Недостатъчното сол ли всъщност незабележимо ни убива?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sea-salt-good

В съзнанието на днешния човек твърдо е вкоренен „факта”, че хората с високо кръвно налягане трябва да избягват солта. Толкова силно е вкоренено това разбиране като факт, че разумно обсъждане на въпроса с иначе разумни хора е почти невъзможно.

Познавам хора, които стигат до бой при обсъждането на солта и отказват да ядат храни, в които е добавена сол, ако знаят за това предварително.

Но според уважавания интегративен специалист У.С. Дъглас, M.D., режим на хранене с ниско съдържание на сол е смъртоносен. В новинарския си бюлетин Daily Dose от 27 май 2011 г. той пише „изследване откри, че по-старите хора с най-ниската консумация на сол са в най-висок риск от счупване на кост и от преждевременна смърт”.

В книгата си Salt Your Way to Health, Дейвид Браунстийн, M.D., казва: „Изследователите проучиха връзката между режима на хранене с ниско съдържание на натрий и сърдечносъдовата смъртност. Изследвани бяха почти 3000 души с хипертония. Резултатът от това изследване показа 430% повишение (на сърдечните удари) в групата с най-ниския прием на сол спрямо групата с най-високия прием”.

Защо? Той казва, че режимите на хранене с ниско съдържание на сол предразполагат към получаването на сърдечен удар заради недостиците на множество хранителни вещества като минерали, калий и В витамини.

Разбира се, не говоря за кухненската сол (99.9 процента натриев хлорид), защото тя не е онова, което искате в храната си. Но традиционната медицина така е опорочила думата „сол”, че повечето хора не могат или не искат да видят разликата.

Ние използваме морска сол вместо това. Мислете за морска сол, която не е рафинирана, като за пълноценна, жива храна, защото тя е именно това. Нейното съдържание на минерали стимулира най-доброто възможно функциониране на тялото и му осигурява невероятно клетъчно здраве.

Вие се нуждаете само от много малки количества от тези минерали, за да подобрите функцията на системите на тялото си. Те обновяват електролитните ви запаси и възстановяват правилния баланс на киселинните/алкалните ви нива.

Как постига това морската сол? Морската сол съдържа само 84 процента натриев хлорид, а останалите 16 процента са минерали: цели 80 минерала (в зависимост от вида сол) като магнезий, калций, сяра, бромид, йод, цинк, калий и желязо.

Тези минерални електролити се използват вътре в тялото по много различен начин от промишлено обработения натриев хлорид. Ще откриете, че морската сол не причинява отичане, както го прави натриевият хлорид. Освен това, естествените видове соли от растения също се използват от тялото за лечението на заболявания.

През последните няколко години чета множество доклади, в които се твърди, че обикновената морска сол (1/4 до 1/2 чаена лъжичка на ден), разтворена в чаша вода лекува хората от диабет тип 2 и от различни форми на артрит. Мога също така да кажа следното със сигурност: Непременно давайте на домашните си любимци морска сол редовно.

Прочетете още за морската сол Протокол за лечение на лаймска болест със сол и витамин С

Има много видове морска сол: средиземноморска, хималайска, тихоокеанска и много други. Те всичките леко се различават на вкус. Можете да изберете онази, която най-много ви храресва. Когато купувате морска сол, просто се уверете че не е рафинирана или варена за образуването на кристали. Морската сол трябва да се добива и оставя да се изсуши чрез изпаряване, за да може да бъде наречена „натурална”.

Ако все пак се притеснявате за връзката между солта и хипертонията, моят приятел Майкъл Катлър, M.D., казва, че можете да туширате хипертоничния ефект на приема си на натрий като ядете храни с високо съдържание на калий (картофи, сладки картофи, домати, спанак, кайсии, банани, боб и натурално кисело мляко), както и прясно изстискани сокове от сливи, моркови, домати и портокали.

За да избягвате кухненската сол, подправяйте ястията си като повишете употребата на други подправки. Ето някои от тях: дафинов лист, кардамон, босилек, копър, джинджифил, къри, майорана, градински чай, пелин или мащерка.

Боб Ливингстън

 

Източник:

http://easyhealthoptions.com/low-salt-real-silent-killer/

Снимка: zayiflopedi.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *