Теломери, смях и АКГ = формула за дълголетие и здраве

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Напоследък все пиша за палео предците ни, защото поради няколко важни начини те са живеели много по-здравословно отколкото ние днес.

Това отчасти се дължи на липсата на неестествено безпокойство в живота им.

Не казвам, че при тях стресът изобщо не е съществувал. Стрес са изпитвали в това че е трябвало да се борят за храната си,  да намират подслон и да се предпазват от хищници.

Но колкото и жестоки да са тези видове стрес, човек е създаден така, че да ги преодолява.

Днес нещата са напълно различни. Съвременните хора са непрекъснато в движение. Всичко се основава на бързай, бързай, бързай! И на приснявай се и притеснявай се… По този начин лесно забравяме приятните неща в живота. Нещата като социална близост, семейство, приятели и най-вече забавленията и смеха.

nb-bg-telomeres

Когато човек спре и се замисли, той разбира, че именно това са наистина важните за щастието неща.

Вие и аз сме създадени така че ни е присъщо да харесваме хумора, тъй като той облекчава тревожността и стреса. Но в съвремения свят се натъкваме на безпокойство и стрес, които непрекъснато ни съпътстват, а това влияе на качеството и продължителността на живота ни.

Четох за норвежко изследване, в което се казва, че възрастните, които съзират смешното в живота е 35% по-вероятно да живеят по-дълго от онези, които не го виждат.

Нито едно фармацевтично лекарство не може да твърди, че постига същото.

Знаете че стресът влошава заболяванията. Така че толкова ли е невероятно да вярваме, че смехът е в състояние да ни направи по-здрави?

Открих невероятен случай, който доказва това твърдение. Американското физиологическо дружество публикува историята на Норман Казънс. Той бил диагнозиран с „нелечимо” автоимунно заболяване. Обаче Норман вярвал, че смехът може да спомогне за подобряване на състоянието му. Така че той гледал смешни шоу програми редовно, за да провери теорията си. И странното е че нелечимото му заболяване изпаднало в пълна ремисия.

След като прочетох това изследване, аз се разрових още по-усърдно, за да видя какво още можех да науча за тази теория. Едно от най-интересните изследвания, на което се натъкнах беше с диабетици. Двадесет високо-рискови диабетици бяха разделени в две групи – контролна и възползваша се от смях. След 12 месеца изследванията показват множество „значителни подобрения” в здравето на смеещата се група в сравнение с контролната група.

Причината би могла да бъде нещо, за което аз често пиша… теломерите.

Оказва се, че хората, които изживяват много тревога и стрес имат по-къси теломери.

Има изследване което доказа, че стресът и безпокойството се свързват с по-къси теломери.

Друго изследване откри, че ако таите безпокойстовото в себе си и го държите вътре в себе си, това скъсява теломерите ви в огромна степен.

За да избегнете това вие трябва да помогнете на тялото да поддържа дължината на теломерите си.

Първият начин да го направите е като отделите време и забавите крачката и започнете да забелязвате смешното в ежедневието си. Гледайте смешен филм… отидете на комедийно шоу (комедиен клуб). Вероятно ще си прекарате чудесно. И… може да се почувствате и по-млад също така.

Всъщност, искате ли да чуете най-смешния виц на света? Ако потърсите в интернет най-смешния виц, този най-често е на първото място сред американците…

Двама ловци са сред природата, когато единият се хваща за гърдите, пада на земята и остава да лежи безжизнено.

Другият ловец грабва мобилния си телефон и бързо набира 9-1-1. „Приятелят ми не мърда, мисля, че е мъртъв! Какво да правя?”

Операторът спокойно казва, „Не се притеснявайте. Ще ви помогна. Първо, трябва да сте сигурен, че той е мъртъв.”

Следва мълчания… след това операторът чува проглушителен изтрел от пушка.

Гласът на ловеца се чува в слушалката. „Окей, сега какво правим”?

Вторият начин да поддържате дължината на теломерите си е с конкретна аминокиселина, наречена алфа-кетоглутарат (АКГ).

Тази обикновена молекула прави три неща за вас:

  1. АКГ повишава производството на азотен оксид, което от своя страна увеличава теломеразата, ензимът възстановяващ теломерите.
  1. Тя повишава човешкият хормон на растежа, подмладяващият тялото хормон, който противодейства на стареенето и който освен това активира теломеразата.
  1. АКГ е един от четирите метаболити, които задействат оздравяването на ДНК и стимулират поддръжката на теломерите.

Препоръчвам формата аргинин-АКГ, защото аргининът е друга аминокиселина, която повишава теломеразата.

Можете да пиете и само АКГ под формата на хранителна добавка на прах. Можете да взимате до 1 грам (1000 мг) на ден.

Бъдете здрави,

Ал Сиърс, МД

Източник:

Doctor’s House House Call, Telomeres, 16 June 2014

Снимка: bobchoat.com

Още по темата:

‘Нобелов’ начин за избягване на рака

Природата отвръща на удара, 3 прости лека

Теломерите, мистериозни и незаменими, спират стареенето

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *