Удивителният чай от лимонена трева изгражда костите и има магично действие върху цялостното здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lemongrass-tea

Малко са нещата по-вълшебни от аромата на горещ чай от линонена трева. Този чай е много вкусен и с лед и може да се учудите, че пиенето на чай от лимонена трева носи далеч повече от приятните си вкус и аромат.

Той крие в себе си невероятен брой ползи за здравето, както за костите, така и за цялостното здраве, всичките подкрепени от научни изследвания.

Така че ако имате под ръка този чай, направете си чаша и се насладете на днешната публикация на тази уханна тема!

Някои факти за лимонената трева

Лимонената трева е една от „лимонените билки”, неофициален клас билки, които градинарите и билкарите обичат да групират заради лимонения им аромат. Но макар че те имат сходен аромат, поради общите, съдържащи се в тях съединения като например цитрал, билките като лимонена вербена, лимонена мента и маточина се различават една от друга и от лимонената трева.

Още за езотеричните и магични свойства на тази билка, както и рецепта за приготвяне на чай ще намерите в статията Магията, наречена лимонена трева

Лимонената трева (Cymbopogon citratus) има дълги, подобни на трева листа, които напомнят на морските треви. Тя идва от Индия и от тропическите райони на Азия, и може да достигне до близо девет метра височина. В районите с умерен климат растението обикновено остава под метър и половина.

Лимонената трева обичайно се използва в кухнята на страни Източна Азия като Камбоджа, Виетнам и Тайланд. Ползите за здравето от лимонената трева са известни на хората от векове. Филипините са първата страна, започнала да изнася лимонена трева още през 17 век.

Когато се използва в стър-фрай ястия и салати, се взимат най-долните няколко сантиметра от тревата. За направата на чай каквато е темата, която ще обсъдим днес, се използва основното стъбло, натрошено със страната на голям нож и нарязано на парчета с големина от 2,5 до 5 см (1-2 инча). Предлага се и в удобни чаени пакетчета, разбира се.

Понеже описваме ползите за здравето от този вкусен чай, искам да започна с конкретни начини, по които алкализиращата тялото лимонена трева е полезна за костите.

Магията, наречена лимонена трева

Ползи за здравето на костите от редовното пиена на чай от лимонена трева

1. Бори се безсънието

Знаехте ли, че качественият сън е важен за здравето на костите? Много от премоделирането на костите се случва по време на сън и ако не спите добре, костите ви могат да страдат от това. Чаят от лимонена трева може да помогне да се се наслаждавате на необходимия ви сън за изграждане на костите, както е отбелязано в следното изследване.

Когато изследователи дават етерично масло от лимонена трева на мишки, те откриват удължаване времето на сън, както и антиконвулсивен ефект при изкуствено причинени припадъци.

Изследването, което се позовава на народната употреба на лимонената трева през вековете стига до заключението, че:

„Нашите резултати съответстват на етно-фармакологичната употреба на цитратите”.

Изследването свършва с оценка на лимонената трева за противодействащите на тревожността, седативните и антиконвулсивни й действия.

Чаша чай от лимонена трева между обяда и времето за лягане може да е точно нещото, от което се нуждаете, за да спите добре. Освен това, алкализиращата лимонена трева помага да избягвате сънотворните, които не само имат киселинен ефект върху организма, но всяко от тях идва с дълъг списък опасни странични ефекти.

И накрая, лимонената трева съдържа много калий, който спомага процеса на отпускане на мускулите, необходим за качествения сън.

2. Предлага мощно антиоксидантно действие

Чаят от лимонена трева съдържа антиоксиданти, които унищожават свободните радикали, защитаващи костите ви от оксидативно увреждане. Учените измерват въздействието на лимонената трева върху свободните радикали в изследване от 2005 година, идентифицирайки поне осем антиоксидантни компонента, които имат сериозно антиоксидантното действие.

Вероятно вашият лекар никога не е споменавал антиоксиданти, когато той или тя обсъждат остеопороза с вас. Но изследванията продължават да подкрепят връзката между антиоксидантите и здравето на костите, а чаят от лимонена трева е чудесен начин за добавяне на повече от тези важни субстанции в храната ви.

3. Ефикасно облекчава ставните болки

Лимонената трева има противовъзпалителни, аналгетични свойства. Седативният ефект, посочен по-горе усилва способността за отпускане на мускулите и за успокояване на спазмите. Освен това, лимонената трева успокоява ставните болки посредством спирането на циклооксигеназа-2 (COX-2), ензим, който е свързан с възпалителния процес. Той предизвиква болка, особено в ставите.

Изследване от 2010 година потвърди способността на лимонената трева да потиска този причиняващ болка ензим, хвърляйки светлина върху механизма, посредством който лимонената трева постига това:

„…Дейността, насърчаваща COX-2 бе потисната с помощта на масло от лимонена трева в изпитания с клетъчно базирана трансфекция”.

Изследването продължава, като посочва, че цитрал, основен компонент в лимонената трева, е „важен компонент за потискане проявлението на COX-2…”

Спирането на COX-2 да не „изпада в амок” е много важен аспект от облекчаването на ставните болки. Ето защо лекарствата за артрит, ревматизъм, подагра и други ставни заболявания съдържат инхибитори на COX-2. Но нестероидните противовъзпалителни средства увреждат костите и могат да имат катастрофални странични ефекти, докато с лимонената трева избягвате всичко това. Те не само е алкализираща, но е и изключително безопасна за здравето.

А сега ще видите, че ползите от лимонената трева далеч не се ограничават със здравето на костите.

Ползи за цялото тяло от лимонената трева

Тази невероятна билка носи ползи за цялото тяло. Тя дори има противораково действие.

4. Снижава кръвната глюкоза

Воден екстракт от прясно набрани листа от лимонова трева бе доказано, че снижава нивото на глюкозата в кръвта на плъхове, на които давали ектракта, като той също така снижавал и липопротеините (с ниска и много ниска плътност) и триглицеридите. Изследователите отбелязват, че изследването потвърждава ползите от „употребата на лимонената трева в народната медицина и безопасността й при пациенти, за които се подозира, че страдат от диабет тип 2”

5. Снижава холестерола

Тази билка също така е доказала, че снижава холестерола. Лимонената трева има такъв звезден профил за безопасност, че могат да се направят изследвания с хора като това, при което давали капсули от 140 мг масло от лимонена трева на малка група хора в продължение на 90 дни. Участниците били разпределени в две групи и нивата им на холестерол били изследвани на 30, 60 и 90 дни. Групата, пиела лимонена трева показали значително по-ниски нива на холестерол от контролната група с прогресивно подобрение след всеки тест.

6. Предотвратява рак

Лимонената трева показва обещаващи противоракови свойства, вкоренени в способността на билката да спира клетъчните мутации. Както ин виво, така и ин витро изследвания показват, че лимонената трева отблъсква рака.

Изследване проучи антимутагенното действие на лимонената трева срещу химически причинени мутации в различни щамове на бактерията Салмонела и резултатите очевидно показват спиране на осем различни мутагенни фактори.

В изследвания с плъхове, учените откриха, че екстрактът от лимонена трева:

„… спира освобождаването на активиран агликон, метилазоксиметанол, от свързването с глюкуронид в дебелото черво и снижава ДНК адуктите и формирането на ACF в дебелото черво при плъхове”.

ДНК адукти са части от РНК-то, които йонно са се свързали с канцероген и се приемат за пред-ракови клетки. ACF, или нетипични скрити огнища, са анормални, тръбоподобни структури, покриващи дебелото черво и ректума, и също се приемат за ранна индикация за рак.

Освен това, лимонената трева дава надежда за предпазване от рак на кожата. Конкретно, цитралът в лимонената трева доказано причинява производството на GST или глутатион S-трансфераза, един от група ензими с уникална способност що се отнася до формирането на глутатион – основният антиоксидант в тялото. След обезвреждането на свободните радикали, глутатиона отново се свързва с GST в детоксикираща субстанция.

Прочетете още: Представяме ви Маестро Глутатион.

Учените изследваха този впечатляващ аспект на лимонената трева върху миша кожа, разкривайки задействаната от цитрал антиоксидантна роля на GST и „ново прозрение за предпазването от рак на кожата”.

Тук ще вмъкнем още няколко ползи от чая от лимонена трева: 

Бори депресията

Чаят от лимонена трева има антидепресантни свойства, помагайки за снижаването на безпокойството и за подобряване на настроението и самоуважението като освобождава серотонин. Когато сте в лошо настроение, изпийте чаша чай от лимонена трева. 

Стимулира храносмилането

Лимонената трева помага на храносмилането като убива вредните бактерии в червата и ги заменя с полезни бактерии. Това помага за решаването на храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, диария, метеоризъм и запек. Ако се чувствате преяли след обилно хранене, облекчете положението с чаша чай от лимонена трева.

Снижава нивата на холестерола, а оттам и високото кръвно налягане

Пиенето на чай от лимонена трева може да ви помогне да снижите нивото на холестерола си и да контролирате високото си кръвно налягане. Изследване, проведено от Университета на Висконсин показва ефикасността на лимонената трева в снижаването на вредния (LDL) холестерол (виж точки 4. и 5. горе). Високото съдържание на калий в чая също така помага в контролирането на кръвното налягане. Редовното пиене на чай от лимонена трева снижава усвояването на липиди в тялото и предпазва от сърдечни заболявания като атеросклероза.

Премахва вредните токсини

Чаят от лимонена трева е диуретик, което означава че той повишава честотата на уриниране и помага за изхвърлянето на вредни токсини като пикочна киселина и прочиства бъбреците. По този начин той помага за детоксикацията на тялото.

Лекува настинки и грип

Чаят от лимонена киселина помага в лечението на настинки, висока температура и грип. Това се дължи на факта, че той е зареден с витамин С – витамин повишаващ имунитета. Чаят от лимонена трева спомага снижаването на проблеми с дишането при бронхит и астма.

Пийте чай от лимонена трева на воля!

Макар че някои изследвания използваха ектракт от лимонена трева, целта на изследванията е откриването на активни съставки в лимонената трева, както и на механизма им на действие. Очевидно, пиенето на чай от лимонена трева е здравословно както за костите, така и за цялото ви тяло.

Ако решите сами да си правите чай от лимонена трева, може да има известно объркване относно цитронелата, популярен естествен репелент за комари. Цитронела може да се извлича от лимонена трева, или това може да е напълно различното растение Cymbopogon nardus. Така че когато пиете чай, уверете се че използвате или поръчвате лимонена трева (Cymbopogon citrates).

Простотата на чаша чай

Много лесно и приятно е да се прилагат подкрепените от доказателства принципи на естественото здраве. Като се започне от чаша чай и се стигне до познаването кои храни да ядем или да избягваме, както и толкова много други неща.

Но медицинската общност иска да вярвате, че е невъзможно да лекувате загубата на костната маса и да сте здрави без да използвате лекарства и други сложни фактори; те го изкарват сложено „чудовище”, докато всъщност остеопорозата е физическо проявление на дисбаланс в организма.

Чаят от лимонена трева е много ефикасна стъпка, която можете лесно да използвате за да възстановите плътността на костите си. И да поддържате множество други аспекти на здравето си.

 

Източници:

http://saveourbones.com/the-amazing-tea-that-builds-your-bones-and-much-more/

http://www.herbalteasonline.com/lemongrass-tea.php

Снимка: healthplus.vn

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Информацията в настоящата статия, както и във всички статии в сайта Здрави всеки ден не замества назначеното ви лечение. Молим не се самолекувайте на база на дадената по-горе информация и винаги се консултирайте със своя лекар или със специалист при здравословни проблеми.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *