Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вируси и слуз се съюзяват в отблъскването на бактериите

Фагите може би играят неочаквана роля в имунната защита

viruses

Последното нещо, което повечето хора биха искали в телата си е инфектирана с вируси слуз. Но ново изследване показва, че вирусите, наречени бактериофаги или фаги се закрепват за слузта и след това инфектират и убиват атакуващите тялото бактерии. Откритието, съобщено на 20 май в бюлетина на Националната академия на науките от Форест Роуър от Държавния университет на Сан Диего и неговите колеги би могло да означава, че някои вируси влизат в съюз с животни и хора за отблъскването на бактериални инфекции и за контролирането на състава на полезните микроби в тялото.

Бактериофагите са вируси, които разкъсват бактериите и по този начин ги убиват. Изследователите изучават бактериофагите от десетилетия и някои терапии за лечение на болести се възползват от способността на вирусите да убиват бактерии, казва микробиологът Фредерик Бушмън от Медицинския факултет на университета на Пенсилвания. Но изследването приема, че онова, което Бушмън казва е откритие, което би следвало да е очевидно; фагите могат да са естествена част от имунната система. „Това е нещо ново донякъде, защото е някак в рамките на здравия разум”, казва той.

По-рано изследователите смятаха слузта основно за физическа бариера, която спира атакуващите организми да не влязат в тялото. Слизестата субстанция, създавана в нашите носове, черва и в други наши органи също се бори с нападателите посредством антимикробни молекули. Някои учени бяха открили, че бактериофагите се прилепват в слузта, но смятаха, че слузта спира или забавя вирусите. Никой не осъзнаваше, че вирусите са част от защитата на тялото, казва съавторът Джеръми Бар, който работи в лабораторията на Роуър. „Това е естествена употреба на терапия с фаги, която съществува вероятно от възникването на лигавиците”, казва Бар.

Роуър, който изучава коралите и по-рано е забелязвал, че фагите имат склоност да се концентрират в слузта. За да открият защо, изследователите събрали слуз от човешки венци, морски анемони, риби, корали и миши черва. Пластовете слуз съдържали повече фаги и по-малко бактерии от ограждащата ги среда, което показва, че вирусите помагат за ограничаване на броя на допуснатите в слузта бактерии.

Фагите са обвити с протеини, които се захващат за захари, наречени гликани, закрепващи вирусите в слузта, откри екипът. Оттам фагите нападнат в засада нахлуващите бактерии.

До момента изследователите са показали, че слузта и фагите могат чудесно да работят заедно в предпазването на клетките. Следващата стъпка, казва Бушмън ще е да се определи какво става вътре в организма, експеримент, който изследователите вече планират.

Тина Хесман Сей

Източник: Science Daily, Viruses and mucus team up to ward off bacteria, 20 May 2013

Снимка: antibiotici.tumblr.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *