Фолиевата киселина повишава плодовитостта на мъжете

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Много жени откриват, че фолиевата киселина е полезна, но нови факти подсказват, че недостигът на фолиева киселина намалява плодовитостта при мъжете и може да увреди пренасяното от спермата ДНК.

folic-acid

Много жени вече знаят, че приемането на изобилно количество фолиева киселина, един от В витамините, снижава риска от някои вродени дефекти, които се причиняват в ранна бременност. Нови доказателства днес показват, че недостигът на фолиева киселина снижава плодовитостта у мъжете и може да причини увреждане на пренасяното от спермата ДНК.

След като демонстрира, че ограничената откъм фолиева киселина храна кара броят на сперматозоидите да намалеят с цели 90 процента при плъхове, изследователят Брус Еймс и неговите колеги от Калифорнийския  университет в Бъркли доказаха, че недостигът на фолиева киселина има подобен ефект и върху мъжете.

Тялото се нуждае от фолиева киселина, за да произвежда ДНК, но не всички хора получват достатъчно от хранта, която ядат. Около 10 процента от американците и европейците приемат твърде ниски количества фолиева киселина. Двойките, които искат да имат деца трябва да се постараят да си осигурят необходимата фолиева киселина преди зачеването. Препоръчителната дневна доза е 600 микрограма за бременните жени и 400 за другите възрастни.

Някои хора взимат хранителни добавки, за да си набавят допълнително количество фолиева киселина, но има много храни, които са богат източник на витамина, като: портокаловия сок, фасула и лещата, подсилените зърнени закуски, фъстъците, слънчогледовото семе, както  и пилешкия и говежди черен дроб.

Източник: Folic acid boosts male fertility, 3 January 2006  http://www.health24.com/Parenting/Pregnancy/Nutrition/Folic-acid-boosts-male-fertility-20120721

Снимка: health.lintas.me

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *