Генетична връзка между витамин D и предпазването от болести

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Продължават да се натрупват доказателства за важността на витамин D в предпазването от и лечението на заболявания. Сега ново геномно изследване от Оксфорд свързва недостигът на витамин D с широк спектър от заболявания и показва степента, в която витамин D въздейства на ДНК-то ни.

vitamin-d-link

В току-що публикуваното изследване в списанието Genome Research, учените очертават точките, в които витамин D взаимодейства с ДНК-то ни и идентифицира повече от 200 гени, които са пряко повлияни от витамин D. Учените изследователи са използвали нова технология за подреждане на ДНК поредиците за да изготвят карта на рецепторното свързване на витамин D. Рецепторът на витамин D е протеин, който се активира от витамин D. Протеинът се прикрепва към ДНК-то и въздейства на това какви протеини се произвеждат от генетичния ни код.

Изследователи откриха 2776 свързващи точки за рецептора на витамин D по протежение на човешкия геном. Бе открито, че местата на свързване са необичайно концентрирани в близост до редица гени, които се свързват с податливост на автоимунни заболявания като множествена склероза, болестта на Крон, лупус и ревматоиден артрит, както и на някои видове рак като хронична лимфоцитна левкемия и колоректален рак.

Витамин D има силно въздействие върху 229 гени

Изследването също така показа, че витамин D има значително въздействие върху действието на 229 гени, включително върху IRF8, който отдавна се свързва с множествена склероза, и върху PTPN2, свързван с болестта на Крон и диабет тип 1.

Д-р Андреас Хегер от MRC Functional Genomics Unit в Оксфорд, ръководител на изследването, отбелязва: „Изследването ни показва съвсем категорично широкия обхват на въздействие, който витамин D има върху здравето ни”.

Предполага се, че 1 милиард души в света нямат достатъчно витамин D в телата си, предимно поради недостатъчно излагане на слънчева светлина и неправилно хранене. Основният източник на витамин D в тялото идва от излагането на кожата на слънчева светлина, което може да доведе до това тялото да произведе до 20000 единици витамин D в един единствен ден. Консумацията на тлъсти риби също предоставя витамин D, макар и в много по-малко количество от слънчевата светлина.

Предишни изследвания показват, че по-светлият цвят на кожата и косата се е развил при хората, които са мигрирали в части от планетата с по-малко слънчева светлина с цел оптимизиране производството на витамин D в тялото. Вероятно изсветляването на кожата с мигрирането на хората извън Африка е в резултат на необходимостта те да могат да правят повече витамин D и за предпазване от рахит и от други здравословни проблеми, които могат да застрашат фатално, както майката, така и нероденото дете и по този начин ефективно да прекратяват майчините линии, които не са били способни да намерят начини за повишаване наличността на витамина D.

Новото изследване подкрепя тази хипотеза понеже открива значителен брой рецепторни точки на свързване на витамин D на места в генома с генетични промени по-често срещани в хора от европейско или азиатско потекло.

Изследванията показват, че витамин D носи МНОГО ползи за здравето

„Витамин D статуса е потенциално един от най-мощните селективни натоварвания върху генома относително наскоро”, казва професор Джордж Ебърс, един от авторите на доклада от изследването и професор по клинична неврология в Оксфорд. „Нашето изследване изглежда подкрепя тази интерпретация и ние може би нямахме достатъчно време да направим всички адаптации, от които се нуждаехме, за да се справим със северните условия”.

Друг автор в изследването, Шрийрам Рамагопалан, добавя: „Силно се препоръчва взимането на хранителни добавки с витамин D като превантивна мярка за тези заболявания”.

Множество изследвания на витамин D съобщават за многото ползи от този мастно разтворим витамин, някои от които са:

  • Витамин D е особено важен за усвояването и метаболизма на калция и фосфора, които имат разнообразни функции, най-вече поддържането на здрави кости.
  • Той е регулатор на имунната система.
  • Той може да е важен начин за въоръжаването на имунната система срещу заболявания като простудните.
  • Той може да снижава риска от развиване на множествена склероза.
  • Витамин D може да има ключова роля в спомагането мозъка да продължава да работи добре в по-напреднала възраст.
  • Витамин D се свързва с поддържането на здравословно телесно тегло.
  • Той може да снижава сериозността и честотата на симптомите на астма както и на вероятността от хоспитализация поради астма.
  • Той доказано снижава риска от развитие на ревматоиден артрит при жените.
  • Форма на витамин D може да е една от основните защити на тялото срещу увреждане от ниски нива на радиация.
  • Хората с адекватни нива на витамин D са в значително по-нисък риск от развиване на рак.

С две думи, следете нивото на витамин D в тялото си и се стремете то винаги да е достатъчно високо, за да сте здрави.

Тони Айзъкс

Източник:

https://healthiertalk.com/genetic-link-between-vitamin-d-and-disease-prevention-3218/?utm_source=Healthier%20Talk&utm_medium=subemail&utm_campaign=vitamin-d_11.01.21

Снимка: www.hitocom.co.jp

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *