Спри, наслади се на мига… буквално

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

stop and smell the roses 1375926190880133

Красивите и ароматни розови храсти, целите обсипани в цвят са едно от най-хубавите неща през лятото. Сигурно много пъти сте чували фразата „спри и се наслади на мига”, която на английски буквално е „спри и помириши розите”.

Макар че фразата означава да отделим момент да се насладим на красотата около себе си, на която розите със сигурност са олицетворение, то и самият аромат на рози предлага много ползи за здравето и в този смисъл много помага за доброто ни настроение, освен за здравето.

Използването на рози в ароматерапията датира от преди много векове. Някои историци определят, че розова вода и розово масло първо са се дестилирали в Персия около 10-ти век. Култивирането на рози се смята, че е възникнало преди 5000 години в Китай. Обаче, дори и преди това предците ни са можели да се разхождат в гори от розови храсти и да извличат ползи от аромата им.

Ароматерапията е почитана традиция заради връзката между обонянието и лимбичната система на мозъка, която контролира емоциите и дългосрочната памет наред с други функции. Ето защо познат аромат може да предизвика силна и много жива връзка със спомен за човек, място или събитие дори и това да е било преди десетилетия.

Разговорното значение на „спри и се наслади на аромата на розите” не е далеч от терапевтичните свойства на аромата на самите рози. Вдишването на аромата на тези красиви цветя се свързва с повишаване на настроението, облекчаване на безпокойство и на симптоми на депресия, балансиране на хормоните, снижаване на кръвното налягане, облекчаване на главоболието, успокояване на учестеното дишане и като цяло създаване на чувство за щастие и хармония.

Ароматът на розите, също така, е тясно свързан с действието им на афродизиак. Той може да доведе и до по-отморяващ сън и възвисени сънища, ако му се насладим преди лягане.

Един от начините да се възползваме от ароматерапия с рози, освен чрез мирисането на самите цветя, е като добавим капка етерично розово масло в дифузьор или го смесим с масло–основа като органично студено пресовано кокосово масло, и го използваме за масажи. Етеричното розово масло обикновено се дестилира на пара от маслодайните рози от вида Rosa damascena, които се считат за най-уханните.

При локално използване това масло оздравява кожата, придава й младежки вид и заличава белезите по нея. То може да се разрежда и да се пие заради антибактериалните,  противовирусните и другите му свойства, обаче непременно говорете първо с натуропат преди да го направите и се уверете, че маслото което ще използвате е чисто и с хранително качество.

Проблемът при етеричното розово масло е, че то е доста скъпо, защото са необходими множество рози за производството на съвсем мъничко масло. То често се имитира синтетично, така че ако не познавате източника, много е лесно да ви измамят с фалшиво розово масло. Ако не искате да инвестирате в закупуването на чисто сертифицирано розово масло, едно решение е да си направите розово масло сами, макар че то няма да е така силно.

Как сами да си направим розово масло

За да си направите розово масло вземете чист буркан с винт (стерилизирайте го във вряща вода) и смесете една част свежи листенца рози (непременно от рози, отглеждани без употребата на пестициди или хербициди) с две части органично масло от гроздови семки. Затворете буркана, оставете го на слънчево място за няколко дни докато листенцата започнат да покафеняват. Накрая прецедете течността и се наслаждавайте на аромата.

Друг начин да се наслаждавате на розите е органичния чай от шипки. Този билков чай съдържа големи количества витамини А, С и Е, цинк и множество антиоксиданти, включително танини и флавоноиди, които действат за намаляване на възпалението в цялото тяло и подсилват имунната система. Пригответе си вдигаща пара чаша чай, бавно вдишайте аромата докато го чакате да изстине, а после отпивайте бавно и се наслаждавайте на вкуса.

Или можете да се насадите на тези красиви цветя по най-естествения и лесен възможен начин: наведете се над уханен нацъфтял розов храст, поемете дълбоко дъх и се усмихнете.

~The Alternative Daily

Източник:

Stop and Smell the Roses…Literally, 26 June 2014

http://www.thealternativedaily.com/stop-smell-roses-literally/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N140628

Снимка: imgfave.com

Прочетете още по темата:

Рози срещу рак, възпаление, депресия …

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *