Многото ползи за здравето от маслините

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Маслините са плодове с костилка от същия вид, в който попадат и мангото, прасковите, бадемите, нектарините, черешите и шам-фъстъците.

Olives+in+hand+Aus

Добре е да знаем, че има десетки видове маслини и че те всичките растат на дървета с произход Средиземноморието. Маслинените дървета са невероятни и едно от нещата, които ги правят уникални е тяхното дълголетие – те могат да живеят стотици години. Според някои източници, съществува маслинено дърво, което е на повече от 2000 години.
Много хора харесват маслините каламата, продукт на маслинените дървета каламон, които естествено растат в Гърция. Не забравяйте, че маслините описвани като вид или сорт Каламата не са истински каламата маслини.

Не е необичайно, че днес има експерти по маслините, защото всеки вид маслини има конкретни характеристики. Всъщност, има специални маслинени барове, където човек може да опита различни видове маслини.

Но да погледнем защо маслините са така полезни за човешкото тяло:

Маслините имат мощни противовъзпалителни свойства

Ако обичате маслини и обичате да ядете маслини от време на време, тогава тази част от статията много ще ви хареса. Маслините са не само вкусни, но имат и много ползи за здравето. Огромен брой хора не се докосват до маслините, понеже те са заредени с мазнини, докато именно заради това трябва да ги ядат. Разбира се, има и още няколко добри причини да включите маслините в храната си.

Полезни за сърцето мазнини

По-голямата част от мазнините в маслините съдържат олеинова киселина. Това е мононенаситена мазнина, която има способността да снижава вероятността от развиване на сърдечно заболяване.

Добре е да знаем, че ядките макадамия също имат високо съдържание на полезни мазнини (до 60%).

Според експертите, работещи във фондацията George Mateljan Foundation, ако начинът на хранене с ниско съдържание на мононенаситени мазнини не се промени, а приемът на този конкретен вид мазнини се повиши без да прави общия прием на мазнините твърде висок, хората обикновено стават свидетели на снижаване на вредния (LDL) холестерол и на нивата на холестерола в кръвта, както и на съотношението LDL:HDL вреден:полезен холестерол.

Тези промени в начина ни на хранене могат в значителна степен да снижат риска ни от сърдечно заболяване. Научно изследване, проведено неотдавна показва, че маслините съдържат мононенаситени мазнини, способни да стабилизират кръвното налягане.

Гореспоменатата олеинова киселина може да промени системата за сигнализиране, протичаща на ниво клетъчни мембрани. Това се случва когато олеиновата киселина се усвоява в тялото и бива насочена към клетките. Крайният резултат от тази промяна е снижаването на кръвното налягане.

От друга страна, изследвания, публикувани в популярното списание BMC Medicine потвърдиха, че приемът на зехтин, особено що се отнася до сурово пресован зехтин, е свързан с по-ниски рискове от сърдечно-съдови заболявания и от фатален изход за хората, попадащи в рисковата категория.

Силно противовъзпалително и антиоксидантно действие

Маслините са заредени с антиоксиданти и този факт бе потвърден от изследване, публикувано в списанието European Journal of Cancer Prevention.

Някои от антиоксидантите включват полифеноли като олеуропеин глюкозид, феноли като тирозол и хидрокситирозол и други антиоксиданти. Изследванията потвърждават, че антиоксидантните последици, предоставяни на зехтините са много по-ефикасни от онези, предоставяни от витамин Е.

Освен това, маслините съдържат и някои специфични антиоксиданти, като например олеуропеина, които не се съдържат в други храни. Този антиоксидант ограничава окисляването на вредния (LDL) холестерол в тялото и снижава последиците от оксидативния стрес.

Този конкретен антиоксидант също така ограничава действието на iNOS – индуцирана азотно-оксидна синтаза. iNOS се свързва с възпаление. И накрая, олеоканталът, мощно фенолно съединение, съдържащо се в студено пресования зехтин, предоставя сходни противовъзпалителни действия като тези на популярното фармацевтично лекарство ибупрофен.

Противоракови свойства

Потвърдените противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, предоставяни от маслините и противораковите съединения, съдържащи се в тях правят тези плодове полезни за хората, които искат да се предпазят от рак.

Например, има определени съединения в маслините, които могат да задействат фокусирания върху потискането на туморите ген, както и така наречения апоптичен ген, задействащ предопределената клетъчна смърт. Изследване, публикувано в уважаваното списание International Journal of Clinical and Experimental Medicine потвърждава тези твърдения.

Съществуват множество научни изследвания, които потвърждават, че честотата на рак и сърдечно-съдови заболявания е много ниска в Средиземноморието и една от основните причини за това е специфичния начин на хранене, който включва маслини и зехтин.

Прочетете още: Всемогъщият олеокантал в зехтина убива раковите клетки за по-малко от час

Сквален, съединение, съдържащо се в маслините има мощни противоракови ефекти, а олеиновата киселина стимулира превенцията на рака.

Освен това, зехтинът играе важна роля в превенцията на туморен растеж и се смята, че той също така има свойства, предпазващи от последиците от химиотерапията.

Накрая, олеуропеинът има силни анти-ангиогенни и антиоксидантни свойства и действа като мощно противо-туморно съединение.

И листата на маслината са полезни: Екстрактът от маслинови листа убива туморите за 9 до 12 дни!

Противодействащи на стареенето преимущества

Голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в маслините определено гарантира противодействащи на стареенето преимущества. Съдържащ се в зехтина фенол, наречен тирозол, удължава продължителността на живота и устойчивостта на стрес при кръглите червеи. В изследвания, проведени в контролирана среда, културите, третирани с олеуропеин успяват да живеят значително по-дълго.

Веществата сквален, хидрокситирозол и олеуропеин съдържащи се в маслините също ни помагат да запазим кожата си от негативното действие на УВ светлината. Изглежда че олеуропеинът е особено ефикасен, защото предоставя антиоксидантно действие пряко в кожата.

Още един начин за извличане на ползи от маслиненото дърво:

ЧАЙ ОТ МАСЛИНЕНИ ЛИСТА – ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ТОВА ДРЕВНО ДЪРВО

И накрая, рецепта: Направете си чудодеен екстракт от маслинови листа у дома

Източник:

http://www.healthandlovepage.com/many-benefits-olives-overall-health/

Снимка: www.seasontotastebr.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *