Домашни лекове срещу неприятните миризми на тялото

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Лято е, горещо. Инфекции има през цялата година. Понякога е трудно да се справим с някоя миризма. Ето няколко съвета:

body odous 15beauty

Домашните лекове при неприятни телесни миризми включват глицерин, репички, алкохол, бял оцет, ябълков оцет, картофи, масло от чаено дърво, масло от розмарин, ряпа, пшеничена трева, екстракт от листа на нийм, чай от салвия, доматен сок, сода за хляб, лимонов сок, антибактериални сапуни и дезодоранти против изпотяване, много вода, добра хигиена, чисти дрехи и избягване на влажност по тялото.

Миризмата на тялото е мирисът, който тялото на човек отделя и който става осезаем ако е неприятен, което изнервя човека и той се притеснява от миризмата си, което води до още потене и засилване на миризмата. Тази миризма може да идва от кожата, устата, гениталиите, подмишниците или други конкретни части на тялото. Фактически, тялото няма собствена миризма, защото потта се състои от соли и вода. Обаче, микробите върху кожата придават характерна миризма когато се смесят с потта.

Миризмата на тялото се появява поради неизправност на различни физиологични функции, но добрата диагноза, последвана от правилни мерки на лечение може да помогне за справяне с проблема.

Миризмата на тялото може да е причинена от някоя от следните причини: кариеси, гингивит, белодробни заболявания, които могат да бъдат засечени (чрез дъха) през устата, инфекции на пикочните пътища, заболявания, предавани по полов път, растеж на тумори в тялото, диабет и някои вродени грешки в обмяната на веществата.

Също така храните, които ядем могат да предизвикат лоша миризма. Прекомерната консумация на алкохолни напитки, пушенето, различните видове лук, чесън, яденето на много мазни храни, лекарствата и токсините също допринасят за неприятния мирис на тялото. В редки случаи, при липсата на каквато и да било миризма на тялото, човек може да няма миризма поради определени психологични причини.

Симптоми на неприятна миризма на тялото

Симптомите на неприятна миризма на тялото включват лоша миризма от тялото като цяло или от някоя част, особено от слабините и подмишниците. Неприятната миризма на тялото става осезаема през пубертета, когато се активират потните жлези.

Според Медицинският център на университета на Илиноис веднага щом забележи неприятна миризма на тялото, човек трябва да се консултира с лекар, за да открие основната причина, като например раков тумор. За миризма от части на устата, гениталиите или урината се изисква незабавна консултация с лекар и назначаване на съответното лечение. Освен тези конкретни стъпки, обичайните миризми на тялото могат да се държат под контрол с редица домашни лекове. Някои от тях даваме по-долу.

Домашни лекове при неприятни телесни миризми

Глицерин и репички: Правете сок от репички и добавяйте половин малка чаена лъжичка глицерин. Нанасяйте подмишниците, на стъпалата и врата за предотвратяване на телесната миризма.

Спирт и бял оцет: Смес от спирт и бял оцет може да се нанася върху местата по тялото със силно изпотяване.

Ябълков оцет: Ябълковият оцет също може да се нанася подмишниците и по стъпалата.

Картофи: Картофите са известни с охлаждащото си въздействие. Нарязани на филийки те могат да се слагат подмишниците, което ще спомогне за контролирането на отделянето на пот в тази част на тялото.

Масло от чаено дърво или масло от розмарин: Добавете няколко капки масло от чаено дърво или от розмарин в малко вода и нанесете върху съответните части на тялото за избягване на неприятната миризма.

Ряпа: Сокът от ряпа има антибактериални свойства и може да се прилага на местата на силно потене.

Пшеничена трева: Препоръчва се да се консумира пшеничена трева при опити за справяне с проблеми с телесната миризма. Препоръчва се пшеничната трева да се приема рано сутрин на празен стомах.

Екстракт от листа на нийм: Листата от билката нийм трябва да се сварят във вода и после екстрактът да се прецеди. Той след това се добавя във ваната при къпане, защото е чудесно противомикробно средство, което не само предотвратява неприятната миризма, но и защитава кожата от различни гъбични инфекции.

Чай от салвия (градински чай): Билков чай от салвия може да се пие, за да предпазва тялото от неприятна миризма.

Доматен сок: Наблюденията показват, че добавянето на две чаши сок от домати във ваната освежава и освобождава тялото от неприятните миризми за дълго време.

Сода за хляб и лимонов сок: Един от най-добрите домашни лекове се получава от смесването на 1 супена лъжица сода за хляб с лимонов сок и нанасянето й върху съответните части на тялото през лятото. Това ви предпазва от развиване на миризма на тялото.

Естествени антибактериални сапуни и антиперспирантни дезодоранти: Сапуните с екстракт от лимонена трева и нийм трябва да се използват редовно при къпане. Хората, които се потят много могат да използват дезодоранти особено антиперспиранти т.е. дезодоранти предназначени да спират или ограничават поренето, макар че те наистина причиняват сържеж при някои хора.

Много вода: Водата разтваря лекарствата и токсините и различните метаболитни продукти в тялото и ги изхвърля през отделителната система.

Добра хигиена и чисти дрехи: Редовното къпане премахва мъртвите клетки от кожата и микробите, така че ежедневното къпане трябва да се следва строго, особено от хората с оплаквания като неприятна миризма на тялото. Понякога и дрехите допринасят за неприятните миризми на тялото. Ето защо чистите дрехи от естествени материали са много важни за хората, които имат проблеми с миризмата на тялото си.

Подсушаване на тялото: След изкъпване човек трябва добре да подсуши тялото си с хавлия преди да се облече. Местата, които са мокри или влажни предоставят идеално място за растеж  на и обитаване от микроби. Подсушаването също така води до предотвратяване на неприятни миризми подмишниците, стъпалата, пръстите на краката и гениталиите.

Ако въпреки всички усилия, упоритите миризми не отшумят, посетете личния си лекар или специалист.

Източник:

Home Remedies for Body Odor

http://www.organicfacts.net/health-benefits/home-remedies/home-remedies-for-body-odor.html

Снимка: www.arabtimesonline.com

Прочетете още по темата:

Как да се справим с 3 неприятни миризми на тялото

Пазете здравето си, направете си дезодорант сами

Как да си направим сапун у дома

Три рецепти за екзема и здрава кожа

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *