Писна ли ви да боледувате?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tired-of-being-sick-535078-11-1282989999040

Човешкото тяло е една от най-издръжливите машини, създадени някога. Имунната ни система работи на автопилот, предпазвайки ни от непрестания, масивен обстрел на външни, микроскопични нападатели. Но колкото и невероятна да е имунната система, тя не е идеална. Ние всички се разболяваме от време на време — някои от нас хронично.

За щастие, има обширна литература, обясняваща как да предпазваме имунната си система, за да може тя да продължава да ни пази. Повечето текстове подчертават значението на:

 • Редовната физическа активност. Подобреното кръвообръщение предоставя солидна основа за цялостно здраве.
 • Основните хигиенни навици. Редовното миене (особено на ръцете) помага за ограничаване излагането ни на микроби и бактерии.
 • Правилния начин на хранене. Има дори „чудодейни” храни, които е доказано, че укрепват имунната система.
 • Отморяващия сън.
 • Избягването на пристрастяващи субстанции. Дългото излагане на алкохол, цигари и наркотични средства ви поставя в много по-голям риск от пипване на безброй заболявания — някои от които фатални.

Колкото по-добре се грижите за физическото си тяло, толкова по-неподатливи ще сте на заболявания, обаче, нови научни изследвания предоставят необорими доказателства, че умът играе също толкова (ако не й по-) голяма роля в това да ви поддържа здрави.

Съчетаването на психологията, имунологията, физиологията, инфекциозните заболявания, неврологията и ендокринологията, с нов клон на науката, известен като психоневроимунология (PNI) доведе до някои забележителни открития. Сред тях: Хората с положителна умствена нагласа е по-малко вероятно да се разболяват и по-вероятно да се възстановяват от болести, неуспехи и стрес.

Изследванията стават дори по-забележителни, колкото по-дълбоко навлиза човек в тях.

Щастие и здраве – дилема от типа кокошката или яйцето

През 2010 година, Шон Акор, завършил Харвард психолог позитивист, оспори съществуващото отдавна схващане, че щастието е естествен, вторичен продукт на успеха и здравето. Ние сме склонни да вярваме, че ако постигнем определен резултат (например, поредното повишение), то тогава ще сме щастливи.

Но в сензационната си книга, „Преимуществото на щастието” (The Happiness Advantage), Акор твърди, че щастието не е резултат — то е предпоставка. Чрез фокусирането върху положителни нагласи първо, всички останали цели стават по-достижими, дори и по-доброто здраве.

Това звучи като безумна идея, но множество независими едно от друго изследвания подкрепят смелите му твърдения:

 • В експеримент, учените откриха, че умишленото „стабилизиране” на забавеното производство на антителата в лабораторни мишки прави мишките по-уязвими на инфлуенца и на други заболявания.
 • В друго прочуто изследване, пациент с терминална форма на рак се възстановява чудодейно, отчасти, защото гледа филми на братята Маркс.
 • В Уайтхол експериментите изследователите откриха, че продължителния стрес в работата повишава риска от диабет тип 2 и коронарна болест на сърцето.

Обаче, да си щастлив е лесно, ако всичко върви добре. Ако получите мечтаната работа, спечелите от лотарията или купите избраната от вас нова къща — разбира се, че ще имате здравословна психична нагласа. Какво казва позитивната психология за онези от нас, които нямат този късмет?

Акор има няколко предложения.

Намиране на цел и смисъл

Дали учите или работите, целта е особено важна за щастието. Намирането на смисъл в онова, което правите може драматично да повиши изходното ниво на щастието ви, а по този начин и на имунната ви система.

Акор цитира прочут експеримент, в който два екипа от почистващ хотелите персонал получават различни инструкции:

 1. Изпитателната група научава, че минаването с прахосмукачка представлява упражнение за сърдечносъдовата система.
 2. Контролната група не получава тази информация.

След няколко седмици чистене, участниците в „кардио” групата не само че отслабнали, но и успели да снижат нивата си на холестерол. Работата била една и съща в двете групи, но участниците, които намирали повече смисъл в работата, която извършвали приключили изследването по-здрави.

Решение: Напишете три положителни неща, за които сте благодарни. Като свързвате благодарността си с това с което се занимавата, вие повишавате възможността да откриете повече смисъл в работата си. Вземането на по-малко болнични дни е черешката на тортата.

Повече социални ангажименти

Когато нещата наистина се влошат, ние сме склонни да ограничим социалните си контакти и доброволно се изолираме.

Положителната психология ни казва, че социалната изолация е грешка. Когато нещата станат трудни, вие трябва да се вкопчвате в социалните връзки — не да ги избягвате.

Редовното общуване с приятели и членове на семейството освобождава окситоцин (хормон, който ви прави по-щастливи). И което е по-важно, тези социални връзки укрепват имунната система, както и сърдечносъдовата и невроендокринната системи.

В отсъствието на тези социални връзки, изследваните участници повишават кръвното си с 30 и повече пункта. Както страдащите от рак на гърдата, така и хората с инфаркт имат 50 процента по-ниска вероятност да оцелеят, ако нямат социална подкрепа.

Решение: Търсете, развивайте и споделяйте социални връзки. За някои хора това е относително лесно. Ако социалното общуване е предизвикателство за вас, Акор препоръчва да:

 • Се заемете с доброволческа работа. Служенето на другите освобождава ендорфини, както за този, който го предоставя, така и за този, който получава помощта. Това „окриляване от факта, че помагате” придава и смисъл на живота ви.
 • Благодарите на някого. Извлечете максимални ползи като благодарите на някого, с когото обичайно не се разбирате добре.

Подсилете имунната си система незабавно – и през следващите 21 дни

Както храната и упражненията, така и щастието е начин на живот, а не еднократно решение. Ето защо, Акор препоръчва следването на горните упражнения в продължение на минимум 21 дни.

Вероятно незабавно ще забележите резултатите, но за затвърждаването на нови навици са нужни около три седмици.

21 дни твърде сериозен ангажимент ли са?

Това зависи от отделния човек. Положителната нагласа няма само да ви направи по-малко болни. Тя ще ви направи:

 • По-малко стресирани
 • По-успешни
 • По-удовлетворени

И най-важното, спокойно можем да кажем, че ще бъдете по-щастливи.

Бони Коубърли

 

Източник:

http://easyhealthoptions.com/tired-sick/

Снимка: skipps.blogg.no

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *