Спрете да страдате от сезонни алергии с тези 12 изграждащи костите храни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Сезонните алергии обикновено създават голямо неудобство, с реакции към полена от растенията и към други алергени, вариращи от леко раздразнение в носа и очите до силни реакции, които могат да включват синусови инфекции и затруднения в дишането.

Когато се появят такива симптоми, обичайно е да посегнем към антихистамини, деконгестанти или друго подобно лекарство. Много хора, които страдат от алергия, пият тези лекарства, защото сериозността на симптомите ги кара да мислят, че нямат избор, въпреки че е по-добре да не го правят.

Премахнете сезонните алергии с по-здравословна чревна флора!

Ето добрата новина: вие имате избор! Така че нямам търпение да споделя с вас следните 12 невероятни, здравословни за костите храни, които също така спомагат за облекчаването на и предпазването от алергични реакции.
Ще започна с една от любимите си билки, която има очарователни мирис и вкус…

1. Розмарин

Листенцата й са като борови иглички и отделят различим аромат, напомнящ на вечно зелените дървета. Розмаринът е популярна билка, използвана за готвене, особено за подправянето на меса като пилешко, агнешко и говеждо. Вкусът й в голяма степен се дължи на розмариновата киселина, мощна противоалергична и противовъзпалителна субстанция.

Розмариновата киселина (РК) е доказано, че е ефикасна в облекчаването на симптомите на сезонния алергичен риноконюнктивит (САР). В изследване участниците почувстваха значително снижаване на алергичната реакция след поглъщането на розмаринова киселина, а след нанасянето й върху кожата, възпалението спадна след само пет часа.

Розмарин – билката, която сразява метаболитния синдром

Според изследователите, противоалергичните действия на розмариновата киселина се дължат на два независими един от друг механизма: спиране на възпалителния отговор и убиване на реактивните кислородни видове.

Вторият механизъм е една от основните функции, които правят розмарина полезна за костите храна: той има силно антиоксидантно действие, което значително снижава увреждащото костите възпаление.

2. Ябълки (алкализиращи)

Обожавам ябълките. Те съдържат здравословни за костите фитохимикали, както и значително количество от флавоноид, наречен кверцетин, който е доказал, че отблъсква алергичните реакции като „блокира” освобождаването на хистамини. Кверцетинът прави това като укрепва клетъчните мембрани на имунните клетки и базофилите, които обикновено освобождават хистамини в отговор на алергените.

Ежедневното ядене на ябълки и домати възстановява увредените бели дробове на бивши пушачи

Изследване от 2010 година отбелязва, че:

„Кверцетинът е доказал своето бифасично поведение в базофилите при наномоларни дози и оттам и действието си в участващите в алергичното възпаление клетки”.

Ябълките освен това предоставят концентрирани количества кверцетин – като средна по размер ябълка съдържа около 50 милиграма.

3. Зелен чай

Може да изненадате, че зеленият чай е в този списък. Но в умерени количества зеленият чай е полезен за костите заради високото му антиоксидантно съдържание. Зеленият чай също така съдържа облекчаващи алергията и изграждащи костите катехини. Катехините облекчават алергиите като препятстват преобразуването на хистадина в хистамин в тялото.

Древен чай сваля 5 години от възрастта ви

4. Шипки

Богати на витамин C, червените плодчета на шипките са пълни с проантоцианидини, клас антиоксидантни флавоноли, които спират действието на ензимите, произвеждащите хистамини. Сам по себе си витамин C също е натурален антихистамин, а шипките са богати на този витамин – като 1 чаена чаша сдържа повече от 540 милиграма.

Можете сами да си берете шипки като разбира се избягвате храсти, пръскани с пестициди или други химикали. Можете също така да си купувате сушени шипки или шипков чай.

5. Чесън (алкализиращ)

Хората използват това растение както като храна, така и като лекарство от хиляди години. Чесънът значително укрепва имунитета, но не изостря имунния отговор, появяващ се при алергии. Това е така, защото чесънът спира ензимите, които произвеждат простагландини и тромбоксани, две силно възпалителни субстанции, които биват генерирани при алергичен отговор.

Суровият натурален чесън съдържа много витамин С, но понеже чесънът обикновено се консумира в малки количества, добра идея е да не разчитаме на него като на основен източник на витамин С. Има много други богати на витамин С храни, които могат да се консумират през сезона на алергиите, каквато е следващата храна…

Впрегнете силите на чесъна за методично вътрешно пречистване докато спите

6. Листа на синап (алкализиращи)

Отличен източник на изграждащия костите калций, листата на синапа предоставят също така витамин С и бета-каротин. Листата на синапа имат противовъзпалително действие, а хранителните вещества в тях помагат за разграждането на излишния хистамин в организма.

Те имат характерен вкус, едновременно лек и пикантен, и можете целогодишно да ги откривате в магазините, като дори органичните варианти са относително евтини (За жалост в България те се намират рядко по пазарите). Така че, ако имате място в градината си или големи контейнери, синапените листа се отглеждат лесно.

Синапените семена и безбройните им ползи за здравето

7. Гъби (алкализиращи)

Скромните гъби може и да не са първото нещо, за което се сещате когато става дума за здравословни храни, но те са вкусни и съдържат много здравословни хранителни вещества, включително селен. Селенът подсилва имунния отговор и има конкретно въздействие върху хистамина.

Изследване откри, че лекуваните със селен клетки снижават производството на хистамин, което наведе изследователите на следния извод:

„Резултатите от настоящото изследване показват полезните действия от приема на селен за смекчаването на клиничните проявления на алергия и астма”.

Това ни води до листата на друго борещо се с алергията растение, чиито сезон кореспондира със сезона на алергиите…

Учените удивени от ефикасно лечение на психични заболявания с все още незаконните „магически гъби”

8. Листа на глухарче (алкализиращи)

Глухарчетата все още се възприемат като бурен от много хора, но след разкриването на здравословните им свойства, вече е по-малко вероятно те да бъдат премахвани от поляни и дворове. Глухарчето е едно от първите растения, които изникват през пролетта и докато са млади, те са чудесни в салати и супи, като по-късно се превръщат в чудесна подправка. Можете също така да си правите чай от листата на глухарче.

Листата на глухарчето са богати на хранителни вещества като бета-каротин, както и на витамините С и Е. Те са чудесен източник на инулин, вид фибри, които хранят полезните бактерии в стомаха и червата. Това е важно за контролирането на алергиите, защото някои бактерии в стомаха и червата произвеждат прекурсора на хистамина хистидин. Дисбалансът може да доведе до твърде много хистамин и до „свръх реакция” към даден алерген.

5 начина да се наслаждаваме на глухарчетата

9. Слънчогледови семки (алкализиращи)

Тези вкусни семки са отличен източник на здравословния за костите минерал мед и на здравословни противовъзпалителни мазнини. Освен това, слънчогледовите семки рядко са сами по себе си алерген, така че хората, които страдат от по-често срещаните алергии към фъстъци или други ядки, могат да изберат слънчогледовите семки. Като гъбите и слънчогледовите семки съдържат значително количество борещ алергиите селен.

10. Куркума

Страдащите от артрит може и да познават тази популярна натурална противовъзпалителна подправка. Куркумата се използва от древността при различни заболявания, включително при възпалителни болести. Според изследвания, алергиите са „противовъзпалителни заболявания”. Всеки който е страдал от алергия със сигурност ще се съгласи!

Субстанцията в куркумата, която в голяма степен предоставя облекчаващите алергия качества е куркуминът. Както човешки, така и животински изследвания показват, че куркуминът е ефикасен в „контролирането на алергичните заболявания чрез спиране на производството на цитокини…”

Куркумата ви помага да лекувате следните 9 заболявания

11. Елда (алкализираща)

Интересното е че елдата не е пшеница. Тя дори не е зърнено растение, въпреки че обикновено се приема за зърнена култура и се използва като такава. „Ядките” на елдата са семена на растение, сродно на ревена и рядко причиняват алергичен отговор (за разлика от пшеницата). Алкализиращата елда съдържа рутин, антиоксидант, съставен от кверцетин и рутиноза. Както посочихме по-горе, кверцетинът отлично се бори с алергиите.

12. Ленено семе (алкализиращо)

Тези здравословни ситни семена са добър източник на полезния за костите калций и са пълни с противовъзпалително омега-3 масло. Освен това, лененото сме съдържа селен, борещата алергиите субстанция, която видяхме в различни други храни по-горе. Лененото масло е популярна хранителна добавка и подправка и е много питателно; но за разлика от семената, лененото масло има вкиселяващо действие, така че не забравяйте това когато си приготвяте балансирани, полезни за костите ястия, с които да се борите срещу сезонните алергии.

Еликсир от ленено семе: Изхвърля токсините, топи целулита, помага при язви и гастрит

Указания за приготвянето на противоалергични, изграждащи костите ястия

Като преглеждате тези храни, може да се ентусиазирате да ги включвате в начина си на хранене, особено ако искате да подхранвате костите си. В края на краищата яденето на разнообразни храни винаги е важно за оптималното здраве, така че тези 12 храни определено няма да са ви достатъчни да изградят целия ви хранителен режим по време на сезона на алергиите.

Намирането на начини да включвате тези храни в храненето си всеки ден е здравословна цел. Например, когато планирате храната си за седмицата, можете да включвате по две или три от тях във всеки ден, например синапените листа като гарнитура, а слънчогледовите семки между храненията. Или може да се забавлявате и да се предизвиквате да създавате ястия с колкото се може повече от тези храни – като например задушени листа от синап и глухарче с гъби и чесън, поръсени със слънчогледови семки. Още една възможност е да добавяте една или повече от тези храни в някоя изпитана ваша рецепта.

от Вивиан Голдсмит

Прочетете още:

Сезонните алергии облекчени, седем начина

Естествени начини за преборване на пролетните алергии

5 хранителни вещества спират алергиите

Кажете сбогом на алергиите!

5 естествени билкови лека за алергиите

Източник:

https://saveourbones.com/stop-suffering-from-seasonal-allergies-eat-these-12-bone-building-foods-and-fight-your-allergies-without-drugs/?ck_subscriber_id=154833136

Снимка: pollenbgone.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *