Историята на минерала бор или чудодейният лек за артрит

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

borax-arthritis

Нека привлека вниманието ви към малко известната необходимост от минерала бор. Той е много важен за здравето и плътността на костите! Всъщност, този минерал е жизнено важен. Но кой пие хранителни добавки с бор? Не много хора, гарантирам!

За първи път се натъкнах на история за бора, разказана от Рекс Нюнам, лекар натуропат и остеопат, който по онова време живееше много близо до нас в северната част на Англия. С две думи, Нюнам се беше разболял от артрит и се интересуваше от физиологията на болестта. (1)

След дълги проучвания той откри, че артритът е особено разпространен в райони, където се отглежда захарна тръстика като Фиджи и Мавриций. Бързо растящото тръстиково растение изхвърля в почвата жизнено важни минерали, включително калций.

Обратното, заболеваемостта от артрит е ниска там където почвата е добре минерализирана: особено в Нова Зеландия, която е изградена от вулканична лава, надигнала се от кората на Земята.

Най-важният минерал, който вероятно ви липсва

Дори Мъртво море е богато на минерала бор и много хора твърдят, че къпането във водата му лекува редица заболявания, включително артрит. Д-р Зве Бентуич написа доклад, в който се казва, че в този район само 0.35% от населението страда от ревматоиден артрит (наистина много ниска заболеваемост) и предвижда, че процентът е подобен за хората с остеоартрит. (2)

Така че, знаейки че борът спомага метаболизма на калция в растенията, Нюнам решава да го опита. Той започва с приемането на 30 мг боракс на ден (доста висока доза) и след три седмици цялата болка от артрита му, както и отока и сковаността изчезнали.

Той съобщава на обществените здравни власти и на медицинските факултети в и около Мелбърн за своето откритие, но те не проявяват интерес.

Вместо това, Нюнам започва частно да го продава и много хора с артрит са очаровани понеже състоянието им се подобрило. Други били уплашени да взимат нещо, което било обозначено като отрова и се използвало срещу хлебарки и мравки! В крайна сметка, той поръчал изработването на таблетки, съдържащи безопасно и ефикасно количество боракс.

В рамките на пет години и препоръчвано само от човек на човек, той продавал по 10000 опаковки на месец.

След като повече не може да се справя с търсенето към 1981 година, Нюнам наема фармацевтична компания да продава лекарството. Това била основна грешка. Те отбелязали, че бораксът ще замести по-скъпи лекарства и ще снижи печалбите им. Много скоро в Австралия е издадена наредба, която обявява бора и неговите съединения за отрови във всичките им концентрации. Съвпадение? Не мисля! Нюнам е глобен с 1000 щ.д. за продаване на отрова и това успешно спира разпространението на неговия лек за артрит в Австралия.

Декалциране на епифизната жлеза за повишено духовно и физическо здраве

Атаката срещу боракса

Артритът в различните му форми и неговата близка роднина остеопорозата засягат около 30% от населението в развитите страни. Очевидно, лечението на свързаната с тези заболявания болка е огромен източник на печалби за Биг фарма, без да споменаваме операциите за подмяна на тазобедрена и колянна стави. Както се очакваше, бораксът попадна в епицентъра на бурна полемика.

Днес той е очернян като източник на репродуктивна токсичност. Европейският съюз води кампания срещу боракса и го е рекласифицирал подобаващо, на база на овехтяла наука (те изнамериха стар и несъстоятелен доклад от 1972 година!).(3)

Този доклад изобщо не се основава върху данни, извлечени от хора; а само върху изследвания с животни, които показвали, че бораксът е напълно безопасен в дози до 2 чаени лъжици на ден (17.5 мг бор/кг/ден), но те отидоха по-далеч и го забраниха така или иначе, „защото нямало данни за действието му при хората”.

Това е лудост: дори натриевият бикарбонат с животински LD50 от 33.6 мг/кг е почти два пъти по-токсичен от боракса!

Можете да познаете кой стои зад измамната перверзия на информацията, използвана за дискредитирането на всичко, което застрашава фармацевтичната индустрия.

жизнено важна за костите, както и шест основни храни, които …

Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

Както посочи един писател:

Независимо от липсата на научна достоверност, сцената е подготвена за глобалното спиране от продажба на боракса и борната киселина бързо след съответното разпореждане или без разпореждане. Дори и по-малко ефикасните таблетки  с по-ниско съдържание на бор сега се контролират строго от фармацевтичната индустрия и могат да бъдат забранени всеки момент посредством скандалните разпоредби в Codex Alimentarius. Така медицинско фармацевтичната система обезсилва всяка потенциална опасност, която бораксът би могъл да представлява по отношение на доходността и оцеляването й.

30+ МАЛКО ПОЗНАТИ УПОТРЕБИ НА БОРАКСА В ДОМАКИНСТВОТО

По-добра наука

Последните препоръки на Нюнам преди смъртта му през 2008 година са както следва:

Очевидно е че среден прием на бор от по 1-2 мг на ден не би могъл да поддържа устойчиво доброто здраве. Необходим ни е прием от порядъка на 6 до 8 мг на ден за поддържане на доброто здраве по отношение на артритните заболявания. Когато говорим за устойчива медицина, би следвало всъщност да говорим за устойчиво здраве, и когато тя се прилага спрямо артритни заболявания и остеопороза, необходим ни е добър приток на бор, като 6-8 мг на ден са достатъчни. Хората с активно заболяване чувстват подобрение при 9-10 мг на ден. Пия хранителна добавка с бор от 30 години и съпругата ми също го пие всеки ден и ние нямаме никакви проблеми със ставите. (4)

Междувременно, Центърът за изследване на човешката храна в Северна Дакота доразви част от работата на Нюнам и доказа как 3 мг бор на ден снижават средната загуба на калций при жени след менопауза от 117 на 64 мг на ден. Същото количество бор също така повишава 17 бета естрадиола до нормално ниво при тези жени. Д-р Форест Нилсън показва, че борът и калцият действат заедно в клетъчните мембрани и това влияе на модифициране действието на хормоните.(5)

Вече има много други учени, които са доказали как артритните заболявания са свързани с алергии, нещото, което привлече интереса ми през осемдесетте години на миналия век. Алергиите могат да бъдат причинени също така от проблеми на ниво клетъчни мембрани, при което алергенът или хистаминът или подобно вещество не се движи свободно през клетъчните мембрани. Изглежда борът може да е много уместен в този случай. С цел поддържане на доброто здраве, ние се нуждаем от 6 мг на ден или повече бор под формата на хранителна добавка с бор или от лекарство на някои места.  Това е поддържа здравето устойчиво и е дори от особена важност за него.

Как да се отървем от хлебарките завинаги? Проверено, действа на 100%!

Какво да правим

В някои страни като Австралия, Нова Зеландия и САЩ можете да купувате боракс при перилните препарати и продуктите за чистене в супермаркетите. Ето някои от имената под които се продава той: 20 Mule Team (САЩ, Мексико), Hovex, Bare Essentials (Австралия).

Избягвайте боракс към който са добавени съставки или аромат, и бъдете особено внимателни от заместващи перилни препарати, които НЕ са боракс. И не пийте БОРНА КИСЕЛИНА; тя не е безопасна. На пазара няма боракс с „хранителен клас”, а и такъв не е необходим. Всичкият боракс е еднакъв и „натурален” и обикновено се копае в Калифорния или Турция без значение дали е пакетиран в Китай или в която и да било друга страна.

На етикета обикновено пише, че той е 99% чист (или 990 г/кг боракс) и е безопасен за употреба като това е законният стандарт за боракса със селскостопански клас.

Обаче, ние не се нуждаем от боракс. Днес е лесно да купуваме бор на таблетки онлайн (например в Amazon). Препоръчителната доза е 3 мг. Можете да пиете по 3 таблетки на ден през първите няколко седмици и след това да снижите количеството до поддържаща доза.

Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

Рекс Нюнам писа, че обикновено хората могат да се отърват от болката, отока и сковаността си след около 1 до 3 месеца. Той също казва, че пациентите с ревматоиден артрит обикновено изпитват ефект, който наричаме „Херксхаймер реакция”, което означава пристъп, и че това винаги е добър предсказващ признак. Те трябва да упорстват и след още 2 или 3 седмици болката, отокът и сковаността ще изчезнат. (6)

За здрави стави!

Професор Кийт Скот-Мъмби

Източници:
1. “Beating Arthritis and Beating Osteoporosis,” by Rex Newnham
2. Bentwich Z. & Talmon Y. Prevalence of Rheumatois Arthritis in an Israeli Population. Hebrew University 1980
3.http://echa.europa.eu/documents/10162/17230/supdoc_boric_acid_20100609_en.pdf
4. http://rexnewnhambonesupportformula.com/
5. Nielsen F.H, Biochemical and Physiological Consequences of Boron Deprivation in Humans, Environmental HeaIth Perspectives. Vol. 102, Supplement 7, Nov. 1994. P59-65
6. http://www.arthritistrust.org/Articles/Boron and Arthritis.pdf

Снимка: Dr. Keith Scott-Mumby

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *