Чесънът е полезен в лечението на високото кръвно налягане

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Знаете ли, че чесънът може да ви помогне да поддържате високото си кръвно налягане в нормални граници? Австралийски лекари доказват, че той може да помогне, допълвайки обичайните лекарства.

При провеждането на изследване с проследяването на около 50 пациента, учените открили, че онези от тях, които получавали хранителни добавки с чесън имали по-ниско кръвно налягане от останалите, които пиели плацебо.

garlic-paste

По-ранни изследвания показват, че добавките с чесън спомагат за снижаването на холестерола и дори свалят високото кръвно налягане при хората с нелекувано високо кръвно налягане. Обаче, в сега обсъжданото изследване, учените от университета на Аделаида анализират последиците от вземането на четири капсули на ден от хранителнa добавка, позната като ‘стар чесън’ в продължение на 12 седмици и отбелязват, че систоличното кръвно налягане било с около 10mmHg по-ниско в групата, получавала чесън, в сравнение с това на хората, получавали плацебо.

‘Нашето изследване, обаче, е първото изследване оценяващо последиците, търпимостта на и поносимостта към екстракта от стар чесън като допълнително лечение, съпътстващо вече приеманите лекарства за високо кръвно налягане при пациенти с лекувано, но неконтролирано високо кръвно налягане,’ казва изследователката Карин Рийд.

Експертите предупреждават, че подобни хранителни добавки трябва да се дават само по препоръка на лекарите, а не своеволно.

Елън Мейсън, старша сестра в отделение за сърдечносъдови болести казва, ‘Тревожно е че толкова много хора в Обединеното кралство не контролират достатъчно кръвното си налягане, и това води до повишен риск от инфаркт и заболяване на сърцето. Така че включете чесъна в храната си, но не спирайте да взимате лекарствата си за кръвно.’

garlic dip

Разядка с чесън

Обелвате и счуквате с малко сол 3-4 глави стар чесън. Слагате в купа и прибавяте 1 филия сух хляб, предварително накиснат във вода и добре изтискан. Счуквате 2 ч.ч. орехи отново с малко сол и добавяте към чесъна. Обърквате добре като постепенно прибавяте 1/2 ч.ч. зехтин до оформянето на еднородна смес. Подправяте със смляна морска сол.

Източник: Internet, Garlic Useful in Treating High Blood Pressure, November, 2010


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...