Разходка в рая или колко полезна е липата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

LindenTea

Пролет е. Липите цъфтят в кристалния въздух. Позволете си разкоша да се разходите сред прекрасния им аромат, изпийте чаша чай от билката, внесете ритуала на бране и сушене на липов цвят в живота си.

Липовият цвят се запарва на чай от векове в Европа и се използва за лечението на редица заболявания.

Приятният аромат на липовия цвят се дължи на съдържащото се в него етерично масло. Уханната билка съдържа витамин А, витамин С, гликозиди, агликони, танини, сапонини, захари, горчиви вещества, восък, слузни вещества и др. Ценните съставки превръщат липата в отлично противомикробно, потогонно, диуретично, обезболяващо, противовъзпалително, успокояващо и тонизиращо средство.

Липа: Хранителни ползи

Липовият цвят съдържа флаваноиди – мощни антиоксидантни субстанции, които предпазват тялото от увреждащото действие на свободните радикали. Липата съдържа също танини, които имат стягащо действие, както и свойството да покрива гърлото и червата със слузни вещества и така успокоява и намалява възпалението. Според Медицинския център на университета на Мериленд липата има антиспазматични свойства като облекчава контракциите на мускулите. Липовият чай действа като диуретик, като намалява задържането на течности в тялото. Освен това, липата има седативни свойства и успокояващ ефект, така че е ефикасно средство за сън.

Липа: Традиционни употреби

Липовият чай традиционно се използва за успокояване на нервите и за облекчаване на проблеми със здравето, сързани с безспокойство и стрес, защото липовият цвят съдържа фарнезол, вещество със седативни свойства. Липата има противовъзпалителни свойства и се използва традиционно в лечението на хранисмилателни смущения като синдрома на дразнимото черво. Липовият чай се използва и за лечението на главоболие и инконтиненция, което е неспособността да се контролира ходенето по малка нужда. Липата се използва и в лечението на леки проблеми с пикочния мехур, при разстроен стомах (диария) и лошо храносмилане, за отпушване на носа, снижаване на кръвното налягане и намаляване на излишните газове в стомаха.

Липа: Сърдечносъдови ползи

Способността на липовия чай да отпуска и успокоява е полезна за страдащите от хипертония. Смята се, че липата предпазва от натрупването на плака по артериалните стени и подобрява кръвотока, намалявайки вероятността от удар.

Липа: Ползи за черния дроб

Кората на липата се използва в някои страни за лечението на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Кората действа като механизъм за усилване потока на жлъчния сок през черния дроб и така черният дроб не задържа течности. Тя се използва и в лечението на няколко вида хепатит.

Липа: Инфекции и здраве на горните дихателни пътища

Горещият чай от липа е средство за изпотяване, защото леко повишава температурата на тялото. Това е полезно, защото вредните микроорганизми, като вируси и бактерии, не оцеляват при повишена телесна температура, следователно, липата помага на имунната система да се справи с инфекциите. Заради тези си свойства липата често се използва в лечението на бронхит, кашлица и настинки, и възпаление на гърлото.

Приготовление на липов чай:

За направата на липов чай добавяме 1 или 2 лъжици сушена липов цвят в 250 мл вряла вода и запарваме 20 минути. Не варете, камо ли продължително, защото така лечебните вещества в цвета биват унищожени. Прецедете и се насладете на кехлибарената ароматна течност. Запарения липов цвят не се използва отново, а се изхвърля. За лечебни цели пийте липов чай по три пъти на ден. Освен сънливост и контактен дерматит, не са познати странични ефекти от пиенето на липов чай. Липата обаче може да взаимодейства с определени лекарства и не се препоръчва за хора със сърдечни заболявания.

Липа: Странични ефекти

Всички билки имат способността да причиняват странични ефекти. Най-добре е да пиете липов чай под надзора на познаващ билките лекар. Билките не трябва да заменят традиционните медицински терапии. Не се препоръчва пиенете на липов чай, ако сте бременна или кърмите. Не са познати конкретни странични ефекти от пиенето на липов чай, но по-добре е да внимаваме. Липовият чай може да причини алергични реакции. Можете да получите копривна треска или обрив на кожата, ако сте чувствителни към този чай.

Липа: Взаимодействия с лекарства

Липовият чай има способността да взаимодейства с лекарствата. Важно е да се консултирате с лекаря си преди да пиете липов чай, ако в момента взимате лекарства по рецепта. Липовият чай може да усили уринирането твърде много, ако го пиете наред с диуретици и да причини обезводняване. Липата може да повиши концентрацията на литий в кръвта. Ако взимате лекарства, говорете с лекаря си преди да пиете липов чай, тъй като високите нива на литий в кръвта могат да имат вредно влияние върху здравето.

Ритуал на бране и съхранение на липовия цвят

  • Превърнете брането на липа в приятен ритуал. Берете бавно и се наслаждавайте на всеки миг на събирането на ароматната билка. Откъсвайте липовите цветове с прицветния лист сутрин като избирате онези, които тъкмо са разцъфнали.
  • Колкото по-старо е дървото, толкова по-полезен е цветът му. Но не берете цветовете, ако вече са прецъфтели или още не са се разтворили. Изхвърлете липовия цвят, който ви е останал от миналата година.
  • Не берете липов цвят от дървета в близост до промишлени предприятия или натоварени пътища, те съдържат множество вредни вещества.
  • Сушете липовия цвят на проветриво и сенчесто място като нареждате цветовете върху хартия, така че да не са един върху друг нито много на гъсто. Когато дръжчиците станат чупливи, липата е изсушена.
  • Поставте изсушената липа в хартиен плик и я съхранявайте отново на проветриво.

Меган Аштън

Очаквайте оше материали за липата и за други билки.

Източник: www.livestrong.com, Benefits of linden flower tea, 11 March 2011

Снимка: www.2020site.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *