиране на тялото е особено важно за поддържането на свободното движение на течностите в цялото тяло, включително в белите дробове, и може също така да помогне да поддържа белите дробове влажни, за да насърчава разреждането на секрета и оттичането му.

Стремете се към изпиването на 8 чаши вода на ден.

Най-добрите храни за белите дробове

Както и другите органи, белите дробове могат да бъдат укрепени или отслабени в зависимост от храната, която ядете. Ще забележите, че много от препоръчаните по-долу храни са естествено противовъзпалителни и съдържат облекчаващи конгестията съединения, което както видяхме вече, може да предостави помощ за поддържане здравето на белите дробове.

  1. Киви

Изследвания показват, че витамин С и другите антиоксидантни съединения, съдържащи се в кивито играят огромна роля за здравето на белите дробове. Време е да посегнем към портокалите и грейпфрута, нали?

Е, има един плод в супера, който е по-добър избор. Докато цитрусите са чудесен източник на витамин С и антиоксиданти, кивито всъщност съдържа 3 пъти повече витамин С и други важни антиоксиданти от портокалите и ягодите.

Изследвания, също така, споменават, че по-възрастните участници, които ядели по няколко кивита на ден, успявали да снижат сериозността и продължителността на симптомите на горни респираторни инфекции – включвайки също така пряка връзка между хранителните вещества в кивито и подобряването на белодробното заболяване.

  1. Ябълки

Поговорката за „по ябълка на ден” изглежда доказва себе си отново и отново. Изследователите откриват, че включването в храната на много плодове (особено на ябълки) забавя влошаването на белодробната функция при бивши пушачи.

„Това изследване показва, че храната може да помогне за възстановяване увреждането на белите дробове при хора, които са спрели да пушат. То също така показва, че богатата на плодове храна може да забави естествения процес на стареене на белите дробове, дори и никога да не сте пушили”, казва Ванеса Гарсия-Ларсен, асистент в Катедрата по международно здраве в Блумберг и водещ автор на изследването.

Ежедневното ядене на ябълки и домати възстановява увредените бели дробове на бивши пушачи

  1. Горски плодове

Оксидативният стрес се появява в тялото когато броят на свободните радикали – нестабилни молекули, които увреждат ДНКто – надвишава броя на антиоксидантите в организма. Тези свободни радикали могат да бъдат генерирани от токсини и заболявания, нездравословни храни, замърсяване в околната среда и дори от стрес.

Изследователите откриват връзки между острите и хронични белодробни заболявания и повишения оксидативен стрес. Консумацията на антиоксиданти като тези, съдържащи се в горските плодове намалява снижаването на белодробната функция.

Това е така, защото антиоксидантните съединения в храни като горските плодове спомагат борбата със свободните радикали преди те да могат да причинят увреждане. Те могат също така да спомогнат снижаването на възпалението, причинявано от прекомерните свободни радикали.

  1. Суров чесън

Чесънът съдържа мощни противовъзпалителни и антимикробни съединения, които спомагат лечението на респираторните инфекции. Изследване с животни показа, че приемът на чесън помага за премахването на секрета в трахеята, което може да помогне за прочистването на белите дробове от причиняващи възпаление микроби.

Друго изследване откри, че приемът на суров чесън е свързан със снижен риск от рак на белите дробове.

  1. Домати

Доматите са още една храна, която съдържа високи нива на антиоксиданти, които помагат за поддържането на белодробното здраве. Изследвания разкриха, че хората с високи серумни нива на каротеноиди, клас съдържащи се в доматите антиоксидантни съединения, се радват на по-добро белодроно здраве.

Друго изследване откри, че бившите пушачи, които консумират най-много домати преминават през по-малко влошаване на функцията на белите дробове с остаряването.

Отрицателни йони за здраве

  1. Диво уловени сардини и сьомга

Дивите мазни риби като сардините и сьомгата са богати на витамин D. Изследователите откриват, че недостигът на витамин D е свързан с всички видове хронични белодробни заболявания. Тези включват интерстициална пневмония, кистозна фиброза, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Витамин D има мощни противовъзпалителни свойства и също играе огромна роля във функцията на имунната система, които изследователите смята, че са някои от многото причини витамин D да помага за предпазване от или лечение на респираторни проблеми.

  1. Джинджифил

Ако страдате от белодробни проблеми или лекувате респираторна инфекция, може да е добра идея да повишите приема си на чай от джинджифил. Животински изследвания показват, че джинджифилът ефикасно снижава белодробните увреждания и може да предпазва белите дробове от тежко увреждане, причинено от хипероксия и възпаление. Джинджифилът също така съдържа много антиоксиданти като изследвания показват, че той е надминат единствено от нара и от някои видове горски плодове.

Интересно е да отбележим, че изследвания откриват, че по-високият прием на фибри е свързан с по-добро белодробно здраве като цяло. Ще забележите, че повечето от тези храни са с естествено високо съдържание на фибри, предоставяйки двойна полза за здравето на белите дробове.

Храни, които да избягваме

Храните, които искате да избягвате, за да поддържате здравето на белите си дробове са храните, които причиняват възпаление, могат да отслабят имунната ви система и обработените храни, съдържащи добавки като нитрати.

За пушачите: Чудодеен еликсир за пречистване на белите дробове

Обработените меса и съдържащите нитрати храни

Изследвания показват, че добавените нитрати, консервант в обработените меса, повишават риска от повторен прием в болница при ХОББ.

Избягвайте: Колбаси, бекон, пастърма и други обработени меса, освен ако те не са органични и на опаковката изрично не пише „не съдържа нитрати”.

Млечни продукти

Има изследвания, които сочат, че протеините в прясното мляко и млечните продукти могат да причинят повишено отделяне на секрет. И макар че изследванията са противоречиви, много страдащи от астма пациенти твърдят, че намаляването на млечните продукти драстично снижава симптомите им.

Избягвайте: Обработени млечни продукти, включително прясно мляко, сирене, сметана и т.н.

Съдържащи захар храни

Изследвания показват, че захарта може пряко да потисне имунната ви система като влоши функцията на фагоцитите, имунни клетки, които помагат в битката със заболяванията и микробите като вирусите след само едно хранене.

Избягвайте: Обработени брашна и други въглехидратни храни като десертни блокчета с мюсли, кифли, кексчета, бисквитки и т.н. Избягвайте бонбони и шоколад, съдържащ добавени захари и царевични сиропи.

Естествените захари от истински плодове и скорбялата като тази в сладките картофи са позволени.

Дъхът на живота: Дишане и лечение с пъпа за оптимално здраве

Причиняващи възпаление храни

Пържените храни и другите обработени храни често съдържат про-възпалителни мазнини, които са доказали в изследвания, че повишават широко разпространеното възпаление. Както вече видяхме, възпалението може да играе ключова роля във влошаването на респираторните проблеми.

Избягвайте: Пържени храни, обработените храни, пакетирани в кутии или консерви храни.

Извод

Като другите органи, белите дробове се повлияват положително от определени полезни хранителни вещества и съединения, а също така и определени техники на дишане могат да подобрят тяхната функция. Освен това, белодробните заболявания могат да се влошат от консумирането на причиняващите възпаление нездравословни храни.

Следването на здравословен начин на хранене с високо съдържание на антиоксиданти и следването на някои от практиките, които подсилват белодробното здраве дългосрочно укрепват и предпазват белите дробове от дихателни проблеми.

Прочетете също:

Благодарение на този лек завинаги ще се отървете от желанието да пушите!

Незаменим лек за чисти бели дробове и силна имунна система!

Чесновото мляко лекува ИШИАС, астма, пневмония, туберкулоза, сърдечни проблеми, артрит, кашлица и много други заболявания!

Тази билка убива до 86% от клетките на най-често срещания вид рак

Рецепта премахва секрета от белите дробове и незабавно лекува бронхит и кашлица

Шест начина за прочистване и обновяване на белите дробове за пушачи и бивши пушачи

Масло от канабис излекува успешно мъж от още едно нелечимо заболяване – ХОББ

Прочистете белите си дробове, върнете ги към живота за някакви си три дни! Задължително за пушачите!

Източник:

https://blog.paleohacks.com/foods-for-healthy-lungs/

Снимка: Sip Bite Go

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *