Ползите за здравето от силициевия двуокис I

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

silica-2

Последиците от въздействието на силициевия двуокис върху тялото са почти чудодейни, тъй като този минерал е един от най-ефикасните лекове, познат със способността си да регенерира и подмладява. Последните изследвания показват, че органичният силициев двуокис може би е една от тайните за здраве и младост и че той е ефикасен в лечението на внушителен брой заболявания.

Въпреки това, той често е в недостатъчни количества в тялото, защото то няма свойството да усвоява други форми на силициев двуокис. Обаче, органичният силициев двуокис все по-трудно се намира в рафинираните храни. Това обяснява защо високото кръвно налягане, атеросклерозата, остеопорозата, псориазиса и автоимунните заболявания са така широко разпространени в днешния свят. Всички тези заболявания и много други се свързват с недостиг на този микроелемент.

Ролята на силициевия двуокис в човешкото тяло

Първо, силициевият двуокис е един от основните елементи за изграждането на тялото. Всички гъвкави тъкани, съдържащи се в костите, сухожилията, лигаментите, кръвоносните съдове са изградени от силициев двуокис. При счупването на кост, при нараняване или изгаряне на кожата или при увреждане на стената на кръвоносен съд, силициевият двуокис е един от ключовите фактори за тяхното възстановяване. Освен това, младежкия вид на кожата и красивата коса, както и здравето на зъбите все повече се определят от наличието на силициев двуокис, който е основен за усвояването и задържането на магнезий и калций в съединителната тъкан на тялото.

На последно място, но не по важност, този микроелемент има основна роля в имунната система като формира значителна част от армията от клетки със защитна роля, а координацията на тази армия зависи от наличието на силициевия двуокис.

Обаче, най-алармиращото откритие за ролята на силициевия двуокис в тялото е че с остаряването концентрацията на микроелемента намалява. При хора с нездравословен начин на живот, концентрацията на силициев двуокис в тялото спада с висока скорост, а с липсата на  силициев двуокис, тялото пропорционално се разпада. Изследванията показват, че при хората, преживели удар, концентрацията на силициевия двуокис в наранените стени на кръвоносните съдове е 14 пъти по-ниска, отколкото в здравите кръвоносни съдове.

Концентрацията на силициевия двуокис в мускулните тъкани на хората със заседнал начин на живот и на преждевременно стареещите е до 30% по-ниска от тази на физически активен човек. При остеопороза, концентрацията на калция в костите спада само с 5-10%, докато силициевият двуокис намалява с не по-малко от 50%. Един от изследователите, изследвали десетилетия наред ролята на този микроелемент в биологическите процеси казва, че силициевият двуокис в човешкото тяло е подобен на пясъка в пясъчен часовник и с изтичането на пясъка, силата, младостта и жизнеността постепенно изчезват от тялото.

Добрата новина е, че процесът е обратим. Можем да си върнем младостта и жизнената енергия чрез допълнителен прием на силициев двуокис.

Разликата между органичния силициев двуокис и другите видове силициев двуокис

До скоро в учебниците по медицина се споменаваха почти изключително вредните ефекти на силициевия двуокис, който, вдишван под формата на прах причинява силикоза –  хронично заболяване на белите дробове, специфично за миньорите. Наистина, вдишването на обикновен силициев двуокис от различните минерални пластове в земната кора може да е изключително опасно.

Вътрешно, в най-добрият случай, няма ползи за здравето. Единствено органичният силициев двуокис, който е свързан с водорода и въглерода в естествените процеси на бактериите, пренасяни в тялото или в растенията се усвоява от тялото наред с полезните си свойства.

Учените го изучават десетки години, за да разберат как да трансформират минерала  силициев двуокис в органичен силициев двуокис. Те откриха, че само много малко бактерии, някои водорасли и някои низши растения са способни да усвояват  силициевия двуокис в почвата, всички останали организми зависят от способността си да метаболизират този минерал. За жалост, днешната храна, поради селското стопанство и химизацията, съдържа много малко органичен силициев двуокис, което много силно уврежда баланса и здравето на тялото, както ще видим.

Рискове от недостиг на силициев двуокис

Човешкото тяло генетично е програмирано да е добре заредено с органичен силициев двуокис в достатъчно количество – около 20 мг на ден за възрастни, с повишаване на нужното количество с възрастта. Лишете тялото от този микроелемент и след време това ще доведе до възникването на разстройства и заболявания. Първият симптом за недостиг на силициев двуокис в тялото е неспособността да се усвояват калций, фосфор и магнезий. И първа пострадва кожата, която става суха, застарява преждевременно и губи еластичността си и бива засегната от заболявания като псориазис, акне и алергична екзема.

Здравето на косата, ноктите, костите и ставите ни бива отслабено и те стават уязвими на заболявания поради липсата на силициев двуокис. В крайна сметка се появяват сърдечносъдови заболявания и такива на респираторния тракт като бронхит и астма. Вместо това, ако взимаме хранителни добавки със силициев двуокис много от заболяванията се подобряват и в много от случаите биват излекувани.

Как да пием силициев двуокис

Намирането на добър източник на органичен силициев двуокис не е лесна работа. От 70-те години на миналия век насам учените изпробват различни техники, за да открият метод, по който да получават органичен силициев двуокис в достатъчно големи количества и концентрации. След това биохимиците и диетолозите се обърнаха изцяло към естествени и по-здравословни източници за осигуряването на този минерал. Ето ги и тях:

Органичен силициев двуокис в храната

Изследване през 2009 година на Кралския колеж по медицина в Лондон изследва няколко естествени източници на органичен силициев двуокис, за да открие в коя храна се натрупва най-добрия силициев двуокис. Изненадващо, най-добрата храна се оказа маята, последвана от бананите и зеления фасул. Други източници са кората на краставиците, кората на ябълките, обвивката зърнените храни (най-вече ечемик и овес), суровото зеле, рибата и кафявият ориз. Всички тези храни съдържат значителни количества органичен силициев двуокис.

За жалост храната, която ядем съдържа много малко силициев двуокис. Защо? Защото употребата на химически торове и пестициди унищожава микроорганизмите, които преобразуват органичния силициев двуокис и силициевия двуокис в минерала, тъй като такива растения нямат достъп до източник на този минерал. Следователно, дори от съдържанието на ежедневната храна, органичният силициев двиокис не е достатъчен за да спре процеса на стареене, нито да лекува появилите се заболявания. Добрата новина е че излседователите откриха чудесен източник на този микроелемент, за който ще говорим по-долу.

Капсули с екстракт от органичен силициев двуокис

Те се получават от хвощ – растение, което очевидно е много обикновено, но съдържа впечатляващо количество силициев двуокис в себе си. Екстрактът от хвощ се получава чрез естествени процеси и концентрацията на силициев двуокис може да достигне 7%, което се счита за огромно количество за този микроелемент. Обикновено, в капсулите екстрактът се комбинира с хвощ на прах и така сместа най-добре се асимилира от тялото. Капсула, съдържаща смес от хвощ на прах и под формата на екстракт съдържа средно 10 мг органичен силициев двуокис, при положение че необходимото дневно количество е 20-40 мг за здрав възрастен човек.

За лечение на сериозни заболявания, терапевтичните дози могат да достигнат до 100 мг на ден без риск от сериозни неблагоприятни странични ефекти. Леченията с екстракт от органичен силициев двуокис са най-вече за подмладяващи лекове или при хронични заболявания, дългосрочни (2-3 месеца), като най-ясните резултати се появяват след няколко курса един след друг с период на почивка от по 20-30 дни между тях.

Прочетете още: Чудодейния органичен силициев двуокис II

Източник: Health Benefits of Organic Silica, 31 Jan 2012

http://www.brighthealing.com/health-benefits-of-organic-silica/

Снимка: www.brighthealing.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Ползите за здравето от силициевия двуокис I

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *