Цветовете са важен аспект на фън шуй

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Във фън шуй цветовете обикновено се свързват с всички области от живота, определени в багуа. Багуа са деветте триграми, използвани в таоистката космология за представянето на основните принципи на действителността, приемани като девет взаимносвързани идеи. Всяка триграма се състои от три линии една върху друга, като всяка линия е или ‘прекъсната’ или ‘непрекъсната’ и съответно представлява ин или ян.

colors feng shui

Човек може да използва цветовете, свързани с всяка част на багуа в различните части на дома си и като използва в тях фън шуй лекове да привлича благоприятна енергия в целия си дом. Използването на цветове в различните ситуации в живота не означава непременно да променяте цвета на стените. Окачването на снимки, произведения на изкуството или декоративни предмети в конкретен цвят или комбинация от цветове в съответното, отговарящо на дадена област от живота място също привлича благоприятна енергия.

ветовете, отговарящи според фън шуй на области от живота

Ето деветте аспекта на живота според багуа и съответстващите им цветове.

 • Кариера, цел на душата, жизнен път, смърт – черно или синьо
 • Познания и учене, интуиция, медитация и самоусъвършенстване – жълто или кафяво
 • Семейство, предци и началници в работата – зелено
 • Благополучие и богатство – лилаво
 • Слава, репутация, признание и стремежи – червено
 • Взаимоотношения – брак, партньор, семейство и приятели – розово
 • Творчество и деца – бяло, златно или сребърно
 • Духовни насоки, полезни приятели и цялостна поддържаща система – сребърно или сиво
 • Баланс и здраве – жълто

Елементите във фън шуй и цветовете, които ги представляват

Всеки от фън шуй цветовете отговаря също така на един от петте фън шуй елемента.

Елементите и съответстващите им цветове са:

 • Дърво – зелено или кафяво
 • Огън – червено, ярките силни нюанси на жълтото, оранжево, розово, лилаво
 • Вода – синьо или черно
 • Земя – светло жълто, светло кафяво, светло пясъчно
 • Метал – бяло или сиво

Значението на цветовете и фън шуй

На теория, цветът на дадена стая е в състояние да влияе на настроението. Цветовете могат да ви накарат да чувствате топлина и уют или безпокойство и възбуда. Някои цветове ви карат да огладнявате. Човек може да свързва цветовете в ума си с хора или събития.

Във фън шуй цветът е един от най-лесните начини за пренасочване на енергията в пространството около нас. Древната китайска философия на фън шуй се практикува от повече от 4000 години. Тя е свързана с убеждението, че цветовете, подреждането на предметите и създаването на поток от положителна енергия чи подобряват заобикалящата среда на човек с цел постигане на най-добри резултати на баланс и хармония. Цветовете са невероятно важни във фън шуй и всеки от тях представлява различен аспект на природата.

Правилното използване на тези цветове в правилните части на дома е от особено важно значение за създаването на правилен баланс за постигането на успехи, щастие и спокойствие. Използвайки практиката на фън шуй за цветовете човек може да съживи чи енергията в дома си или в офиса си и да помогне на обитателите да открият по-дълбоко спокойствие.

Фън шуй цветовете могат също да се разделят в категориите ин и ян цветове.

Ин цветовете се считат за по-отпускащи и поощряващи изцелението на тялото, ума и душата. Тези цветове са полезни за използване в спалните и бебешките стаи. Синьото е ин цвят. То се счита за успокояващ и спокоен цвят. Например, когато си представяте океана, вие виждате спокойна, тиха вода.

От другата страна на спектъра са цветовете ян. Тези фън шуй цветове се считат за малко по-енергични от ин цветовете и идеално допълват съответстващите им ин цветове. Червеното е най-ярко изразения ян цвят. То е отличен избор за създаването на емоционална възбуда. Червеното също така е невероятно ободряващо и поради тази причина трябва да се използва внимателно, за да се избегне прекомерното стимулиране на ума и духа. Когато е използван правилно, червеният цвят добавя енергия в дадена среда.

Добре е да се знае значението на цветовете за декоративни цели. Повечето цветове се свързват с личност, и използвайки цветове, подхождащи на личността ви ще ви накара да усетите жилището си като истински дом.

Цветовете винаги трябва да се използват с цел.

 • Топлите цветове карат хората да се чувстват уютно, топло, ведро, или енергични и успокоени.
 • Студните цветове карат хората да чувстват прохлада, спокойствие, отпускане, успокоение, творчески, балансирани или свежи.
 • Неутралните цветове имат стабилизиращо, успокояващо, обединяващо и подсилващо въздействие.

Някои цветове са твърде ярки и затова се използват само като акценти. Други могат да се комбинират с цвят за по-удивителен ефект. Някои цветове се използват, за да накарат други цветове да изпъкнат.

Правилното използване на фън шуй цветовете е невероятно полезно.

Очаквайте още статии за използването на цветовете според фън шуй.

Източници:

http://feng-shui.lovetoknow.com/Feng_Shui_Color_Chart http://www.upworld.com/blog/design/the-meaning-of-color-and-feng-shui

Снимка: kemathisen92.wordpress.com

Важно

Материалите в сайта „Здрави всеки ден” могат да бъдат публикувани на други места след изричното ни съгласие, като трябва да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *