Рози срещу рак, възпаление, депресия …

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

roses redВ разгара на лятото розите са в апогея си. Именно сега е момента да се възползваме докрай от всичките полезни за здравето свойства на това цвете. Дали ще използваме успокояващите, антибактериалните или терапевтични качества на етеричното масло или ще се наслаждавате на подобряващите физическото състояние на тялото свойства на чая от листенца от рози, това ароматно цвете предлага изобилие от разнообразни употреби.

Не е просто поредното красиво цвете

Блестящ шампион в битката за естествено здраве, през цялата история на човечеството розата е призната заради лечебните й свойства. Днешната наука потвърждава много от здравословните свойства на цветето. Изследване, публикувано в списание Journal of Food Science разкрива, че изсушените на горещ въздух листенца от рози съдържат значими нива феноли и антоцианини, наред с галова киселина. Позната не само заради антиоксидантните си свойства, галовата киселина има и противовирусни и противогъбични свойства. Освен това, тази киселина унищожава раковите клетки без да уврежда здравите тъкани.

Друго изследване в Current Microbiology също представя подобни заключения. Антиоксидантното и антибактериално действие, както и общото фенолно съдържание са изследвани в три екстракта от рози: чист екстракт, етерично масло и колоидална суспензия (хидрозол). Чистият (без примеси) екстракт от рози и етеричното масло са с най-високо съдържание на феноли и показват изключителни антибактериални свойства срещу Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus subtilisPseudomonas aeruginosa, Erwinia carotovora и Chromobacterium violaceum. Обаче, не забравяйте, че дистилатите на чистото или на етеричното масло не трябва да се поглъщат без указанията на обучен лекар.

Освен това, тъй като розовото масло, както и колоидалните суспензии са противовъзпалителни и съдържат значителни нива на витамин С, и двете са полезни при външно прилагане за облекчаването на кожни заболявания като розацея, екзема, увреждане от слънцето и преждевременни признаци на стареене.

Изключително успокоение

Розовото масло е доказало, че е ефикасно и в лечението на заболявания на нервната система. Изследване, публикувано в списанието Natural Product Communications сравнява 40 здрави доброволци, на които дават трансдермално плацебо или розово масло. Според изследването:

„В сравнение с плацебото, розовото масло значително успокоява дишане, насища кръвта с кислород и понижава систоличното кръвно налягане, които водят до намаляване на възбудимостта на вегетативната нервана система. На ниво емоции, участниците в групата получавали розово масло оценявали себе си като по-овладяни, по-спокойни и по-малко напрегнати в сравнение с контролната група”.

Екипът счита, че тези заключения показват възможност за успокояване на психични нарушения като стрес, депресия и безспокойство.

*Обърнете внимание: Поради голямата употреба на пестициди в отглежданите за търговски цели рози, важно е да търсите само цветове, масла и хидрозоли от органични растения.

КарълАн Райт

Източник: Natural News, Discover how to fortify yourself against cancer, inflammation, depression and more with this one aromatic flower, 15 August 2013

http://www.naturalnews.com/041632_rose_oil_cancer_inflammation.html

Снимка: www.youtube.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *