5 извинения за избягване на здравословен начин на живот и как да ги избегнем

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

How To Get Rid Of A Muffin

Промяната в живота – всеки вид промяна – винаги изисква усилие. „Зоната на комфорт” не случайно е наречена така, и много от нас в голяма степен ненавиждат да променят установените си навици, особено, ако са свикнали с тях от дълго време.

Решението да живеем, спазвайки здравословен начин на живот – включително такъв, изграден от питателна храна, редовни упражнения и дейности за облекчаване на стреса – е един вид промяна, която често не сме склонни да направим. Може да знаем някъде дълбоко в съзнанието си, че да се грижим за здравето си е важно, и въпреки това да не спираме да изброяваме цял списък извинения, които ни се изпречват на пътя.

Следват пет от най-често срещаните извинения, за да не започнем да водим здравословен начин на живот и съвети за това как да ги превъзмогнем и да започнем да вземаме най-добрите решения за постигане на цялостно добро здраве.

Чувствам се добре – ако се почувствам зле ще помисля за промяна.

Това, че човек се чувства добре е чудесно, не ни разбирайте погрешно. Обаче, ако се чувствате добре, ядейки нездравословна храна или водейки общо взето застоял живот, вие може да се откривате за бъдещи здравословни проблеми, макар и да не показвате симптоми в момента.

Захарите и химическите добавки в нездравословната храна и в обработените храни изхвърлят токсини в тялото ви и след време детоксикацията на организма става много трудна. Същото се отнася и за заседналия начин на живот. Известно време може да не забележите, но ако не извършвате физическа активност, вие правите мечешка услуга на цялото си тяло и тя наистина може да ви застигне в бъдеще.

Ако се чувствате общо взето здрави, сега е идеалният момент да се фокусирате върху възприемането на здравословни навици, които ще ви помогнат да се чувствате все така, а вероятно дори и по-добре. Напомняйте си, че превенцията винаги е по-добра от лечението; не чакайте докато се разболеете, за да започнете да спазвате здравословен начин на живот – ако чакате твърде дълго, вие поемате голям риск, понеже повечето хронични заболявания се лекуват много трудно.

Всички го ядат, защо да не го ям и аз?

Това извинение често обзема ума ни на социални събития, когато хората се скупчват около бюфета и се наслаждават на не дотам здравословните ястия. Или може да ни се натрапи у дома, когато започваме с въвеждането на режим на питателни храни и прочетем пост в социалните медии на приятел за вкусен сандвич с колбаси или за пълен с захар десерт, който току-що е изял.

Прочутият автор и поет Джак Керуак веднъж написа, „сравненията са омразни”. Ако сравняваме себе си с другите, ние можем да изгубим от поглед онова, което искаме да постигнем. Можем, също така, да изгубим от поглед и причините защо правим онова, което правим, особено, ако то не се приема от тълпата.

Напомняйте си свързаните със здравето ви цели и защо сте решили да избягвате някои храни (или навици), първо на първо. Голям брой хора в западния свят избират да живеят нездравословно, и вижте как процентите на затлъстяване и хронични заболявания удрят тавана. Това със сигурност е мнозинство, от което не искате да сте част.

Имам да върша по-важни неща, отколкото да се притеснявам за здравето си в момента.

Сред цялата шумотевица на ежедневието, много от нас смятат, че ние просто нямаме времето да се съсредоточаваме върху здравословен начин на живот. В крайна сметка, придържането към навиците, които вече сме си изградили отнема по-малко време и енергия от включването на нови, пък и сме така заети с други неща. Обаче, важността на здравето никога не трябва да се подценява.

Напомняйте си, че ако здравето ви започне да се влошава, вероятно ще се затруднявате да постигате другите неща, които се нуждаете да вършите и които са така важни – като грижата за семейството, успехите в работата и т.н. Ако здравето ви започне да се влошава поради нездравословни навици, няма да можете да не се притеснявате и всичко останало в живота ви вероятно ще страда.

И имайте предвид, че здравословното хранене не е необходимо да отнема много време – не е необходимо да приготвяте сложни ястия, просто забъркайте няколко питателни органични продукта, вместо да ядете нездравословни полуфабрикати. Готвенето на големи количества ви спестява много време (и пари). Онлайн можете да намерите множество рецепти, чието приготвяне отнема 5-10 минути, а намирането им ще ви отнеме само дори по-малко време.

Също както с физическата активност, дори и да смятате, че нямате време, просто 15 минутна енергична разходка на ден прави чудеса в сравнение с това изобщо да не я правите. Приемете включването на време за физическа активност за толкова важно като насрочването на среща с клиент. Щом става дума за здравето ви, намерете време.

Органичните продукти са твърде скъпи.

Това е много често извинение, понеже много хора се заблуждават, че ако започнат да ядат органични храни, това ще се отрази сериозно на портфейла им. Макар че цените, лепнати върху някои органични храни са наистина по-високи, ако купувате местно производство, пазарувате разумно и отглеждате сами растения когато това е възможно, то яденето на органични храни става съвсем възможно дори и в рамките на скромен бюджет.

Избягването на органични, обработени храни също може да ви спести пари, защото тези продукти са най-скъпите, Освен това, те не са най-добрият избор за здравето ви – обработената храна си остава обработена храна, дори и на етикета й да пише, че е органична.

Щом здравните органи (FDA) са го одобрили, не може да е толкова вредно.

Това извинение основно се отнася за онези съставки, които не можем да произнесем върху етикетите или за изкуствените подсладители, използвани в много напитки, обработени млечни продукти и други храни. Макар че много хора вярват, че американската Агенция за храните и лекарствата (FDA) одобрява само неща, които са безопасни за консумация от хора, историята не е съгласна, понеже много опасни фармацевтични лекарства, пестициди и съставки са били одобрени, само за да бъдат иззети от пазара след години, след излизането наяве на сериозните им странични ефекти.

Решението е сами да проучвате – не разчитайте на здравните органи да ви казват дали дадена съставка е безопасна. Ако не можете да я произнесете, най-добре е да не я доближавате, а ако искате да знаете точно защо, Интернет е чудесен източник, който ви е под ръка.

Може да ви се струва изморително, но не бихте ли искали да знаете какво влиза в тялото ви? В крайна сметка става дума за вашето здраве.

~The Alternative Daily

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/5-excuses-avoiding-healthy-living-beat/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140813

Снимка: plus.google.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *