Най-важният минерал, който вероятно ви липсва

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

avocado-and-nuts

Ако поискам от вас да назовете някои важни минерали, може би ще се сетите за калций. А вероятно и за магнезий, желязо и цинк.

Ако сте учили диетология, може би ще добавите манган, хром и дори селен. Но един минерал, който вероятно не би ви хрумнал е борът.

Една причина може би е в това, че от здравното министерство не го определят като основен минерал. Въпреки факта, че тялото ви сериозно би грохнало без него.

Истината е, че ние не знаем достатъчно за бора. Той не е изследван толкова добре, колкото някои други минерали. Но ето какво знаем наистина, наред с няколкото изникнали разкрития за бора и здравето ни.

Борът е навсякъде. Той е 51ият най-често срещан елемент в земната кора. И той присъства в повечето питейна вода в света – понякога в доста високи концентрации.

По-висшите растения се нуждаят от бор, за да оцелеят. Учените вярват, че той играе важна роля в поддържането на стените на клетките, както и в производството на протеините и в редица други функции. Но едва наскоро ние започнахме да осъзнаваме, че борът може да е необходим и на хората.

Например, през 1994 година британски учен откри широкоразпространена тенденция. Хората, живеещи в области, където приемът на бор на ден е 1 мг или по-малко е до седем пъти по-вероятно да страдат от проблеми, свързани с болезнени стави, отколкото хората, които получават по 3 мг или повече.

Открихме също така, че борът помага на тялото да обработва калция и магнезия.  За някои хора той може дори да е ‘липсващото звено’ за изгражането на здрави кости. А да не забравяме, че магнезият е от съществено значение за здравословния пулс.

Съвсем наскоро учените от Американското министерство на земеделието откриха, че борът е особено важен за здравословното функциониране на мозъка. Те откриха, че когато хората не получават достатъчно бор, мозъчната им дейност се забавя… действията им са по-малко координирани… обхватът на вниманието и паметта им се влошават.

Борът играе роля и в производството на хормоните. В някои изследвания повишаването на приема на бор доведе до по-високи нива на някои стероидни хормони – включително на тестостерона.

И сякаш това не е достатъчно, борът също така…

  • Подобрява имунния отговор.
  • Спомага за регулирането на антиоксидантната дейност.
  • Поддържа здравословния метаболизъм на кръвната захар.

Тъй като борът толкова дълго е пренебрегван, няма препоръка на здравните власти какви количества би следвало да приема човек. Обаче, изглежда има някакво съгласие с научните среди, че възрастните се нуждаят от поне 1 мг на ден.

Американското здравно министерство препоръчва приемането на не повече от 20 мг на ден. Освен ако не живеете в район с необичайно високи нива на бор във водата, постигането на това ниво е много малко вероятно.

Авокадото е добър хранителен източник на бор. Фъстъците, орехите и лешниците, стафидите и сушените плодове също предоставят значими количества. Но дори и тези източници не съдържат толкова много бор. В 28 г авокадо има едва 0.4 мл бор.

За да сте сигурни, че получавате достатъчно от този важен минерал, помислете за приемането на хранителна добавка, която съдържа поне малко количество от него.

Ваш във все така добро здраве,

Д-р Кенет Уолинър

Източник: Best Life Herbals, The Most Important Mineral You’re Probably Not Getting, 31 January 2013

Снимка: freshgrit.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те на са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *