Открития и развенчани митове в медицината, които ще разлюлеят света – 3

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Policosanol-Octacosanol-

ТАЙНА #3

„Идеалното лекарство при атеросклероза”

Екстрактът от захарна тръстика конкурира популярните статини – снижаващите холестерола лекарства, но без опасните странични ефекти, които те имат върху тялото

От докладите за здравни проблеми и смърт, причинени от статините – лекарствата за снижаване на холестерола, Институтът за здравни науки (HIS) научи, че екстрактът от захарната тръстика може да снижава холестерола също толкова ефективно.

Както непрекъснато казваме на читателите си през последните няколко години, не холестеролът е основната причина за сърдечните заболявания… а нивата на хомоцистина. Въпреки това, холестеролът наистина играе важна роля за коронарното здраве и всяка добра програма за лечение на сърдечни заболявания трябва да е насочена към лечението му.

Ето защо, можете да си представите колко бяхме развълнувани, когато нашите изследователи откриха, че екстрактът от захарна тръстика може драматично да снижи нивата на холестерола. Макар че се извлича от същото растение, от което се прави захарта, която ядем всеки ден, поглъщан с храната поликозанолът не влияе на нивата на кръвната захар.

Обаче, кубински учени откриха, че той може да има снижаващ холестерола ефект, без да създава неприятните и дори опасни странични ефекти, свързвани със статините. Статините снижават повишения холестерол като ограничават производството на холестерол в черния дроб, но те също така имат странични ефекти, вариращи от киселини в стомаха до потенциално фатални случаи на увреждане на мускулите.

Този широко предписван клас лекарства – през миналата година продажбите на статини надвишиха $14 милиарда – включва липитор (Lipitor), лескол (Lescol), зокор (Zocor), мевакор (Mevacor), правакол (Pravachol), превастатин (Prevastatin) и бейкол (Baycol) (което беше иззето, след като бе свързано с повече от 40 смъртни случая!). В няколко изследвания, които сравняваха двата метода за снижаване на холестерола, поликосанолът надмина действието на лечението със статини.

Кубинско проучване сравни ефекта на поликосанола спрямо този на правастатина (Pravastatin) върху пациенти с високи нива на холестерол, които се считаше, че са в голям риск от развиване на коронарно заболяване. Пациентите взимаха по 10 мг или поликосанол или правастатин с храната си в продължение на осем седмици. При пациентите от групата, вземаща статина, нивата на техния LDL (лош) холестерол спаднаха с 15.6 процента, а на общия им холестерол с 11.8 процента. Но участниците в групата, вземаща поликосанол надминаха тези цифри и снижиха своите нива на LDL с 19.3 процента и общата стойност на холестерола си с 13.9 процента.

Нивата на (полезния) HDL холестерол при хората, участващи в статин теста останаха същите, доката групата, вземаща поликосанол повиши нивото си на HDL с 15.7 процента.

Тъй като HDL холестеролът спомага за премахването на мазнините от артериалните стени, повишаването на неговите нива е полезно. Хиляди хора се борят с проблеми с холестерола и възможността за развиване на висок холестерол нараства с напредването на възрастта. Като остаряваме, нивата на хормоните ни спадат, което улеснява нарастването на нивата на холестерола в тялото ни.

Изследователите смятат, че поликосанолът може да е безопасен метод за снижаване и регулиране на (вредния) LDL холестерола. В клинично изпитание, включващо 244 жени с висок холестерол след менопаузата, изследователите първо се опитаха да снижат повишените липидни нива посредством шестседмична, снижаваща липидите диета.

Когато това се оказва неуспешно, те започнаха да дават на жените по 5 мг поликосанол на ден в продължение на 12 седмици, а след това по 10 мг на ден в продължение на още 12 седмици. Изследователите откриха, че хранителната добавка е ефикасна и значително снижава нивата на LDL холестерола (с 25.2 процента) и на общия холестерол (с 16.7 процента). Освен това, жените увеличиха нивата си на  HDL холестерол с 29.3 процента.

 Екстрактът облекчава болезнени схващания на краката

Един от често срещаните – и отслабващи – странични ефекти на високия холестерол е синдром, познат като интермитентно накуцване – спазматична болка в прасците. То често се свързва с лошото кръвообръщение и с наличието на мастни отлагания в артериите (атеросклероза). Интермитентното накуцване се появява само в определени моменти, като например след ходене.

Премахването на мастните отлагания в артериите намалява накуцването. Изследователите в Медицинския хирургичен изследователски център в Хавана, Куба изпробват поликосанола върху пациенти, страдащи от средно сериозно интермитентно накуцване. В това двугодишно проучване на 56 пациенти на случаен принцип се предписва или поликосанол или плацебо.

Изследователите определят дали поликосанолът облекчава накуцването посредством провеждане на тестове с механизъм, задвижван с ходене на всеки от участниците преди проучването и отново на 6, 12, 18 и 24 месеца след започването на лечението. Макар че и двата теста показват някакъв напредък по време на междинните тестове, крайните резултати показват, че поликосанолът значително облекчава страдащите от интермитентно накуцване. След две години лечение, пациентите в плацебо групата успяват да изминат максимум .15 мили, докато групата, вземаща поликосанол може да върви .40 мили преди да трябва да спрат.

21 души, вземащи поликосанол увеличават разстоянието, което изминават с поне 50 процента, докато само пет души от плацебо групата показват подобно подобрение. А е възможно поликосанолът да може да направи много повече отколкото само да намали риска от сърдечно заболяване, проблеми с кръвообръщението и други болести, обикновено свързвани с високия холестерол…

Възможна защита срещу Алцхаймер

Д-р Дора М. Ковач, изследовател в Общинската болница на Масачузетс, наскоро получи $200000 субсидия за научни изследвания, за да проучи страничните ефекти на холестерола при развитието на болестта на Алцхаймер (БА). Тя откри, че дори нормалните нива на холестерол могат да повишат риска от плаки, предизвикващи сенилност и неврофибриларни сплитания в мозъка, които се свързват с развитието и напредването на болестта на Алцхаймер.

Изследванията на д-р Ковач се фокусират върху разработването на лекарства, които спират производството на ACAT, ензим, които дава възможност на холестерола и на други липиди (мазнини) да влизат в клетките и да формират там плътни липидни капчици. Тези капки могат да препятстват нормалното фунциониране на клетката. Те също така могат да повишат производството на бета амилоидите, което се свързва с развитието на увреждащите мозъка плаки и сплитания. Когато нивата на липидните капки се повишат, производството на бета амилоиди се увеличава… както и рискът от Алцхаймер.

Д-р Ковач и нейният изследователски екип смятат, че лекарствата, спиращи ACAT са ключът към спирането на процеса на натрупване на холестерол и липиди, водещи до болестта на Алцхаймер. Но изследването е в ранните си етапи. Д-р Ковач планира, но още не е започнала, да изследва лекарства, спиращи ACAT при мишки, размножавани нарочно, за да развият БА. Други изследователи разработиха потенциално безопасен клас инхибитори на ACAT, за да лекуват атеросклерозата. Но може да минат още пет или десет години преди това семейство лекарства да е напълно разработено, изпробвано и предоставено на хората.

Обаче, може би и в момента има алтернативна терапия на разположение. В интервю, взето от д-р Емма Хит за Ройтерс, д-р Ковач посочи, че няколко проучвания показват, че пациентите, взимащи статини имат по-ниски нива на БА и на други видове деменция. Снижаващите холестерола статини изглежда не пречат на ензима ACAT, но поддържането на ниски нива на холестерол, снижава риска от деменция.

Тъй като статините причиняват сериозни странични ефекти, поликосанолът може да се окаже по-добрата алтернатива. В двойно-слепите изпитания поликосанолът предизвикваше леки, средносрочни странични ефекти – като безсъние, главоболие, диария, нервност и отслабване – в по-малко от 1 процент от пациентите, подложени на тестовете. Така че поликосанолът може да се окаже ефикасен в спасяването на мозъка, както и в спасяването на живота на болните.

Предупреждение: Изследователите предупреждават, че поликосанолът може да взаимодейства с лекарствата за разреждане на кръвта. Ето защо, ако решите да опитате лечение с поликосанол след консултация с вашия лекар, дозата на лекарството ви за разреждане на кръвта може би ще трябва да бъде променена при внимателно наблюдение от страна на лекар. Ако вече вземате лекарства за снижаване на холестерола или ви лекуват от каквото и да е друго сърдечно заболяване, трябва да се консултирате с вашия лекар преди да пробвате поликосанол или преди да спрете, което и да било предписано ви лекарство.

Източник: HIS, 11 Medical Breakthroughs and Breakdowns That Will Rock the World, April 2010

Снимка: ruiheng888.en.made-in-china.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *