Най-краткото разстояние за най-добри резултати

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bumble_beeЗемна пчела.

Земните пчели използват сложни умения в решаването на задачата за свеждане до минимум на енергията, която те изразходват за събирането на храна, според ново изследване от Университета на Лондон, Куин Мери.

За земните пчели (наричани също бомбуси), както и за много други животни, най-простият подход към намирането на повече нектар би бил да летят до най-близкото съседно цвете, особено имайки предвид мъничкия размер на мозъка им. Но екип от Факултета по биологични и химични науки на Куин Мери откри, че нещата не стоят така.

Изследователският екип подрежда шест изкуствени цветя в летателната ‘арена’, така че пчелите да трябва да следват ненужно дълъг маршрут, за да долитат до най-близките съседни цветя при събирането на нектар. Учените наблюдават пчелите, докато те изпълняват 80 полета в търсене на храна и отбелязват от кои цветя и в какъв ред го правят.

Д-р Матьо Лиоро и колегите му съобщават в статия в списанието Biology Letters как в рамките на 640 полета до цветята, пчелите значително намалили дължините на полетите след като научили мястото на всяко от участващите в експеримента цветя. Учудващото е, че пчелите почти никога не следвали стратегията за най-близко съседно растение (при която пчелата лети до най-близкото, непосетено цвете докато посети всички цветя). Вместо това те подреждали по важност цветята като следвали най-късия възможен път като научавали и запомняли мястото на всяко отделно цвете.

Разкритията на екипа показват, че пчелите са способни да решават сложни задачи, свързани с маршрутите чрез научаване, без да се нуждаят от детайлен познавателен модел на пространството. Д-р Лиоро обяснява: „Макар че имат малки мозъци, пчелите ефективно използват постепенното оптимизиране (сравнявайки няколко различни маршрута), за да решат тази фамозно сложна задача като успешно избират най-късия път. С това те не престават да смайват математиците 80 години след откриването на тази им способност”.

Източник: Science Daily, Making a Bee Line for the Best Rewards, 21 August 2011

Снимка: www.potsmith.co.uk

Важно

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Ние сме здрави” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

НСЗ


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *