Ценният калий, балансиран ли е той в организма ви

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

PY 300dpi / 16bit / 8x10 / image cleaned / JM

Както предупреждавам пациентите си, при цялата топлина и влажност през лятото, не е трудно човек да се обезводни и баланса на особено важни минерали като калий и натрий в тялото да бъде в опасен дисбаланс. Правилният баланс на тези два минерала е важно да бъде поддържан, за да се радвате на силна енергия, и на добра функция на мускулите и нервите. Нека обясня.

Калий – Минералът на енергията

Калият е един от електролитите – група от няколко минерали в тялото (натрий, магнезий, хлор, калций), които имат способността да провеждат електричеството през цялото тяло и които спомагат за регулирането на енергията. Калият също така е основен за много важни функции в тялото като:

 1. Плавното свиване на мускулите:  Калият регулира нормалното, гладко функциониране на сърдечния мускул, движението на тялото, и двигателните функции на червата.
 2. Регулира нервните импулси: Помага за поддържане на пътеките от нервите до мозъка.
 3. Кръвно налягане: Ниските нива на калий могат да покачат кръвното налягане.
 4. Предпазва от инсулт: Изследванията показват, че хората с ниски нива на калий са в по-голям риск от инсулт, вероятно защото кръвното им налягане също е по-високо.

Неща, причиняващи твърде много калий в организма

Ако пиете хранителни добавки с калий и/или други лекарства, това може да причини анормално високи нива на калий в тялото, но за повечето хора не е обичайно да страдат от хиперкалемия – твърде висок калий. Обаче, ето някои неща, които могат да причинят силно покачване на калия:

 1. Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) – аналгетици –обозболяващи лекарства, продавани с и без рецепта.
 2. ACE инхибитори – лекарства за високо кръвно налягане.
 3. Хепарин – предпазване от образуването на тромби.
 4. Антибиотици на база сулфонамиди – като бактрим, септра, триметоприм сулфа. 

Симптоми за недостиг на калий

Когато се потите твърде много и не възстановявате течностите чрез пиенето на достатъчно вода или имате проблеми с функцията на бъбреците, или сте били болни и сте повръщали и/или сте имали диария или червата ви зле усвояват минералите, което може да е причинено от синдром на дразнимото черво и/или болестта на Крон, тогава нивата на калий в тялото ви могат да спаднат от обезводняването.

Ако живеете на горещо и влажно място, прекомерното потене и неприемането на достатъчно течности или просто консумирането на прекалено много сол с храната могат да разстроят баланса на калия, така че тялото ви да се нуждае от още от този минерал. Други неща, които могат да снижат нивата на калия включват:

 1. Диуретиците, използвани за лечение на високо кръвно налягане.
 2. Инсулина.
 3. Слабителните средства.
 4. Флуконазол, теофилин (при астма).
 5. Средствата против киселини в стомаха.
 6. Заболявания на червата като синдром на дразнимото черво или болестта на Крон, които водят до често изхождане.
 7. Прекомерното потене, било то поради упражнения или работа.

Следните симптоми често се свързват с твърде нисък калий:

 1. Мускулни крампи, особено на краката и ходилата.
 2. Слабост.
 3. Умора, липса на енергия.
 4. Разстроен стомах.
 5. Неравномерен пулс. 

Колко калий ни е нужен?

Обикновено, здрав възрастен човек се нуждае от между 2000-4000 мг калий на ден за предпазване от недостици и симптоми. Ако приемате оптимални нива хранителни вещества при хранене със здравословна храна и пиете добър мултивитамин / хранителна добавка с минерали, вие не би следвало да имате проблеми за поддържане нивата на калия в организма си. Калият сам се регулира правилно наред а натрия и магнезия, два сродни му електролита, така че е важно да поддържате тези три минерала в баланс. Ето как:

 1. Яжте богата на калий храна: банани, картофи, портокалов сок, сок с марка „V-8” (100% зеленчуков сок от домати, моркови, целина, червено цвекло, магданоз, маруля, крес и спанак),  прясно мляко, кайсии, пъпеш, домати, зелен фасул (и лима), шарен боб, пилешко, риба.
 2. Пийте добър мултивитамин/минерал: за да си осигурите поддържането на здравословни нива на калий (и на другите електролити), пиенето на добър мултивитамин/минерал с оптимални нива на витамини и минерали е особено важно.
 3. Хранителни добавки с калий: Ако е необходимо, може да се наложи да пиете хранителна добавка с калий всеки ден. Обаче, трябва да правите това само по предписание на лекар.
 4. Поддържайте тялото си хидратирано: Пиенето на полезни течности, особено при големи горещини и влажност и при правенето на физически упражнения, винаги когато се потите може да ви помогне да избегнете дисбаланса в нивата на калий в организма. Това може да е чиста вода или вода с добавени в нея електролити.

Подсигуряването на правилния баланс на калий (и на другите електролити) в тялото, може да поддържа доброто ви ниво на енергия, както и правилното функциониране на мускулите и на нервната ви система. При всичките неща, които имате да вършите и да помните всеки ден в забързаното ежедневие, поддържането на калия в добър баланс може да е лесно, ако просто помните да поддържате оптимален прием на хранителни вещества и течности всеки ден. Попитайте лекаря си или аптекаря дали лекарствата, които пиете не биха могли да доведат до дисбаланс от било то твърде ниски или твърде високи нива на калий в организма.

Бъдете здрави,
Марк Розенберг, МД

Източник:

Potassium: Do You Have The Right Balance?

http://www.healthyanswers.com/nutrition/2011/06/potassium-do-you-have-the-right-balance/?utm_source=iContact&utm_medium=email&utm_campaign=Healthy%20Answers%20&utm_content=HA+1050+7.21.14

Снимка: 3a2ilati.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *