5 супер подправки, живец за постигне на мечтаното здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

spices

Ароматните билки и подправки правят много повече от просто да превръщат ястията в истинско разтичително удоволствие за сетивата. Подправките са едни от най-мощните лечители в природата. Вкусовите качества, които те придават не са решение само за скучните ястие; те всъщност могат да помогнат в лечението на редица заболявания и здравословни проблеми. Фитохимикалите, които придават на тези подправки силния им вкус и аромат са богати на лечебни съединения и етерични масла, стимулиращи здравето и борещи се с болестите по множество начини.

Ето някои често използвани вкусни билки и подправки, които могат да направят чудеса за здравето ви:

Мащерка: Лекува инфекции, възпаление и дихателни проблеми

Древен традиционен лек, мащерката е ароматна билка с всестранни способности и предлага редица ползи за здравето. Билката може би е най-добре позната като мощен антисептик заради действието на тимола, летливото масло, съдържащо се във всички видове мащерка. Мащерката се използва външно и вътрешно в лечението на инфекции, дори и на упоритите, резистентни към лекарствата бактериални инфекции. Мащерката се използва и за облекчаване при бронхит и за лечение на респираторни инфекции, осигурява силна антиоксидантна защита, намалява съсиреците в кръвта при редовно поглъщане на  мазна храна, намалява възпалението и стимулира храносмилането

Розмарин: Супер антиоксидант

Освен че тази подправка придава чудесен вкус на печените на скара меса, има и друга причина да добавяте розмарин в барбекю менюто си: Неговите силни антиоксидантни способности спират образуването на вредните за здравето съединения при прекомерното изпичането на месата и на другите храни.

Тези съединеня, наречени хетероциклични амини (HCA) се образуват при препичането на месата и увреждат ДНК като повишават риска от рак и от други заболявания. Обаче, няколко изследвания показват, че добавянето на розмарин към месата преди печенето им на скара или готвенето им може да снижи HCA с до 60 или дори повече процента. Антиоксидантните свойства на розмарина обаче не спират дотук; той се използва за предпазване от лъчева болест, отравяне с пестициди и дори от увреждането на кожата от слънцето. Розмаринът е изследван и за полезните му свойства за когнитивното здраве и паметта, рака, диабета, сърдечносъдовото здраве и артрита.

Семената на кимиона: Лек за храносмилането и не само

Повечето хора свързват семената на кимиона с ръжения хляб, а ръженият хляб е особено популярен в цяла Европа. Сушените семена на кимиона са ароматни, но вкусът се проявява в целия си блясък по време на готвене. Кимионът е важно лекарство за храносмилането (дори и при бременните), а в комбинация с джодженът действа по-добре от продаваните в аптеките антиациди. Подобно на джоджена, кимионът също съдържа съединение, наречено карвон, което успокоява храносмилателния тракт и облекчава разстроения стомах. Доказано е също, че тази подправка укрепва сърдечносъдовото здраве като снижава нездравословните нива на холестерола. Тя стимулира и метаболизма като поддържа кръвната захар в здравословни нива.

Кимионът е изследван за способността му да се бори с рака, да предпазва от хранително натравяне и в лечението на запек. Традиционно се използва и за лечението на настинки и респираторни инфекции.

Кориандър: Супер семената на кориандъра

Кориандърът представлява семената на растението със същото име и традиционно се използва в целия свят като мощно природно лекарство. Докато листата на растението се използват за детоксикация, за стимулиране на имунитета и в други области на здравето, семената кориандър стумилират храносмилането, сърдечносъдовото здраве  и други органи и системи на тялото. Традиционно, подправката се използва в лечението на храносмилателно неразположение; и е показала, че облекчава симптомите на синдрома на дразнимото черво, стомашни язви, запек и други храносмилателни заболявания. Полезна е също така за облекчаване възпалението на кожата при слънчево изгаряне, екзема и други кожни болести. Екстрактите от кориандър регулират нивата на кръвната захар и инсулина при диабет тип 2. Кориандърът помага в снижането на ‘вредния’ (LDL) холестерол и в същото време се справя с безспокойството и безсънието. Освен това, кориандърът стимулира защитните сили на тялото срещу рак на дебелото черво, лекува гъбичните инфекции кандида и дори помага при натравяне с олово.

Семе от див копър (резене или фенел): Облекчаваща защита

Терапевтичните ползи на дивия копър са познати отдавна в много краища на света. Семената на дивия копър имат специфичния вкус на женско биле и са богат източник на лечебни фитонутриенти, които се изследват в множество области на здравето. Фенелът намалява крампите при менструация и помага за регулирането на женските хормони. Той е също така мощно противовъзпалително средство и антиоксидант. Някои изследвания показват, че той е по-силен от витамин Е в битката с увреждащите тялото свободни радикали. Изследванията показват, че семето от див копър спомага за подобряването на дългосрочната памет като подсилва действието на ацетилхолина в мозъка: Може да се използва в лечението на деменцията и на свързаните с нея когнитивни проблеми. Семената на дивия копър са доказали също, че предпазват от рак, сърдечни заболявания, артрит, глаукома и възпаление на червата.

Наред със здравословния начин на хранене и живот, някои билки действат на множество нива, включително като насърчават конкретно благотворното влияние на гените върху здравето.

С други думи, някои пордправки, билки и растителни лекове изглежда ‘говорят’ на гените ни и влияят на поведението им за постигането на дългосрочно здраве и жизненост. Чрез включването на тези ценени с векове лечебни растения в обичайната си храна вие можете в голяма степен да подобрите цялостното си здраве и защитните сики на организма срещу редица заболявания, като в същото време превръщате ястията си в източник на удоволствие.

Източници: Aggarwal, B. (2011) Healing Spices. New York, NY: Sterling.

Айзък Илайъс

Източник, Easy Health Options, Add Zest To Your Health With These Super Spices, 4 October 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/add-zest-to-your-health-with-these-super-spices/

Снимка: amanda-gibson.blogspot.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *