Мезентериум, „новият” орган, който не знаехте, че имате в тялото си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

(CNN) В случай, че някога сте се чудили какво свързва червата с корема, има дума – а сега и отделен орган – за това: мезентериум. Но не се притеснявайте; не ви е пораснал нов орган. Той винаги е бил там, изпълняващ важни функции, които въздействат на системите в цялото тяло, като се започне от сърдечно-съдовата и се стигне до имунологичната.

mesentere_1

През 2017 години човек би смятал, че лекарите познават човешката анатомия в подробности, но изследователи наскоро бяха изненадани да „открият” напълно нов орган в тялото. Органът се нарича мезентериум, намира се в храносмилателния тракт и може би е ключ към по-добро разбиране на храносмилателните заболявания.

Леонардо да Винчи описва мезентериума като цялостен орган и това остава така с векове до 1885 година, когато разкритията на сър Фредерик Тревес показват мезентериума като фрагментиран между тънките черва, минаващ напречно през дебелото черво и през сегмоидалната част на дебелото черво.

Изследванията на д-р Джей Калвин Кофи, ръководител на катедрата по хирургия в Университета Лимерик в Ирландия, прекласифицира тази част на храносмилателната система като единен орган. В ново изследване, Кофи определя анатомията и структурата на мезентериума, използвайки изображения и натрупаните данни, за да покаже, че целостта на органа може да се види единствено когато той е изложен по определен начин.

Сегашните разкрития са сходни с тези на Карл Толд, който точно описва съществуването на мезентериума през 1878 година. Но неговите изследвания са в голяма степен пренебрегнати. По онова време разкритията на Тревес подкрепят твърденията на Хенри Грей, който споменава множество мезентериуми в първото издание от 1858 година на книгата си „Анатомията на Грей”, настолният медицински учебник за студентите в целия свят.

Изследванията на Кофи налагат промяна в последното издание на „Анатомията на Грей”, така че то да включва мезентериума като единен орган.

Какво прави този орган?

Въпреки изследванията, все още не е напълно ясно какво точно прави мезентериума. Тази част от тялото отдавна е пренебрегвана и считана за безполезна, но учените започват да променят мнението си относно нейните функции.

„Вече установихме анатомията и структурата му. Следващата стъпка е функцията. Ако човек разбере функцията, той може да отличи анормалната функция, от която следва заболяване” , казва помогналият за идентифицирането на органа Джей Калвин Кофи, който е и изследовател в Университетската болница Лимерик в Ирландия. „Обобщаването на всички тези данни води до полето на мезентеричната наука… основата на напълно нова област в науката”.

Все пак, свързването на стомаха и червата с останалата част от тялото е важна задача и мезентериумът я върши добре.

Сред неговите функции е преносът на кръв и лимфна течност между тънките черва и останалата част на тялото. Мезентериумът поддържа положението на червата, така че те да са свързани с коремната стена без да са в пряк контакт с нея.

Тази връзка е ключова.

„Без мезентериума, който поддържа червата свързани, те щяха да са прикрепени директно към телесната стена”, казва Кофи. Малко вероятно щеше да е този орган да е способен да се свива и отпуска по цялото си протежение, ако беше в пряк контакт. Той поддържа червата в конкретна структура, „събрани”, така че когато човек стои изправен или върви, те да не пропадат в таза и да не спират да функционира”.

Макар че изследователите знаят, че мезентериумът играе важна роля в чревната, съдова, ендокринна, сърдечно-съдова и имунологична системи, необходими са още изследвания за определяне на обхвата на тези му роли.

Но те имат доказателства, че мезентериумът приема сигнали от червата и оркестрира реакцията на тялото, казва Кофи. Пример за това е как бактериите се проявяват в лимфните жлези в мезентериума. В отговор, жлезите след това координират имунните отговори.

new-organ

Защо този орган е погрешно разбран?

Наблюдавайки формата на мембраната, която Кофи нарича впечатляваща, лесно е да видим защо мезентериума е описван различно. Той има спирална форма в корема и е обвит по протежение на гръбначната траектория, започвайки в горната част на корема и завършвайки в таза.

„В междинното пространство той се разтваря като китайско ветрило, за да покрие дължината на червата от горните тънки черва до края на дебелото черво”, казва Кофи.

Най-последните анатомични и структурни класификации помагат не само на лекарите, но и на студентите по медицина.

„За студентите, тя (класификацията) в голяма степен улеснява същината на мезентериума”, казва Кофи. „Това традиционно се считаше за сложно поле. Сегашният анатомичен модел е елегантен и прост и ще помогне на студентите да разберат тази структура. Той ще ги снабди също така с нова гледна точка за наблюдение на други органи в корема. Например, вече знаем, че мезентериумът и червата се пресичат по протежения на цялата дължина на тънките и дебелото черво, докато преди това се считаше, че това се случва само в някои части”.

Подобряване на хирургията и лечението

Повечето изследвания ще позволят по-добро дефиниране на функцията на стомашната мембрана, какво се случва когато тя функционира анормално и заболяванията, които й въздействат. Това също така позволява на знанията за мезентериума да се превърнат в поле за медицинско изследване само по себе си, като неврологията.

Кофи се надява, че по-доброто разбиране на мезентериума може да помогне при диагнозирането на проблеми и при по-малко инвазивни начини на оценяването им. В момента отдалеченото му място в тялото може да се изследва само радиологично или хирургично. Това изследване поставя основата за проучването на възможни указания и за това как по-малко инвазивните ендоскопски процедури по време на колоноскопия биха могли да очертават мезентериума.

Възприемането на универсална класификация като тази в света на медицината носи ползи, които се простират до стандартните хирургически процедури като навлизането в или оперирането на червата. Мезентериумът се простира от дванадесетопръстника или първата част на тънките черва, непосредствено през стомаха, та чак до ректума, последната част на дебелото черво.

Поради това този орган може да е фактор в заболявания като болестта на Крон, колоректален рак, възпалително заболяване на червата или сърдечно-съдово заболяване, както и при сериозни здравословни проблеми като диабет, затлъстяване и метаболитен синдром. Колкото повече знаят лекарите за точната функция на мезентериума, толкова повече мерки могат да предприемат те за проучване на ролята, която той играе.

„За нас лекарите, мезентериумът предоставя възможност за опресняване на подхода ни към много заболявания като възпаление на червата и други”, казва Кофи. „Това може да помогне за идентифицирането на механизмите в основата на тези заболявания и за разкриването на причината за тях и как те се развиват”.

Прочетете още по темата: Откритие налага пренаписването на учебниците по медицина

Източник:

http://edition.cnn.com/2017/01/04/health/new-organ-mesentery/

Снимки: GreenMe.it; Q13 FOX News

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *