10 начина да мислим по-позитивно

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sunflower-positive

Когато мислите положително се случват хубави неща. – Мат Кемп

В сцена, която определено е една от най-смешните в киното, герой във филма на Монти Пайтън Животът на Браян пее „Когато ти се стъжни живота, не мърмори, а си свиркай, това ще ти помогне нещата да се подредят най-добре… Винаги гледай на живота откъм ведрата му страна”. Онова, което прави сцената смешна е че героят виси разпнат на кръст и е на секунди от смъртта, заобиколен от десетки други хора, също разпънати на кръстове.  Запомнящата се мелодия тече, докато цялата осъдена група тактува със стъпала и пее в хор.

Колкото и да е наивна тази сцена, тя също така съдържа истинска мъдрост. Изследване след изследване потвърждават, че положителното отношение укрепва здравето. Всъщност, изследване на 70000 жени, публикувано преди няколко месеца в списанието American Journal Of Epidemiology разкри, че хората, които поддържат положително отношение се радват на значително снижен риск от умиране, причинено от някой от големите убийци като рака, инсулта, инфаркта, инфекция или респираторно заболяване. Хората с най-положително отношение било 30% по-малко вероятно да починат преждевременно от каквато и да било причина в сравнение с онези, настроени най-малко положително. Разбивката по специфични заболявания показва снижаване на риска при най-позитивно мислещите жени, както следва: 16 процента за рак; 38 процента за сърдечни заболявания; 39 процента за инсулт; 38 процента за респираторни заболявания и впечатляващите 52 процента за инфекция.

С други думи, положителното мислене е почти толкова важно за здравето, колкото е поддържането на здравословно хранене и физическа активност. Ето 10 начина да гледате живота откъм благоприятната му страна, ако тъгата и тревогите са обичайното ви състояние.

1. Използвайте положителни твърдения – афирмации.

Начинът, по който говорим със себе си и посланията, които си даваме минута след минута в голяма степен влияят на отношението ни към живота. Ако съзнателно променяме отрицателните послания с положителни, ние буквално можем да  изтрием миналото от паметта си и да вкараме живота си в по-оптимистични рамки. Изследванията покзават, че афирмациите наистина действат, за да стимулират настроението и да подобряват действията ни, стига те да не са твърде фантасмагорични. Ако твърде много се отвличате от реалността, умът може да се противопостави на положителното твърдение и промяната, на която се надявате да не се случи. Например, афирмацията „Способен съм да завърша курса с шестица (А)”, е доста полезна.  Както е и „Имам много знания за споделяне”. Афирмация като „Един милион долара ще ми паднат лесно и без усилия в рамките на следващите три месеца” не е така реалистична, както не е и „Имам коефициент на интелигентност на гений”.

Предупредителна нотка One note of caution. Изследванията показват също така, че хората с ниско самочувствие могат всъщност да се стресират повече като използват афирмации без подкрепата на психотерапевт. Ако афирмацията не действа потърсете професионална помощ. Иначе, с едно търсене в Интернет ще откриете десетки книги, които могат да ви помогнат да си измислите полезните за вас афирмации.

2. Използвайте молитва, било то религиозна или светска.

Впечатляващ пример за използването на молитва за постигането на по-положително отношение е следната: „Боже дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя, куража да променя нещата, които мога, и мъдростта да усетя разликата”. Тази молитва е дала спокойствие и надежда на толкова много хора, че наистина може да е полезна и за вас. Ако сте атеист, можете да се молите на своята собствена по-висша сила или на ористниците за насоки и помощ.

Практичеки съвети за спиране на безпокойството: Спри тревогите по всяко време и навсякъде, 7 лесни техники

3. Водете си благодарствен дневник.

Прекрасна практика, която определено може да ви отвори очите за по-добрите неща в живота е просто съзнателно да ги помните и да следите развитието им. Когато се събуждате сутрин или когато вечер си лягате, записвайте в дневника си пет до седем неща, за които сте благодарни през този ден. В края на всяка седмица препрочитайте дневника си и скоро ще забележите, че независимо в какво окаяно състояние сте, вие все пак имате редица неща, които да цените.

4. Медитирайте.

Един от най-добрите начини да се откъсвате от тревогите и отрицателните мисли, които ви връхлитат, е просто да спирате да мислите за известно време. Медитацията е като малка ваканция от натрапчивите мисли в умаИ както е при истинските ваканции, като си позволите тази почивка с помощта на медитацията, това ще ви позволи да се върнете към живота си със свежа перспектива.

Непременно прочетете също: Мозъкът има бутон ИЗТРИЙ и ето как да го използваме!

5. Правете физически упражнения… тай чи, ки гонг, йога.

Всякакъв вид физическа активност може да отвлече ума от натрапливите мисли, но упражненията на база енергия са особено полезни. Тай чи, ки гонг, йога и други такива насочват вниманието ви към протичането на енергия вътре в тялото. Когато сте в близък контакт с жизнената сила, това прави по-трудно оставането ви в мрачно психическо пространство.

6. Дайте си почивка от новините.

Независимо от коя страна на политическата палитра сте, новините могат да са депресиращи и да водят до много пагубни мисли. Вие наистина не се нуждаете да знаете за всяка глупост, която политиците казват, нито за всяко убийство или смъртен случай или кражба във вашия град или по света. Както знаете, новините се фокусират върху най-драматичните, плашещи и събуждащи безпокойство неща, за да ви впримчат да ги гледате докрай или да прочетете цялата история във вестника. Няма нищо лошо да си давате почивка от тази дейност. Напротив, това само ще избистри ума ви и ще подобри здравето ви.

7. Слушайте любимата си музика.

Както е с медитацията, и музиката има силата да помага на ума да надскача сам себе си. Музиката има огромната сила да влива енергия и да въздига. Когато сте изплашени или изпитвате негативност, слушайте половин час Бах или Битълс или Боб Марли или музиката, която ви кара да се чувствате щастливи, че живеете в този свят. Слушайте любимата си музика и положителните мисли ще потекат. От друга страна, може да искате да избягвате тъжна или депресираща музика, защото тя ще ви накара да се чувствате още по-депресирани след това.

Още един начин да сте положителни: Полускъпоценни камъни премахват негативната енергия

8. Споделяйте с половинката си.

Изградете си ежедневен ритуал да прекарвате по 15 минути със своята половинка, в които да изразявате признателността си един към друг, дори и в момента да сте в обтегнати отношения. Можете да използвате това време също така и за да говорите за всички чувства, които изживявате в момента. Така вие не само ще постигнете повече интимност, но и ще откриете, че животът сякаш е много по-ведър и щастлив.

9. Справете се с несвършените задачи.  

Направете списък на най-важните 10 неща, които ви дразнят и които не сте имали време да оправите или да свършите. След това си обещайте, че ще се занимавате с по едно от тях всяка седмица докато не приключите с елиминирането на всички дразнещи ви неща от списъка. Примери за дразнители могат да са неща като счупената лампа в гаража, болки в глезена когато тичате, купчина документи от минали години, които все още чакат да бъдат разпределени по папки, всичките електронни съобщения, от които искате да се отпишете. Може да ви се струва банално, но наистина е вярно, че оправянето на бакиите в живота ви спасява от претовареността и нещастно чувстващия се ум.

10. Обграждайте се с положителни картини.  

Избирайте картини и произведения на изкуството, които ви вдъхновяват. Направете така, че накъдето и да погледнете в дома и в офиса да виждате неща, които ви вдъхновяват. Така ще е много по-лесно винаги да сте в слънчево настроение.

Имайки предвид истината скрита във фразата, „Мислите са онова, което ни убива”, не е ли време да се замислите и да промените нещата в своя полза?

Още положителни съвети ще откриете в категория „Положително мислене” в сайта.

Източник:

https://jonbarron.org/happiness-mental-health/10-ways-think-more-positively#

Снимка: www.hdwallpaperc.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *