Изненада: ресвератролът не е чудодеен антиоксидант

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

resveratrol-supplement-400x400

Ресвератролът е естествено вещество, съдържащо се в червеното вино, гроздето и фъстъците, което се предлага като полезна хранителна добавка срещу увреждането на клетките и за подтискане на възпалението. Но изследвания на Центъра за здравни науки на Луизианския държавен университет в Шревърпорт показва, че потенциално той може да причини сериозни вреди на някои хора.

Учените откриха, че ресвератролът, който е класифициран като полифенол, може да доведе до сериозни проблеми при хората, страдащи от множествена склероза (MS). Учените от Луизианския универститет откриха, че той може потенциално да усили увреждането на нервите при MS и всъщност да стимулира възпалението. В тези тестове ресвератролът не показал никакви невро-защитни ползи.

„Ресвератролът може да има пагубни последици при някои болестни състояния и не трябва да се предписва като хранителна добавка при пациенти с множествена склероза преди провеждането на още изследвания”, казва водещият изследовател д-р Икуо Цунода.

Смята се, че ресвератролът спомага за свалянето на кръвното налягане като разширява кръвоносните съдове. Но луизианските учени мислят, че тази негова функция може да е опасна за хората с множествена склероза. Разширяването на кръвоносните съдове може да даде възможност на възпалителните клетки по-лесно да нахлуят в централната нервна система и да я увредят.

„Откритото от нас показва, че трябва да се действа предпазливо при потенциалното лечебно приложение на ресвератрола в случаите на възпалителни демиелинизиращи заболявания, включително при множествена склероза”, предупреждава Цунода.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, Resveratrol Is Not A Miracle Antioxidant, 3 October 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/resveratrol-is-not-a-miracle-antioxidant/

Снимка: www.health.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *