Учените – до една година ще създаваме материя от светлината

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

С категорична демонстрация на E=mc2, физиците показват, че могат да създават електрони и позитрони от сблъскването на фотони.

Изследователите откриха как да правят материя от чиста светлина и изготвят планове, за да демонстрират изключителното си постижение в рамките на следващите 12 месеца.

Теорията, подкрепяща идеята за първи път бе описана преди 80 години от двама физици, които по-късно работиха върху първата атомна бомба. По онова време те смятаха превръщането на светлина в материя за невъзможно в лаборатория.

ilustracion_fotonica

Но в доклад, публику ван на 28 юни т.г. физиците в Imperial College в Лондон твърдят, че са разреши ли проблема, използ вайки мощни лазери и друго оборудване, с което учените днес разполагат.

„Показахме по принцип как може да се прави материя от светлина”, казва Стивън Роуз от Imperial. „Този експеримент се състои в това да използвате светлина и да я превръщате в материя”.

Учените не са на прага на откриването на машина, която може да създава предмети от ежедневието от внезапно избухване на лазерна енергия. Видът материя, която те се стремят да правят е под формата на субатомни частици (частици по-малки от атома), които са невидими за невъоръженото с микроскоп око.

Първоначалната идея е написана от двама американски физици, Грегъри Брайт и Джон Уийлър през 1934 г. Те откриват че – много рядко – две  частици светлина, или фотони, могат да се съчетаят, така че да се получи електрон и неговия анти-материален еквивалент, позитрон. Електроните са частици материя, които формират външната обвивка на атомите в предметите в ежедневието около нас.

Но Брайт и Уийлър изобщо не очакваха, че теорията им ще бъде доказана в обозримото бъдеще. В изследването си физиците отбелязват, че процесът е толкова рядък и труден за постигане, че би било ‘безнадеждно да се правят опити да се наблюдава формирането на двойката в лабораторни експерименти”.

Оливър Пайк, водещият изследовател в изследването казва, че процесът е една от най-елегантните демонстрации на известната връзка на Айнщайн, която показва, че материята и енергията са взаимозаменяеми величини. „Процесът на Брайт-Уийлър е най-лесният начин, по който материята може да се прави от светлина и една от най-чистите демонстрации на формулата E=mc2”, казва той.

Пишейки в списание Nature Photonics, учените описват как те могат да превръщат светлината в материя посредством няколко отделни стъпки. Първата стъпка изстрелва електрони към плоча от злато, за да се произведе лъч от фотони с висока енергия. След това те стрелят с мощен лазер в миниатюрна златна капсула, наречена хохлраум, от немската фраза „празна стая”. Така се получава светлина толкова ярка, колкото е светлината, отделяна от звездите. В последната фаза те изпращат първия лъч от фотони в хохлраума, където двата потока от фотони се сблъскват.

Изчисленията на учените показват, че изкуствено предизвиканият сблъсък изстисква достатъчно светлинни частици с достатъчно висока енергия в достатъчно малък обем, за да се създадат приблизително 100000 двойки електрон-позитрони.

Процесът е едно от най-грандиозните предвиждания на теория, наречена квантова електродинамика, която беше разработена в края на Втората световна война. „Можем да го наречем най-драматичната последица на квантовата електродинамика и той ясно показва, че светлината и материята са взаимозаменяеми”, казва Роуз пред вестник Гардиън.

Учените се надяват да демонстрират процеса в рамките на следващите 12 месеца. В света има редица станции, съоръжени с тази технология. Една от тях е огромния Омега лазер в Рочестър, Ню Йорк. Друга е Орион лазер в Алдърмейстън, съоръжението за атомно оръжие в Бъркшир.

Успешна демонстрация би насърчила физиците, които гледат на перспективата за сблъсък на фотони с фотони като на инструмент за изучаване на поведението на субатомните частици. „Такъв ускорител може да се използва за изучаването на фундаментална физика с много ясна експериментална цел: вкарва се чиста светлина, излиза материя. Експериментът ще е първата демонстрация на това”, казва Пайк.

Андрей Съри, директор на института Джон Адъмс в Оксфордския университет казва: „Зашеметяващо е да мислим, че неща, които смятахме, че не са свързани помежду си могат всъщност да се превръщат едни в други: материя и енергия, частици и светлина. Дали в бъдеще ще можем да преобразуваме енергията във време и обратното”?

Иън Сампъл

Източник:

Scientists – Matter Will Be Created From Light Within A Year, 28 June 2014

http://www.bodymindsoulspirit.com/scientists-matter-will-be-created-from-light-within-a-year/

Снимка: es.sott.net

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *