Съживете уморената си кръв (2)

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Определени храни като белтъците пречат на тялото да абсорбира достатъчно желязо

       Блокирайте пречките

Някои субстанции в храните могат да повлияят негативно върху бионаличността на желязото или върху действително усвоеното и използвано от тялото количество. Тези ‘блокиращи’ желязото вещества включват фосфатите в млякото и белтъците на яйцата, калция в млечните продукти, фитатите в храните с високо съдържание на фибри, и танините и полифенолите в кафето и чая.

Храните като спанака и соята са с високо съдържание на желязо, но те съдържат и субстанции, които блокират усвояването на желязото. „Не трябва да избягвате тези храни, но е най-добре да не ги ядете едновременно с други, богати на желязо храни, ако се стремите да покачите нивата си на желязо”, казва Коф. „Непременно яжте соя и спанак наред с храни богати на витамин С, за да спомогнете усвояването на желязото”. Също така, ако взимате добавка с калций, наред с добавка с желязо – освен ако не са комбинирани, взимайте ги отделно и в различно време на деня, съветва Коф.

egg whites

Обърнете се към традиционната китайска медицина

Недостатъчното чи (енергията на живота) и недостигът на кръв могат да причинят анемия според принципите на традиционната китайска медицина. Акупунктурата се счита, че не само регулира менструациите, но и че задейства движението на чи и подобрява мудния кръвоток, казва живеещият в Ню Йорк билкар и акупунктурист Крег Руволо.

„Ние лекуваме анемията с акупунктура, билкови лекарства и с начин на хранене, чрез който да подхранваме кръвта”, казва Руволо. „Като цяло, колкото по-сериозен е проблемът, толкова по-дълго отнема решаването му, но съм виждал пациентки, които се повлияват много добре, ако са усърдни в лечението си. При сериозни случаи Руволо препоръчва наблюдение от страна на лекар, ако се използват методите на традиционната китайска медицина.

Една от билковите формули, които Рувало рутинно предписва е на основата на екстракт от четири субстанции, наречен ‘си ву танг’, който може да се използва самостоятелно или в комбинация с други билки, съобразно нуждите. Рувало също така препоръчва готвенето с билки, които съдържат желязо, като магданоз, глухарче, крес, коприва и корени от репей, сарсапарила и водораслото дулсе – и добавяне на билките китайска ремания (напръстник) и китайски див сладък картоф в храната за подсилен прием на желязо.

 Полезните течности

На мястото на кафето и черния чай Рувало предлага да се пият чайове от анасон, ким, кимион, джоджен или липов цвят ежедневно за подобряване усвояването на желязото. Или можете да опитате зелени напитки, направени от водорасли, пшенична и ечемичена трева и микроводорасли (синьо-зелени и хлорела), които осигуряват много хранителни вещества и подпомагат усвояването на желязото, добавя той. Той наскоро разработи и представи своя собствена зелена напитка – Gruvalo’s Premium Greens (gruvolobotanicals.com) за подобряване усвояването на желязото наред с други ползи за здравето.

jogging

Следете физическата си активност

Физически активните жени, особено онези които тичат, обикновено имат ниски запаси от желязо. Така че, ако редовно сте във фитнес залата, особено важно е да изследвате кръвта си всяка година. Изследователите в Университета Пардю откриха, че дори и умерените упражнения могат да доведат до недостици на желязо при жените, които преди това са водели заседнал живот. Този вид ‘спортна анемия’ често е породен от комбинация от увреждането на червените кръвни клетки от физическата сила на упражненията (кръвните клетки биват буквално премазани от физическото натоварване), хранителният недостиг на желязо и редовната употреба на аспирин и на други обезболяващи, което може да доведе до стомашно-чревен кръвоизлив.

Когато водещите заседнал живот започнат да се занимават с фитнес, те попадат под риск от недостиг на желязо

       Макар че заболяването ми е хронично и изисква непрекъснато внимание, аз разбрах, че желязо-дефицитната анемия може да се контролира при рано поставена диагноза. Днес, макар че вече съм в менопауза от няколко години и вече нямам проблем с прекомерната загуба на кръв, аз въпреки това трябва да следя нивата си на желязо. (Наскоро, когато пожелах да дам кръв, ми отказаха поради ниското съдържание на желязо в кръвта. Казаха ми, че желязото ми е толкова ниско, че ако дам кръв мога да стана анемична.)

За щастие, вече зная, че трябва да обръщам внимание на сигналите на тялото си – особено когато чувствам умора, която не е причинена от липсата на сън – и изследвам кръвта си на всеки шест до осем месеца. Използването на тези и на много от по-горе споменатите стратегии за превенция ми помага да съм във форма и здрава и далеч от спешното отделение

Сюзан Макълан, диетолог и писател, Ню Йорк

Източник: Natural Health Magazine, Fire up tired blood, Jan/Feb 2013

Снимки: www.affairesdegars.comwww.facebook.com

Прочетете оше: Съживете уморената си кръв (1)

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

По отношение на диетите, препоръчваме преди да се подложите на която и да било диета, първо да се консултирате с личния си лекар и по възможност с диетолог за избягване на непоносимост към храни или режим на хранене. По този начин ще извлечете максималното от диетата, без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора