Чудодеен сок помага на тялото да се самолекува

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Изследванията показват, че един конкретен вид сок може да е така ефикасен за здравето, че някои хора твърдят, че той практически притежава супер способности: Облекчава болката като аспирина. Забележително мощни антиоксидантни способности. Значителни ползи в противодействие на сърдечните заболявания. Способността да успокоява мускулната треска. Изследователите приписват всички тези способности на сока от вишни.

tart cherries juice

Ползи за здравето от сока от вишни

Плодът и сокът от него се радват на добре заслужена популярност. Учените, изследващи сока от вишни често сипят суперлативи, които човек очаква да чуе в медицинско шоу, а не от медицински изследователи.

Например, изследване в Орегонския университет за здраве и науки показва, че вишните спомагат за снижаването на хроничното, водещо до инвалидизираща ставна болка при артрит възпаление. Тези изследователи смятат, че именно вишните (а не сладките череши) притежават „най-високи противовъзпалителни свойства от всички храни” и могат да са ключов компонент, помагащ на хората да контролират остеоартрита си.

Както отбелязват учените, пигментите, предоставящи червения цвят на вишните – естествени химикали, наречени антоцианини – са конкретно свързани с високите антиоксидантни способности на черешите. Тези антиоксиданти снижават възпалението до нива, сравними с тези предоставяни от често използвани обезболяващи лекарства.

Този вид изследвания мотивират директора по хранене при спорт в Медицинския център за спортнс медицина на Пенсилванския университет, Лесли Бонси, да насърчи включването на вишните в тренировъчното меню на атлетите. Тя казва: „Защо (да не консумират вишни), след като толкова научни изследвания доказват противовъзпалителните ползи от този супер плод? За атлетите, които предпочитат кисело-сладкия вкус на вишните, те са оптимална част от хранителния им режим”.

Възстановяване на мускулите

Когато изследователите в Научния изследователски център за спорт и физическа активност в Лондонския университет Саут Банк във Великобритания дават на 10 атлети по 30 мл концентрат от вишни по два пъти на ден за седем дни преди и два дни след интензивен период на тренировки, атлетите се възстановяват значително по-бързо в сравнение с времето, когато те пият сок, несъдържащ същите фитонутриенти като тези в сока от вишни.

След пиенето на сока от вишни, атлетите си възвръщат до 90 процента от нормалната мускулна сила за един ден, в сравнение с 85 процента от нормалната сила в същия времеви интервал без сока. Изследователите предполагат, че мощните антиоксидантни съединения в сока от вишни вероятно снижават оксидативното увреждане на мускулите на атлетите (увреждането, което обичайно се получава когато мускулите се напрягат до краен предел), позволявайки на мускулите да се възстановяват по-бързо.

Cherries-jpg

Ползи за съня

Вишните и сокът от вишни имат и друга способност, която може да е особено полезна за милиони хора с проблеми със съня: Те са естествен източник на мелатонин, хормон, който снижава риска от безсъние.

Изследване, публикувано в списанието European Journal of Nutrition откри, че когато възрастен човек пие по две чаши сок от вишни на ден, той спи 39 минути по-дълго, средно, и се радва на 6 процентно повишение на цялостната ефикасност на съня (значително по-малко време прекарано в леглото без сън).

Мелатонинът (който тялото също произвежда) е мощен антиоксидант, който е особено важен за регулирането на цикъла сън-будност. Всяка чаша сок от вишнев концентрат, използвана в изследването е съдържала равностойност на 90 до 100 вишни, осигурявайки значително ниво на мелатонин в сока и в крайна сметка в телата на участниците.

Предишни изследвания също са подкрепяли ползите от вишните като сънотворно средство. Това е потенциално широкоспектърна полза, след като почти една трета от американците страдат от нарушения в съня, които могат да застрашат здравето и имунитета им. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, американците харчат повече от $84 милиона долара за сънотворни без рецепта всяка година и често не са доволни от резултатите. Учените провели това изследване казват, че макар че са необходими още изследвания, за да се открие най-добрия начин за използване на сока от вишни като стимулант на съня, сокът от вишнев концентрат може да е силно „спомагателно средство при нарушен сън в редица сценарии”.

Предпазване на сърцето

Антиоксидантите в сока от вишни помагат и за предпазване на сърдечносъдовата система от увреждане. Изследванията, проведени от учени в Мичиганския университет, Аризонския университет и Лабораториите Брънзуик откриха, че сокът от вишни:

  • Снижава вероятностите от сърдечносъдови проблеми и латентно възпаление. 240 мл сок от вишни на ден в продължение на един месец снижава маркерите на възпалението в кръвта на 10 души с наднормено тегло и затлъстяване. Много от участниците в изследването постигат по-ниски нива на пикочна киселина (свързвана с подагра и възпаление) и на триглицериди (мазнините в кръвта, които допринасят за сърдечни заболявания).
  • Снижава риска от атеросклероза: Когато изследователите използват прах от вишни като 1 процент от диетата при лабораторните тестове, това количество снижава възпалителните маркери в кръвта като С реактивния протеин, който е важен признак за потенциален риск от сърдечно заболяване. Тези маркери спадат с до 36 процента. Лабораторните животни, използвани в тези тестове изпитват 65 процентно снижаване на ранната смъртност, вероятно поради подобряването на сърдечносъдовото им здраве.
  • Предлага впечатляващи антиоксидантни ползи. Около една ч.ч. сушени чрез замразяване вишни имат способност за абсорбиране на реактивния кислород (ORAC) на стойност по-висока от 10000, и съдържат разнообразна комбинация от антиоксидантни съединения и фитохимикали, които изследователите смятат, че осигурят особено важни ползи за здравето. ORAC е мерител на антиоксидантната способност за абсорбиране на вредните свободни радикали.

Сокът от вишни спира стареенето

С остаряването, способността на тялото да отблъсква оксидативното увреждане се забавя, оставяйки тялото по-уязвимо на превратностите на възрастта. Изследванията на оксидативния стрес при по-възрастни мъже и жени показват, че сокът от вишни помага в спирането на тези видове изменения.

Всички тези изследвания разкриват забележителните ползи за здравето, свързани със сока от вишни. И изследователите се надяват да открият дори още ползи. Но и така вече има достатъчно, за да си струва почти всеки човек да се наслаждава на тази искряща от жизненост натурална напитка.

Карл Лоу

Източник: http://easyhealthoptions.com/the-miraculous-juice-that-helps-the-body-heal-itself/

Снимки:  www.kadinvekadin.nettimesofindia.indiatimes.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *