Осем съвета за поддържане на приятелствата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Приятелствата могат да ви поддържат по-щастливи и по-здрави, но ключът е в това да се грижите подобаващо за тях.

friendship-66vТърсите ключ към щастието? Сприятелете се някого!

Древните философи и учени са съгласни в едно нещо: силните социални връзки са КЛЮЧ към щастието. Вие се нуждаете от близки и трайни връзки; имате нужда да можете да се доверявате на други хора; имате нужда да сте част от нещо; нуждаете се да ви подкрепят и вие да подкрепяте. Изследванията показват, че ако имате пет или повече приятели, с които да обсъждате важни въпроси е далеч по-вероятно да описвате себе си като ‘много щастлив/а’. Силните приятелства не само че правят много по-вероятна насладата ви от живота, но изследванията показват, че те също така удължават живота (невероятно, дори повече от спирането на), стимулират имунитета и снижават риска от депресия.

Предприемането на първите стъпки за създаване на приятелство си е цяло предизвикателство. Но след като поставите основите на едно приятелство, какво правите по-нататък? Как поддържате приятелството? Ето някои стратегии, които използвам:

1. Използвам фейсбук, туитър или друга социална мрежа. Една от най-големите пречки в поддържането на приятелствата е времето. Иска се време за писането на имейли, обаждането по телефона, правенето на планове, изпращането на поздравителни картички, за помненето на рождените дни. Поради тази причина, социалните медии са незаменими. Някои хора твърдят, че технологиите убиват приятелствата, тъй като насърчават хората да седят пред компютъра, вместо да се виждат с хората лице в лице. Когато се прекалява, това не е нещо полезно, но за мен поне технологиите ми позволяват да съм във връзка с повече приятели по невъобразимо по-ефективен начин. Чувствам се по-информирана и усещам по-силно чувство за свързаност. Но въпреки това…

2. Срещайте се с хора. Нищо не може да замени истинските срещи с хората. Отидете на парти, идете на сватба, на погребение, посетете новородено, направете си среща за обяд, спрете до бюрото на колега. Направете това усилие… Но понеже заделянето на време за приятелите може да се окаже трудна задача, една стратегия може да е…

3. Да се присъедините към или да създадете група. Аз влязох или създадох единадесет групи откакто започнах да работя по проекта си за щастието, и почти всичките (особено групите ми за четене на детска литература) се оказаха огромни източници на щастие – в голяма степен, защото ми позволяват да се сприятелявам с нови хора и да поддържам тези приятелства. Оказва се, че срещите с някого на всеки шест седмици са съвсем достатъчни и поддържат приятелството живо. Срещите в група са ефективни, защото виждате много хора наведнъж; това означава също така, че създавате социална мрежа, а не само едно изолирано приятелство. Много по-лесно е да поддържате приятелства с хората, ако имате няколко общи приятели.

4. Мислете какво ви е забавно на васХората обичат да общуват по различен начин. Може би приятелите ви обичат да излизат в петък вечер да пийнат, или да отидат на кино, но ако на вас това не ви е забавно, предложете различен план. Сами оформяйте социалната си среда. Хората с много приятели направо се изтощават в желанието си да поддържат всичките си приятелства; други, които не си падат много по социални мероприятия, трудно се мотивират да правят планове първо на първо. Мислете за това колко и какъв вид социална дейност ви носи щастие, след това направете усилие да я осъществите.

5. Пазете се от грешните избори. Понякога хората казват, ‘искам да имам няколко близки, истински приятели, не куп бегли приятели’. Но това е грешен избор. Има всякакъв вид приятели. Аз имам близки приятели и инцидентни приятели. Имам приятели в работата, с които никога не се срещам извън професионалната сфера. Имам приятели от детството, с които се виждам по веднъж на всеки десет години. Имам няколко приятели, чиито съпрузи/ги изобщо не познавам. Имам онлайн приятели, с които не съм се срещала лице в лице. Тези приятелства не са еднакво важни за мен, но всички те добавят топлина и цвят в живота ми.

6. Опитвайте се да казвате, ‘това ме накара да мисля за теб’. Всички сме заети и да поддъжаме връзка може да ви се струва доста трудоемко. Една стратегия, която действа при мен е да пиша имейли с думите ‘това ме накара да мисля за теб’ винаги когато видя нещо, което интересува някой приятел. „Поздравления, прочетох материал за книгата ти”! „Бях в Ню Хейвън – поръчах си гръцка салата в Йорксайд и се сетих за последната ни година в университета”. „Трябва да прочетеш тази рецензия за Нова луна (внимание: непременно!)”.

7. Отпуснете юздите. Освен ако наистина не са налице неопровержими доказателства за лошо намерение, опитвайте се да не го приемате лично, ако приятел закъснява, откаже уговорка в последната минута, забрави за нещо, което е важно за вас, не отговори на имейл, каже нещо без да мисли, и т.н. Основната грешка, която правим когато приписваме нещо някому обяснява факта, че сме склонни да гледаме на действията на другите като на отражение на характера им и да пренебрегваме силата на ситуацията, която влияе върху действията им. Не приемайте свой приятел за невнимателен и бездушен; може би той/тя е под напрежение заради изискванията на нов шеф. Това е особено вярно, ако се чувствате самотни. Може би, изненадващо, самотните хора имат склонността да заемат по-отбранителна и укорителна позиция от несамотните хора.

8. Не очаквайте, че дадено приятелсво ще се получи спонтанно. Както с много други аспекти на щастието, хората често приемат, че приятелството трябва да протича лесно и естествено, и че ако се опитат да ‘поработят’ върху него това ще го направи принудително и неистинско. Понякога приятествата просто се случват, но друг път не е така.

На вас оставям да помислите за други стратегии, които ви помагат в поддържането на приятелствата, които съм пропуснала тук и ако искате да ги споделите с нас в днешния ден на приятелството.

Гретхен Рубин

Източник: www.psychologytoday.com, Eight Tips for Maintaining Friendships, 22 January 2010

Снимка: www.santabanta.com

Важно

Материалите в сайта „Здрави всеки ден” могат да бъдат публикувани на други места след изричното ни съгласие, като трябва да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *