Розмарин – билката, която сразява метаболитния синдром

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

rosemary-metabolic

Нека ви попитам нещо…

Страдате ли от един или повече от следните симптоми?

 • Напълняване около корема
 • Затлъстяване
 • Висок холестерол
 • Високо кръвно налягане
 • Инсулинова резистентност
 • Висока кръвна захар

Ако отговорът е да, метаболизмът ви е компрометиран и това е познато като метаболитен синдром.

За жалост изменението в метаболизма драматично повишава риска за по-сериозни здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания и удар.

Можете да прибегнете към фармацевтични лекарства за лечението на горните симптоми, но много по-добър начин за действие е да се насочите към натурални вещества, които предоставят терапевтични свойства за изличаването на тези симптоми из основи.

И хубавото е, че има често срещана билка, която съдържа 57 мощни съединение, на които можете да разчитате като лек за метаболизма…

Става дума за добре познатата кулинарна билка — розмарин.

Богатството на натурални фитохимически съединение в розмарина предоставя редица положителни свойства като антиоксидантно, противовъзпалително, хиполипидемично (снижаващо мазнините) и хипогликемично (снижаващо кръвната захар) — за да споменем само някои от тях.

Да, според изследванията, тази на пръв поглед обикновена, използвана в кулинарията билка буквално прелива от борещ заболяванията и подсилващ метаболизма потенциал…

Розмаринът убива >90% от раковите клетки!

Розмаринът потушава възпалението

Розмаринът съдържа съединение, наречено урсолова киселина, което директно спира производството на няколко възпалителни молекули като наред с това снижава броя им, произвеждан в адипозната (мастна) тъкан.

Като сваля нивото на възпалението в тъканите, урсоловата киселина дава на тялото ви шанс да възстанови правилната функция на метаболизма и химията в себе си.

Снижаването на възпалението означава също така, че тялото ви няма да запазва в себе си всяка захар под формата на тлъстини около корема и талията. И всъщност може просто да изпитате и леко отслабване около кръста като допълнителен бонус!

Билката, която пази зрението

Розмаринът снижава нивата на кръвната захар

Друго силно активно съединение в розмарина, наречено карнозол, по естествен начин снижава нивата на кръвната захар като потиска действието на определени ензими.

Това е особено полезно за хора с диабет тип 2, понеже потискането на тези ензими препятства процес, наречен глюконеогенеза, процес на вътрешно синтезиране на глюкоза от черния дроб.

Ако страдате от диабет тип 2, може да почувствате последиците от глюконеогенезата под формата на високи нива на кръвна захар на гладно. А с добавянето на розмарин, можете да видите обратното — снижени глюкоза на гладно, захар в урината и A1c нива.

Ако не страдате от диабет, действието на розмарина за регулиране на глюкозата в кръвта е еднакво важно. Активните съединения корнозол и карнозна киселина подсилват глюкозния метаболизъм и функцията на черния дроб за препятстване на високия холестерол и на свързаните със затлъстяването здравословни проблеми.

Уханието на розмарин подсилва паметта със 75%

Розмаринът побеждава високото кръвно налягане

Мощните съединения в розмарина въздействат върху ключови ензими, свързани със свиването и отпускането на кръвоносните съдове, последиците, от което са по-ниско кръвно налягане и предпазване от сърдечни проблеми като сърдечен удар и инсулт.

И след като розмаринът е кулинарна билка, много е лесно да я включите в храната си.

Ето няколко креативни идеи:

 • Запарете няколко листенца розмарин на ароматен чай.
 • Поръсете прясно нарязан розмарин върху месото или рибата за вечеря.
 • Добавяйте я в нахутена и други салати наред с още полезни билки.
 • Използвайте розмарин в дресинги и ароматни сосове за подправяне на ястията.
 • Включвайте овкусени с розмарин и чесън гъби в закуската или обяда си.
 • Смесвайте розмарин в маслото за печените филийки и в други печива или го нанасяйте обилно върху сварените на пара зеленчуци.
 • Щедро добавяйте розмарин в ястията си с пилешко.

Още рецепти с розмарин:

Наслаждавайте се на по-безопасна скара тази година с розмарин и вишни

Репелент против насекоми, домашна рецепта за крем или спрей

 

Източник:

https://easyhealthoptions.com/herb-thats-triple-threat-metabolic-syndrome/

Снимка: Hempyreum.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *