Представяме ви Маестро Глутатион

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Глутатион: удължаващият живота „главен антиоксидант” означава превенция и лечение на практически всяко хронично дегенеративно заболяване.

 gluthation

     Глутатионът е трипептидна молекула, съставена от глутаминова киселина, цистеин и глицин. Той е един от основните непротеинови антиоксиданти в клетката и го наричат ‘главен антиоксидант’ на тялото.

Глутатионът присъства в почти всички живи клетки и без него те не могат да оцелеят. Основните функции на глутатиона в тялото включват:

–          защита на клетките от деструктивните ефекти на свободните радикали;

–          детоксикация от външни вещества като лекарства, замърсители на околната среда и карцерогени;

–          поддържане на устойчивостта на клетъчната мембрана;

–          регулиране на биосинтезата между протеините и ДНК и растежа на клетките;

–          подобряване на имунната функция посредством неговото влияние върху лимфоцитите;

–          синтез на простаагландина; и

–          транспортиране на аминокиселините.

Очевидно е, че при толкова разнообразни функции, глутатионът има основно въздействие на ниво молекула, клетка и орган. Глутатионът и свързаните с него ензими глутатион пероксидаза и глутатион редуктаза представляват така наречената ‘глутатионова система’.

Митохондриалният глутатион е особено важен за здравите клетки и е може би най-важната антиоксидантна защитна система в митохондриите. Свързаните с възрастта изменения в тези ензими могат да имат дълбок неблагоприятен ефект върху здравето, както ще обясним в настоящата статия.

 Свързани с възрастта промени в глутатиона

Д-р Джей Ричи и д-р Калвин Ланг от катедрата по биохимия на университета на Луисвил първи предположиха, че недостигът на глутатион може би е биохимичната причина за процеса на стареене. Те демонстрираха, че нивата на глутатиона спадат с възрастта в редица организми, включително при комарите, мишките и хората. Те предположиха, че възстановяването на концентрациите на глутатион в тъканите на нива като тези при по-младите организми може да доведе до удължаване продължителността на живота.

Тези учени първи изследваха своята хипотеза с помощта на възрастни комари. Те даваха на комарите магнезиева тиазолидин-4-карбоксилна киселина (MgTCA) – известна с това, че увеличава глутатиона, и измерваха нивата на глутатион и продължителността на живота на насекомите. Хранителната добавка с MgTCA повиши нивата на глутатион с 50-100 процента и удължи средната продължителност на живота на насекомите с 30-38 процента над контролните стойности (фиг.2), като с това потвърди хипотезата за недостига на глутатион и демонстрира специфичен биохимичен механизъм на стареене, който може да бъде повлиян чрез приемането на хранителни вещества.

В сходно изследване д-р Г. Буонос от Изследователския институт на Монреалската общинска болница в Квебек изучи въздействието на богат на суроватка хранителен режим върху концентрациите на глутатион в тъканите и върху оцеляването на мишки на 21 месечна възраст (отговаряща на 55-60 годишна възраст при хората). Изследването се проведе в продължение на шест месеца, докато мишките достигнаха еквивалента на човешка възраст от около 80 години. Както при хранените с MgTCA комари, концентрациите на глутатион в тъканите и дълголетието на хранените със суроватка мишки значително нарастнаха над контролните нива.

Д-р Ланг и неговите колеги, както и редица други учени откриха, че нивата на глутатион в кръвта предвидимо спадат с възрастта при здрави мъже и жени на възраст от 20 до 94 години, както това става при комарите, мишките и плъховете.

Учени в Университета в Павия откриха, че нивата на глутатион пероксидазата също следват този, свързан с възрастта модел до около 75 годишна възраст, след което те забелязаха леко повишение с възрастта в едно между-групово изследване. Те интерпретираха това като процес на собствен подбор, който позволява на онези с най-високите нива на глутатион пероксидаза да оцеляват най-дълго.

В друго изследване на ензимната дейност при много възрастните, д-р Хел Андерсон и колегите му в университета Оденс в Дания, сравниха нивата на глутатион редуктазата (GR) при 41 столетници на между 100-105 години с тези при 52 контроли от общността на възраст между 60-79 години. Те откриха, че средната активност на глутатион редуктазата е значително по-високa при столетниците, отколкото при групата на по-младите възрастни, и че столетниците с най-добрият функционален капацитет имат най-висока активност на глутатион редуктаза.

Учените заключиха, че високата активност на глутатион редуктазата вероятно може да се свърже с повишено оцеляване. В последващо изследване групата на Ланг оцени нивата на глутатион при 87 жени в отлично физическо и психическо здраве на възраст между 60 и 103 години. Учените откриха, че всички участници имат много високи нива на глутатион в кръвта. Те продължиха да изследват тези жени още пет години и заключиха, че ‘високите концентрации на глутатион в кръвта … са характерни за жените дълголетници’.

Глутатион в здраве и болест

Точно както високите нива на глутатион се свързват с повишено оцеляване и по-дълъг живот при всички изследвани организми до момента, по-ниските нива се свързват с по-лошо здраве и с редица хронични дегенеративни заболявания, включващи сърдечни заболявания, артрит, хипертония, диабет, рак, заболявания на пикочо-половата, стомашно-чревната и мускулно-скелетната системи, свързаната с възрастта дегенерация на макулата, прееклампсия, катаракт, хронична бъбречна недостатъчност, левкемия, респираторни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест и синдром на остър респираторен дистрес, както и със загуба на слуха и СПИН.

Ланг заключи, че снижената глутатион пероксидаза е рисков фактор за хронични заболявания и може да се използва за наблюдаване на сериозността и развитието на заболяванията. Обратно, д-р Мара Джулиъс от катедрата по епидемиология на Мичиганския университет в изследване на 33 души на възраст над 60 години откри, че по-високите нива на глутатион се свързват с по-малко болести и с по-добра оценка на собственото здраве, по-нисък холестерол, по-нисък индекс на телесната маса и по-ниско кръвно налягане. Авторът отбелязва, че това е първото изследване, показващо връзката между по-високите нива глутатион с по-високи нива на физическо здраве в базирана в общността извадка.

Глутатион и детоксикация

Една от основните роли на глутатиона в тялото е изхвърлянето от организма на редица лекарства и токсини. Ацетаминофена (Тиленол) беше изследван интензивно по отношение на свойствата му да изчерпва глутатиона и по отношение на способността на глутатиона да предотвратява причиненото от ацетаминофена увреждане на черния дроб и бъбреците.

Тъй като нивата на глутатион намаляват с възрастта във всички тъкани, включително в черния дроб и бъбреците, по-възрастните организми следователно са в по-голям риск от увреждане на черния дроб и бъбреците от ацетаминофена от по-младите организми.

Ланг изследва влиянието на ацетаминофена върху черния дроб на мишки на различна възраст, както и степента на изчерпване и възстановяване на глутатиона. При контролните животни, концентрациите на глутатион спаднаха с около 30 процента през живота на възрастните мишки, в сравнение с по-младите животни.

Четири часа след даването на ацетаминофена, нивата на глутатион на младите, растящи (3 до 6 месечни), зрелите (12 месечни) и старите (31 месечни) мишки спаднаха с около 70 процента. Растящите и зрелите мишки се възстановиха до почти контролните стойности за 24 часа (94 и 66 процента, респективно). Обратно, старите мишки се възстановиха само до 41 процента за 24 часа.

Тези резултати ясно показват, че в черния дроб на възрастната мишка не само има недостиг на глутатион, но има и намалена способност за възстановяването му. Това илюстрира опасността от хроничното даване на изчерпващи глутатиона лекарства като Тиленол – особено на по-възрастните хора.

Нарастващи нива на глутатион в тъканите

Ясно е, че онези с най-високи нива глутатион вероятно ще живеят най-дълго и в най-добро здраве. Демонстрирани са редица начини за повишаване на глутатиона и на глутатион ензимите, глутатион пероксидазата и глутатион редуктазата.

Няколко малки изследвания показаха, че умерените продължителни физически упражнения повишават глутатиона и свързаните с него нива на ензимите в кръвта и в мускулите на скелета.

Много витамини и хранителни добавки също така засилват и глутатиона. Липоевата киселина, мелатонина, боровинките, екстракта от грозде и куркумата всички доказано повишават глутатиона. Оралното приемане на глутамин може също да повиши нивата на глутатион в тъканите, макар че съществуват противоречиви сведения.

Аз някога мислех, че приемания през устата глутатион бива унищожен в стомаха и не е ефикасен в повишаването на концентрациите на глутатион. Обаче, д-р Стив Еделсон от Центъра за екологична и превантивна медицина Еделсон в Атланта, Джорджия, любезно ми изпрати редица статии, които ме убедиха в противното. Тези статии показват, че около 80 процента от орално приемания глутатион се абсорбира правилно и че нивата в кръвта остават повишени за около три часа.

Храни с високо съдържание на глутатион включват хрян и кръстоцветни зеленчуци като карфиол, броколи, зеле, къдраво зеле и брюкселско зеле. Хранителните добавки, които са доказали, че предвидимо повишават нивата на глутатион в кръвта са глутатионовите прекурсори: суроватъчен протеин 5, 27, 28  и N-ацитил цистин (в доза от 1,800-2,400 мг на ден) или, както се споменава по-горе, самият глутатион (препоръчителна доза по 1-2 грама на ден). Благоразумните вероятно ще използват комбинация от тези разновидности.

Много лекари също така използват интревенозни вливания на глутатион при дози, вариращи между 400-600 мг три до седем дни на седмица за редица заболявания, включващи Паркинсон и Алцхаймер, удар, амиотрофична латерална склероза и други хронични дегенеративни заболявания. На база на работата на лекарите Ланг, Ричи, Буонос, Перлмутер и други, заключението е, че глутатионът и неговите перкурсори би следвало да бъдат използвани за превенция и лечение на практически всяко хронично дегенеративно заболяване.

д-р Уорд Дийн

Източник: Vitamin Research News, Glutathione: Life-Extending “Master Antioxidant,” August 2006

Снимка: aminoacidinformation.com

Прочетете: Полезни за костите, щедри като пролетта

Очаквайте още статии за грутатиона.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

2 thoughts on “Представяме ви Маестро Глутатион

  1. Впечатляваща статия за глутатион-Кралят на антиоксидантите. Сега най-новото на пазара на хранителните добавки. Ексклузивният продукт на Agel-GSH Ви дава удобство и простота в нашия забързан и съвременен начин на живот. В едно пакетче трите аминокоселини, които възпроизвеждат глутатион в кръвта ни.gikros.ateamcentral.info/ru/?page=products_gsh

  2. Впечатляваща статия за глутатион-Кралят на антиоксидантите. Сега най-новото на пазара на хранителните добавки. Ексклузивният продукт на Agel-GSH Ви дава удобство и простота в нашия забързан и съвременен начин на живот. В едно пакетче трите аминокоселини, които възпроизвеждат глутатион в кръвта ни.gikros.ateamcentral.info/ru/?page=products_gsh

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *