Нова лазерна технология намира и унищожава раковите клетки в кръвта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Раковите клетки преминават в други части на тялото чрез кръвта. А сега изследователи разработиха нов вид лазер, който открива и унищожава тези туморни клетки външно през кожата.

Макар че този лазер все пак е доста далеч от превръщането си в търговски диагностичен уред, той е до 1000 пъти по-чувствителен от използваните в момента методи за откриване на туморните клетки в кръвта, съобщават изследователите в броя от 12 юни (2019) на списанието Science Translational Medicine.

За да изследват разпространението на рак лекарите обикновено взимат кръвни проби, но често тестовете не успяват да открият туморни клетки, дори и те да са налични в дадена проба, особено ако пациентът има ранна форма на рак, казва старши ръководителят на изследването Владимир Жаров, директор на Центъра по наномедицина в Университета за медицински науки на Арканзас.

Лекувай успещно рак на кожата с… патладжан

Ако тестовете наистина се окажат положителни, това обикновено означава, че има висока концентрация на циркулиращи туморни клетки е кръвта; на този етап ракът вероятно се е разпространил широко в други органи и често е „твърде късно за ефективно лечение на пациентите”, добавя Жаров.

Преди години Жаров и неговия екип стигнаха до идеята за алтернативен неинвазивен метод с по-висока чувствителност за изследване на по-големи количества кръв. По обичайния начин те я изследват в лабораторията, след това върху животни, а наскоро проведоха клинични изпитания и с хора.

Новата технология, наречена цитофон, използва импулси на лазерна светлина извън кожата за загряване на клетките в кръвта. Но лазерът загрява само меланомните клетки  — не здравите клетки — защото тези клетки носят тъмен пигмент, наречен меланин, който поема светлината. Цитофонът след това използва ултразвукова техника, за да засича малки вълни, излъчвани от това загряващо действие.

Учените тестваха технологията върху 28 пациенти със светла кожа, болни от меланома (рак на кожата) и върху 19 здрави доброволци, които не бяха болни от меланома. Те осветяват с лазер ръцете на пациентите и откриват, че в рамките на от 10 секунди до 60 минути технологията идентифицира циркулиращите туморни клетки при 27 от 28те доброволци.

Светият граал за предпазване от рак на кожата

Открива и убива туморни клетки

Устройството не дава нито един грешен положителен резултат при здравите доброволци и не причинява притеснения относно безопасността нито странични ефекти, казват те. Меланинът е пигмент, който обичайно присъства в кожата, но кожните клетки не биват увредени, казва Жаров. Макар че кожата естествено произвежда меланин, тази лазерна техника не уврежда здравите клетки. Това е така, защото лазерната светлина излага относително голяма област от кожата (така че не е достатъчно фокусирана върху отделните кожни клетки, за да ги увреди), докато лазерната енергия е по-концентрирана върху кръвоносните съдове и циркулиращите туморни клетки, добавя той.

Неочаквано екипът също така откри, че след лечението, в раковите пациенти има по-малко циркулиращи ракови клетки. „Използвахме относително ниска енергия” с основната цел да диагнозираме, а не да лекуваме рака, казва Жаров. И дори и при тази ниска енергия, лазерният лъч изглеждаше способен да унищожава раковите клетки.

Ето как действа тази техника: докато меланинът усвоява топлината, водата около меланина вътре в клетките започва да се изпарява, и от това се образува балон, който се разширява и се спуква, унищожавайки механично клетката, казва Жаров.

Зеленият чай предотвратява рака на кожата

„Нашата цел е чрез убиването на тези клетки да можем да помогнем за препятстването на разпространяването на раковите метастази”, казва ученият. Но той се надява да направи още изследвания, за да оптимизира уреда още, за да убива той повече туморни клетки като си остава безопасен за останалите клетки.

Учените също така все още не са изследвали уреда върху хора с по-тъмна кожа, които имат по-високи нива меланин. Но така или иначе само много малък процент от афро-американците се разболяват от меланома.

Екипът се надява да развие още технологията, за да открива тя циркулиращи туморни клетки, освобождавани от други видове рак освен меланомата. Тези ракови клетки не съдържат меланин, така че за да бъдат засичани изследователите ще трябва първо да инжектират пациентите с конкретни маркери или молекули, които да се свързват с тези клетки и след това да могат да бъдат нацелвани от лазера. До момента учените доказаха, че тази техника действа върху ракови клетки при рак на гърдата в лабораторията.

от Ясмин Саплакоглу

Прочетете още:

Хората с кафяви очи по-рядко се разболяват от рак на кожата от хората със сини очи

Растението, което убива раковите клетки, спира диабета и стимулира имунната система

Ликопен, съединението в доматите, което предотвратява рака и не само

Време е да победим рака! Протокол с цезиев хлорид

Съединение в плодовете и ядките премахва болестта на Алцхаймер, рака и диабета

Впечатляващо разкритие: Комбинацията сода за хляб и кокосово масло убива рака

Спрете туморния растеж и убийте раковите клетки естествено с елагова киселина

Източник:

https://www.livescience.com/65723-laser-find-destroy-cancer-cells.html

Снимка: THE SILO

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *