Зеленият чай предотвратява рака на кожата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

green tea

Полифенолите в зеления чай дават големи надежди като антиканцерогенни вещества и могат да предотвратят развитието на причинения от радиацията на ултравиолетовите лъчи рак на кожата според изследователите от Университета на Алабама в Бирмингам.

Консумирането на зелен чай е представено като фактор за много преимущества за здравето, основно поради антиоксидантните качества на съдържащите се в него катехини (флаваноиди).

Две групи мишки са били изложени на радиация на ултравиолетови В лъчи три пъти на седмица в продължение на 24 седмици. На първата група давали само вода, докато на втората давали вода, съдържаща 2 грама на литър полифеноли от зелен чай. Контролна група пиела вода и не била излагана на ултравиолетова радиация.

Анализът на изложените на ултравиолетова светлина мишки показал значителен спад на разпространението на рак и растеж на тумори в групата, приемаща полифеноли от зелен чай. В тази група разпространението на тумори било намалено с 35%, броя на туморите с 63% а цялостният растеж на туморите с 55%.

Тези впечатляващи цифри се дължат на въздействието на полифенолите на зеления чай върху няколко мио маркери, участващи във формирането на рака на кожата. Те включват спирането на ангиогенните фактори, свързани с растежа и разграничаването на кръвоносните съдове, и с увеличения брой цитотоксични Т-клетки в туморната микросреда, който показва засилена имунна реакция у мишките.

Според изследовател Сантош К. Катияр, доктор по философия, „Това изследване, проведено с животни, показва че редовната употреба на зелен чай като напитка (5-6 чаши на ден) може да помогне за предотвратяване на рак на кожата при хората. Обаче, необходимо е провеждането на допълнителни проучвания с хора или с високо рискови пациенти. Тези бъдещи проучвания ще потвърдят благотворното влияние на зеления чай срещу риска от рак на кожата.”

Абигейл П. Садовски

Източник: Green Tea May Prevent Skin Cancer

Снимка: www.prweb.com

Прочетете още:

Светият граал за предпазване от рак на кожата

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *