Билката, която пази зрението

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

rosemary

Ключът, предпазващ зрението ви може да е в кухнята ви. Или да расте в градината отвън.

Нови изследвания откриха, че често използвана билка съдържа предпазващо очите съединение.  И че тя може да помогне в предотвратяването на свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е най-често срещаният очен проблем сред хората над 50 годишна възраст. Това заболяване е също така водещата причина за слепота.

Съединението е карнозна киселина. То произвежда антиоксидантни ензими, които намаляват свободните радикали и пероксидите и по този начин предотвратяват клетъчното увреждане. И скорошно изследване, проведено от дружеството  Investigative Ophthalmology & Visual Science показва колко наистина ефикасна е карнозната киселина. Изследователите я изпробваха в клетките на ретината на мишки с увреждане, причинено от токсични пероксиди.  Направиха го за да имитират свързаната със стареенето дегенерация на макулата. И наистина, карнозната киселина предпази клетките от понататъшно увреждане.

И освен това, тя предпази очите от причиняваното от светлината увреждане на ретината. Предварително лекуваните с карнозна киселина мишки получиха по-малко увреждане когато бяха изложени на синя светлина (високочестотна светлина от видимия за окото спектър). Те развиха по-плътен външен слой около сърцевината на окото, който защити фоторецепторите им – частта от окото, която долавя светлината. Защитата на тази част на окото е особено важна. Увредените фоторецептори водят до свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

И така, коя е билката, която съдържа карнозна киселина? Вие сигурно я използвате.

Това е розмаринът.

И вие незабавно ще пожелаете да започнете да я използвате, за да предпазите очите си. Свързваната с възрастта дегенерация на макулата обикновенно започва без никакви симптоми. Тя се развива във времето и понякога може да минат години преди да започнете да виждате нещата замъглени. Тя представлява увреждане, продължило цял живот и причинено от слънцето и от различни токсини и засегнало средата на ретината, наречена макула.

Освен това карнозната киселина не предпазва само от увреждане на ретината. Предишни изследвания откриха, че тя предпазва и от оксидативен стрес в мозъка.

Розмаринът лесно се прибавя в ястията. Можете да намерите пресен розмарин на пазарите и в супермаркетите. Или можете сами да си го отглеждате. Добавяйте по няколко клонки в ястията с пиле и риба, за да ги подправите или в сосовете и супите за по-богат вкус.

Не ви харесва вкуса, но въпреки това искате да извлечете ползите? Можете да закупите хранителни добавки с листа от розмарин във всеки магазин за здравословни храни.

Как да си отгледате розмарин сами вижте тук

Източник: INH, The Kitchen Herb That Protects Your Vision, 28 April 2013

Снимка:awarmhearth.com

Прочетете още по темата:

Пренебрегван летен риск ускорява стареенто

Розмаринът убива >90% от раковите клетки!

5 супер подправки, живец за постигне на мечтаното здраве

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *