13 изненадващи рискови фактори за камъни в бъбреците

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

kidney-stones

Какво точно са камъните в бъбреците?

Камъните в бъбреците са изградени от минерали, най-вече от калций и оксалат, заседнали в уринарния тракт. Обикновено, съединенията в урината спират формирането на тези кристали.

При някои хора се формират камъни, когато урината им съдържа повече образуващи кристали субстанции като калций и пикочна киселина, отколкото наличните течности могат да разредят. Ако камъкът е достатъчно голям, за да причини възпаление или блокаж, това обикновено води до силни болки. Болката може да се мести в различни места и да променя силата си при движението на камъните. Други симптоми при камъни в бъбреците включват:

Силна болка отстрани и на гърба под ребрата

Болка, достигаща ниско в корема слабините

Болка, която се появява на вълни и се променя по сила

Болка при уриниране

Урина с розов, червен или кафяв цвят

Урината е мътна или с неприятен мирис

Гадене и повръщане

Непрестанна нужда от уриниране

По-често от обичайното уриниране

Висока темпрература и втрисане, при инфекция

Уриниране на малки количества урина

13 изненадващи рискови фактори за камъни в бъбреците

Какво прави някои хора по-податливи на камъни в бъбреците от други? Има някои изненадващи рискови фактори, които трябва да знаем, които наскоро се появиха в списание TIME:

1. Недостатъчно калций

Повечето камъни в бъбреците са изградени от калций, така че би изглеждало, че консумирането на твърде много калций би било проблем. Напротив, хората, които ядат храна с ниско съдържание на калций е по-вероятно да имат камъни в бъбреците от хората, консумиращи повече калций.

Оказва се, че калцият в храносмилателния тракт се свързва с химикали, наречени оксалати от храната и не им позволява да навлизат в кръвта и в уринарния тракт, където биха могли да образуват камъни в бъбреците.

Важно е да отбележим, че именно калцият от храните е полезен – не калцият в хранителните добавки, който всъщност бе установено, че повишава риска от камъни в бъбреците с 20 процента.

Прочетете още за калция: Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

2. Мания по зелените листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци, особено спанакът, са богати на оксалати. Тези химикали се свързват с калция и би следвало да бъдат изхвърляни през уринарния тракт, но ако концентрацията им се повиши, те могат да наситят урината и да формират камъни в бъбреците.

Зелените листни зеленчуци определено са сред най-здравословните храни, които можете да ядете, но ако имате проблем с камъни в бъбреците по-добре е да заместите зеленажите с високо съдържание на оксалати като спанака с варианти с по-ниско съдържание на оксалати като къдравото зеле кейл.

3. Твърде много обработена сол

Солта, особено необработените естествени видове, несправедливо беше нарочена за основен източник на хроничните заболявания. Обаче, прекомерният прием на натрий може да повиши количеството калций, изхвърляно от бъбреците, което от своя страна може да повиши риска от камъни в бъбреците.

Не е необходимо да отбягвате да солите с необработена сол ястията си от време на време. По-скоро, елиминирайте повечето фабрично обработени храни, защото именно в тях се крие повечето обработена сол.

4. Твърде малко цитруси (и зеленчуци от всякакъв вид)

Цитрусовите плодове съдържат цитрат, съединение, което може да снижи риска от камъни в бъбреците. Добавянето на малко лимонов сок или сок от лайм във водата, която пиете следователно може да е полезно, макар че можете също така да повишите приема с на всякакви плодове и зеленчуци.

Изследване откри, че хората, които обичайно избягват плодове и зеленчуци могат да снижат нивата на причиняващите камъни в бъбреците химикали в урината си като повишат приема си на плодове и зеленчуци в продължение на един месец. Яденето на много зеленчуци гарантира, че получавате достатъчно магнезий, който също е полезен.

Магнезият играе важна роля в усвояването и използването на калция от тялото, а ако консумирате твърде много калций без адекватното количество магнезий, излишният калций може всъщност да стане токсичен и да допринесе за заболявания като камъни в бъбреците.

5. Твърде много чай с лед

Черният чай е богат източник на оксалати, така че прекомерната му консумация може да повиши риска от формиране на камъни. По-рано през годината в списанието New England Journal of Medicine бе съобщено за случай на 56-годишен мъж, който пиел по 16 чаши от по 220 мл леден чай на ден. Той бил приет в болница с бъбречна недостатъчност и в урината му било открито „изобилие от кристали калциев оксалат”.

6. Пиенето на газирани напитки

Пиенето на газирани напитки се свързва с камъни в бъбреците, вероятно защото фосфорната киселина в тях вкиселява урината, което стимулира формирането на камъни. Освен това, южно африканско изследване откри, че пиенето на газирани напитки обостря състояния в урината, които водят до проблеми с формирането на камъни в бъбреците от калциев оксалат.

Захарта, включително фруктозата (високо фруктозния царевичен сироп в газираните напитки) също причинява проблеми. Богатата на захар храна може да ви причини камъни в бъбреците, понеже захарта разстройва взаимодействието на минералите в тялото като пречи на усвояването на калция и магнезия.

Консумацията на нездравословни захари и на газирани напитки от децата е голям фактор за това деца само на по 5 години днес да развиват камъни в бъбреците. Захарта може също така да увеличи размера на бъбреците и да доведе до патологични промени в бъбреците като формирането на камъни в тях.

В изследване хората с камъни в бъбреците, които елиминирали газираните напитки от храната си снижили риска си от повторната им поява с около 15 процента.

7. Родителите ви

Ако в семейството ви има анамнеза за камъни в бъбреците, рискът ви също се повишава. Счита се, че неспособността за ефикасно усвояване на оксалати може да е наследствена черта.

8. Възпалителни заболявания на червата

Ако страдате от възпалително заболяване на червата като болестта на Крон или улцерозен колит, вие сте в повишен риск от камъни в бъбреците. Това може да се дължи на това, че подобно заболяване често причинява диария, която повишава риска от обезводняване – основен рисков фактор за камъни в бъбреците.

9. Повтарящи се инфекции на уринарния тракт

Повтарящите се инфекции на уринарния тракт може да са признак на камък в бъбреците в някои случаи, понеже камъните могат да блокират урината и да доведат до инфекции на уринарния тракт. Ако имате чести инфекции на уринарния тракт трябва да се изследвате за камъни в бъбреците (възможно е да имате такива без да знаете).

10. Прекаляване със слабителни средства

Прекомерната употреба на слабителни средства пречи на способността на тялото да усвоява и използва хранителните вещества и може да доведе до дисбаланс на електролитите, повишавайки риска от камъни в бъбреците. Прекаляването със слабителните също така може да причини дехидратация, друг причинител на камъни в бъбреците.

11. Лекарствата за мигрена

Лекарството за мигрена топирамат (Topamax) повишава нивата на pH в уринарния тракт, което може да доведе до повишен риск от камъни в бъбреците.

12. Затлъстяване

Що се отнася до хранителния режим, жените, които поемат повече от 2200 калории на ден повишават риска си от камъни в бъбреците с до 42 процента, като затлъстяването допълнително повишава риска. Счита се, че наднорменото тегло може да доведе до промени в уринарния тракт, насърчаващи формирането на камъни в бъбреците. Например, изменените нива на pH в урината при хората със затлъстяване могат да повишат риска от формиране на камъни в бъбреците от пикочната киселина.

13. Операция за отслабване

Трябва да отбележим, че макар че затлъстяването повишава риска от камъни в бъбреците, операцията за отслабване, променяща храносмилателния тракт всъщност ги прави по-често срещани. След операция за отслабване, нивата на оксалатите обикновено са много по-високи (оксалатите са най-често срещаният вид кристал в камъните в бъбреците).

Кой е рисковият фактор номер едно за камъни в бъбреците?

Рисков фактор номер едно за камъни в бъбреците е пиенето на недостатъчно вода. Ако не пиете достатъчно, урината ви ще има по-високи концентрации на субстанции, които могат да образуват камъни. Така че една от най-лесните стратегии за избягване на камъни в бъбреците е пиенето на повече вода. Според National Kidney Foundation:

„В урината се разтварят различни отпадни вещества. Когато те са твърде много в твърде малко течност, започват да се формират кристали. Кристалите привличат други елементи и се свързват с тях, формирайки твърдо тяло, което ще расте, ако не бъде изхвърлено от тялото с урината… При повечето хора, достатъчното течности спомагат за изхвърлянето им наред с други химикали в урината и спират формирането на камъните”.

Новите препоръки са хората, които са имали камъни в бъбреците в миналото да повишат приема си на течности, така че да могат да отделят поне по два литра урина на ден, което се счита, че може да снижи появата на нови камъни поне наполовина. За постигането на това се препоръчва повишен прием на течности, разпределен през деня като се посочва, че е полезно да се пие както обикновена вода, така и минерална вода. Изследванията показват, например, че сред пациенти с камъни в бъбреците, онези от тях, които повишават приема си на течности, така че да достигнат до два литра урина на ден, повтаряемостта на появата на камъни в бъбреците е 12 процента в сравнение с 27 процента сред хората, които не повишават приема си на течности.

Националната бъбречна фондация препоръчва пиенето на повече от 12 чаши вода на ден, но по-лесен начин да знаете дали пиете достатъчно вода е като следите цвета на урината си; желателно е тя да е много светло жълта (по-тъмната урина е по-концентрирана). Нуждите от вода на всеки човек са различни, в зависимост от организма и нивото на активност, но простото поддържане на урината светло жълта на цвят допринася в голяма степен за предпазването от камъни в бъбреците.

Не забравяйте да повишите приема си на вода винаги когато повишите физическата си активност и в по-топло време. Ако пиете мултивитамини или хранителни добавки с В витамини, в които има витамин B2 (рибофлавин), цветът на урината ви ще е много светло, почти флуоресцентно жълто и това няма да ви позволява да използвате цвета на урината си като показателен признак за това колко хидратирано е тялото ви.

Д-р Меркола

 

Източник:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/08/12/13-weird-risk-factors-kidney-stones.aspx?e_cid=20150812Z2_DNL_art_3&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art3&utm_campaign=20150812Z2&et_cid=DM84610&et_rid=1072052216

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *