Солна терапия за мощна лечебна детоксикация и при куп други здравословни проблеми

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

salt-room

Солта страда от лошата си репутация днес заради прекомерната й употреба в стандартния ни начин на хранене. Ето защо не е за чудене, че малко хора знаят за невероятните лечебни свойства на солта.

Но е факт, че солта е известна като мощен лек още от древни времена, особено за респираторни заболявания и детоксикация. В много отношения тези две функции са основата на цялостното здраве.

Това се дължи на факта, че дишането е основната ни жизнена сила, докато детоксикацията неоспоримо е особено важна за поддържането на оптимално здраве—особено при положение, че ежедневно сме изложени на съвременните химикали и замърсители.

Хипократ, бащата на съвременната медицина, предписвал инхалация със солена вода при бронхит и заболявания на белите дробове. Днес, съзнателното използване на солта за лечебни цели се нарича „солна терапия” (както и халотерапия от гръцката дума халос за сол, и спелеотерапия от латинската дума spalenca за пещера).

Недостатъчното сол ли всъщност незабележимо ни убива?

Солната терапия включва терапевтичната употреба на солни мини, солни пещери и други форми на излагане на сол за лечението на заболявания—често пъти със забележителни резултати.

Солта има съвършените родители – слънцето и океана! – Питагор

Откриването на солната терапия за по-добро здраве

Спелеотерапията възниква в Полша през петдесетте години на миналия век когато лекари забелязали, че миньорите в солните мини рядко страдат от туберкулоза.

Дълго преди това на естествените солни пещери в Източна Европа се приписвало подобрението на симптомите на алергия… астма… кожни заболявания… депресия… и безброй други здравословни проблеми.

Някога монаси в Европа лекували пациенти с респираторни заболявания в естествени солни пещери. Те открили, че тези пациенти оздравявали много по-бързо. Монасите всъщност мелели парчета скална сол един срещу друг, за да създават облаци от „солен прах” във въздуха, който пациентите вдишали.

Колкото и отвлечено да звучи дишането на „солен прах”, солните спа курорти са популярни в Европа още от средата на 19 век—а скорошни изследвания показват, че ползите от солната терапия са съвсем реални. Постепенно, този лечебен метод навлиза в Съединените щати и в други части на света. Днес хиляди хора потвърждават положителните му ефекти върху здравето.

Морска сол за здрава кожа и младост, 7 действия

Съвременната солна терапия

Съвременната солна терапия включва седенето в стая със солни кристали, изпълнена със зареден със сол въздух. Най-доброто място за провеждане на солна терапия е  Алергологичната болница в Солотвино, Украйна. Тази болница е изградена в солна мина и се намира на почти 305 м под повърхността на Земята.

Персоналът в Алергологичната болница посочва забележителните 90% ефикасност в снижаването на симптомите на астма за до 3 години напред!

През 1995 година руското Здравно министерство одобри някои камери за лечение със солна терапия като медицински съоръжения. Сухите аерозолни солни генератори (за насищане на въздуха със солни частици, много подобни на извършваното от монасите при меленето на солни късове един срещу друг) също са сертифицирани в цяла Европа. Такива съоръжения са все по-често срещани днес и в Северна Америка.

Незабавно облекчете мигрената си с хималайска кристална сол

Солната терапия е обект на множество изследвания с впечатляващи резултати. Солената терапия е доказала, че…

 • Подобрява капацитета на белите дробове
 • Снижава заразяването с микроби на горните дихателни пътища
 • Спира респираторните алергии
 • Пречиства и детоксикира тялото естествено

Естествена детоксикация на тялото за прекрасно здраве

Вижте само няколко от изследванията, които показват забележителните ползи за здравето от солната терапия:

Изследване от 2006 година, публикувано в списанието New England Journal of Medicine откри, че вдишането на хипертоничен физиологичен разтвор подобрява функцията на белите дробове при хора с кистозна фиброза.

Също през 2006 година, изследване на пушачи, публикувано в European Respiratory Journal откри, че вдишването на аерозолна сол временно подобрява свързаните с пушенето симптоми като кашлица и натрупване на слуз.

7 причини да пием топла солена вода всяка сутрин

В унгарско изследване повече от 4000 пациенти са лекувани със солна терапия в период от 10 години. Повечето от пациентите в него съобщават за забележително подобрение и за дългосрочни ползи.

216 деца с бронхиална астма получили лечение в солни мини с добри резултати. Терапията осезаемо снижила бронхо-обструктивния синдром и подобрила белодробната вентилация—като подобренията били трайни при повечето пациенти.

Друго изследване се фокусира върху кожни заболявания като атопичен дерматит при 112 деца с положителни резултати.

Това е най-лековитата сол на света, лекува повече от 20 заболявания

Солна терапия за детоксикация и цялостно здраве

Макар че акцентът на изследването пада върху солната терапия като най-вече свързана с дихателни заболявания, солната терапия всъщност въздейства върху цялото тялото. Детоксикиращото действие на този безлекарствен, неинвазивен и естествен лечебен метод има способността чудесно да стимулира цялостното здраве.

„Целият микроклимат, осигуряващ правилните качество, влажност и частици сол във въздуха е ефикасен за прочистване на дихателния тракт, кожата и тялото като цяло” , казва пред Ройтерс Рон Рофе, собственик на солните стаи Halo Air/Salt Rooms в Ню Йорк сити.

Отрицателни йони за здраве

Ефикасността на солната терапия се измерва на 85% – 90% при възрастните и на 95-98% при децата при следните заболявания:

 • Бронхиална астма с различна степен на сериозност на заболяването
 • Пневмония след остър стадий
 • Хроничен, не-обструктивен и обструктивен бронхит
 • Синузит, фарингит, запушен нос, алергичен ринит
 • Следоперативни рехабилитация и възстановяване
 • Екзема, дерматит и алергичен дерматит
 • Псориазис
 • Хипертонична болест на сърцето
 • Неврози при заболявания на вътрешните органи
 • Сърдечносъдови заболявания
 • Кашлица, конгестия в гърдите, възпалено гърло
 • Заболявания на ендокринната система, имунната система, хормонални проблеми
 • Хронична умора, безсъние
 • Депресия
 • Алергии
 • Прочистване на респираторната система при пушачи
 • Проблеми с гъбички (превенция и лечение)

Как да снижим кръвното си налягане и чувството на депресия

Възможности за лечение със солна терапия

Макар и най-разпространени в Европа, солени пещери започват да се появяват и в САЩ и Канада. Има дори начини за изграждане на солени стаи за домашно ползване, като най-скъпото и предизвикателно в тях е да се трансформира малка стаичка или мазе в домашна „солена пещера”.

За щастие съществуват и други, по-реалистични възможности. Две възможности, които лекарите натуропати често препоръчват са солните лампи и солните инхалатори, с които можете да се сдобиете лесно дори онлайн.

Солните лампи са направени от солни кристали, като най-популярните са от солни депозити на 250 милиона години в Хималаите. В изследване, солните лампи повишиха броя на отрицателните йони във въздуха до 600%. Отрицателните йони—които естествено изпълват въздуха близо до водопади, гори, бреговете на океана и дори в големите градове след дъжд–подобряват здравето и доброто физическо и психическо състояние.

Множеството ползи за здравето от лампите от хималайска сол

Солните инхалатори са уреди, използвани за вдишане на наситен със солни аерозоли въздух. Унгарска компания разработи продукт, наречен Салитеър солен инхалатор (Salitair Salt Pipe Inhaler). Този инхалатор използва солни кристали добивани в солната мина Клодава в Полша. Когато вдишате въздух от инхалатора, влажността в този въздух усвоява микронните частици сол. Тези частици след това влизат в дихателната система. Този „солен микроклимат” играе силна прочистваща роля за изхвърлянето на нечистотиите от тялото.

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/salt-therapy/

Снимка: Pinterest

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *