Слънцето не е врагът, вижте сами

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Горещото лято вече е тук, сбирките около басейна, почивката на море и печенето на слънце са ежедневие. Слънцето ни кара да се чувстваме чудесно, и с право.

Факт: Слънцето е необходимо за живота на човека. Без топлите лъчи на тази огромна звезда, животът на нашата планета ще престане да съществува. Всяко живо същество, включително хората, се нуждае от слънчева светлина, за да живее. Хората са се радвали на слънцето от началото на съществуването си.

sunscreen

Предупреждение срещу слънцето

Обаче, от повече от 30 години лекарите експерти по красота, здравните работници и производителите на продукти за кожата сипят сериозни предупреждения относно опасностите от слънцето. Казват ни да избягваме да се излагаме на слънцето без да сме се намазали със слънчезащитен крем, защото лъчите ще увредят кожата ни и ще причинят рак на кожата.

Повечето от това настървение се дължи на факта, че ракът на кожата се увеличава. През 2002 година повече от 50 процента от 1.2 милиона случаи на рак в Съединените щати са рак на кожата, а 10000 от тези случаи са били с  фатален край. Учените вселиха силен страх от слънцето в душите на хората и те се пазят от пламтящата топка свелина на всяка цена. Това обаче причинява проблеми само по себе си.

Да се каже, че слънцето причинява рак не е напълно вярно и всъщност е крайно опростяване на истината. Има добри, документирани изследвания, които показват, че оптимизирането на витамин D може всъщност да предотврати до 16 различни вида рак.

Заради страха ни от слънцето, ние сме се превърнали в нация с дефицит на витамин D. Този недостиг сам по себе си доведе до бум на редица инвалидизиращи заболявания като депресия, затлъстяване, хипертония и рак. Освен това, 60 процента от хората с диабет са с недостиг на витамин D, като изследванията също показват много ниски нива на витамин D у децата, жените и възрастните хора.

Изглежда, че поне в някаква степен опасностите от слънцето прекалено се надценяват като в същото време ползите от него се свеждат до минимум. Уилям Грант, д-р по философия, проведе изследване, което разкри, че 30 процента от смъртните случаи от рак биха могли да бъдат предотвратявани всяка година, ако нивата на витамин D бяха по-високи. Точно така: нещото, от което толкова много хора се крият може би не причинява рак, а по-скоро предпазва от него!

Освен това, витамин D е също така особено важен за редица телесни функции като силата на мускулите, сърдечносъдовото здраве, здравите зъби, оптималното кръвно налягане и здравата имунна система – за да споменем само някои.

Факт: Най-смъртоносната форма на рак на кожата, меланомата, се увеличава с 3.5 процента на година от 1992 година насам, според Американската фондация за меланома. Интересното е, че това увеличение на меланомата върви паралелно с увеличението от 4.2 процента на употребата на слънцезащитните продукти.

Меланомата е много сложно заболяване. Макар че изглежда, че излагането на слънце може донякъде да има пръст в появата му, повечето случаи на меланома се появяват в части на тялото, които са малко или никак изложени на слънцето.

Изследванията показват, че изглежда има връзка между риска от меланома и броя на изгарянията от слънцето в детството ни. Освен това, използването на солариуми също повишава риска.

Полезни лъчи, вредни лъчи

За да разберем напълно риска, който представлява слънцето за тялото ни, ние трябва да разберем по-добре самото слънце. Слънцето излъчва два основни вида лъчи – UVA и UVB. Макар че и двата вида могат да причинят хващане на тен и изгаряне, UVB лъчите са необходими на кожата, за да произвежда тя витамин D, докато UVA лъчите проникват дълбоко в кожата и могат да предизвикат сериозно увреждане от страна на свободните радикали, включително. Те също така унищожават витамин D.

UVA лъчите греят непрестанно през целия ден и през цялата година, докато UVB лъчите са най-ниски сутрин и вечер и най-високи в средата на деня и също така имат различна сила през цялата година

Необходимо ни е само малко слънце, за да произвеждаме витамин D

За да стимулирате тялото си да произвежда витамин D не е необходимо да прекарвате безброй часове в горещото слънце и със сигурност не искате да изгаряте. Ето няколко общи указания, които да следвате и които да ви помогнат да извлечете най-много ползи от полезните лъчи, като в същото време се предпазвате от онези, които могат да ви увредят.

– ако излизате на слънце за първи път през лятото и сте с бяла кожа, ограничете се до около 15 минути между часовете 10:00 – 16:00.

– ако лесно изгаряте, ограничавайте времето си до няколко минути всеки ден, докато кожата ви започне леко да потъмнява.

– след като вече имате хубав тен, можете да увеличите времето, което прекарвате на слънце.

– използвайте овлажняващ лосион, който не съдържа слънцезащитен фактор (SPF), за да поддържате кожата си мека. Ако използвате лосион със SPF, той ще блокира проникването на полезните UVB лъчи. Органичното кокосово масло е чудесен избор.

– след първото си излагане, прекарайте останалата част от деня на сянка или облечени

– Ако трябва да прекарвате на слънце дълги периоди от време, използвайте нетоксичен SPF 15.

Токсичната истина за слънцезащитните средства

Когато обилно се плескате със слънцезащитни кремове, които не предоставят естествена защита от UVA лъчите, вие не правите нищо друго, освен да си пилеете парите на вятъра. Слънцезащитните мазила, които блокират UVB лъчите и не предпазват от UVA лъчите, действат против вас като ограничават производството на витамин D в тялото ви и увреждат кожата.

Има два основни вида слънцезащитни средства – химически и физически. Химическите слънцезащитни средства предпазват от изгаряне от слънцето като абсорбират UVA  лъчите, но те могат да повишат риска от рак. Физическите слънцезащитни средства съдържат инертни материали, които отразяват ултравиолетовите лъчи от кожата и се считат за безопасни и ефикасни.

В магазините ще откриете най-вече химически слънцезащитни средства, които може да съдържат три до шест от следните активни съставки: оксибензон, авобензон, остокрилен, хомосалат, остиноксат и октокрилен.

Почти всички продукти съдържат авобензон – веществото, филтриращо увреждащите кожата UVA лъчи. Има известна загриженост, обаче, че тази субстанция може да се разгражда при излагане на слънце. Други химикали като октокрилена често се добавят като стабилизатори.

Изследвания на редица от химикалите, съдържащи се в продаваните в магазините слънцезащитни средства показват, че те могат да разстроят функцията на хормоните. Изследвания с животни показват, че оксибензонът (съдържащ се в 80 процента от химическите слънцезащитни средства) и октиноксатът са токсични за репродуктивната система и могат да попречат на развитието.

Макар че предстоят още изследвания, много хора са загрижени, че високото ниво на токсичност, открито в тези активни съставки може да подкопае ползите, които този вид слънцезащитни средства предлагат. Подобно на продуктите за лична хигиена, слънцезащитните средства проникват през кожата и се нуждаят от специално внимание.

Изследвания, проведени в университета на Цюрих (2010 г.) откриха слънцезащитни химикали в 85 процента от млечните проби. Четири от откритите химикали често се използват в американските слънцезащитни средства.

Избягвайте слънцезащитни средства с ретинол

Слънцезащитни средства, които съдържат витамин А или ретинол могат всъщност да ускорят развитието на кожните тумори и лезии при наличието на слънчева светлина, според изследване от 2009 година, проведено от Националната програма за токсикология

Агенцията за храните и лекарствата (FDA), публикува изследване през 2011 година, което заключи същото. Оттогава защитниците на потребителите настояват FDA да ограничи употребата на витамин А в слънцезащитните продукти за мазане.

Избягвайте слънцезащитни средства под формата на спрейове

Витамин А и токсичните химикали не е единственото нещо, за което трябва да се притеснявате в слънцезащитните средства. През юли 2012 година се случи много плашещ инцидент с мъж, който се напръскал със слънцезащитен спрей и веднага се отправил към скарата на открито.

Като запалил скарата, той получил изгаряния 2-ра степен, защото слънцезащитното средство не било попило в кожата му, нито пък горивните химикали в него имали достатъчно време да се изпарят. Според съобщенията в новините от спреят във въздуха се носела пара, която усилила изгрянето. Той пламнал незабавно след запалването на скарата.

Banana Boat, производителите на въпросното аерозолно защитно средство, доброволно изтеглиха продукта си от пазара след като чуха за инцидента Компанията посочила проблем с вентила на спрея като причина за нещастния случай

„Вентилът на спрея при отваряне пропуска повече от обичайното количество за такива продукти. В резултат, продуктът се нуждае от по-дълго време, за да изсъхне върху кожата от обичайното при други спрейове за пръскане. Ако потребителят влезе в допир с пламък или искра преди продуктът да е изсъхнал върху кожата, е възможно продуктът да се възпламени”.

Майките на малки деца и много други хора на всякаква възраст се наслаждават на лекотата на нанасяне на аерозолните продукти, както и на факта, че те лесно покриват всички трудно достъпни места.

Но готови ли сме да заменим удобството срещу здравето си?

Освен факта, че аерозолите са силно запалими, има и други проблеми с този вид предпазване от слънцето.

Първо, Агенцията за контрол на храните и лекарствата е все по-загрижена, че аерозолните слънцепредпазни средства могат да бъдат вдишани по време на нанасянето им. Както запалимите химикали, така и наночастиците от цинков оксид и титаниев диоксид (които доказано са безопасни в други форми), притесняват учените, които казват, че тези частици лесно се поглъщат.

Макар че частиците не могат да бъдат усвоени през кожата, след като бъдат погълнати, те могат да се натрупат в различни органи на тялото. Понеже са миниатюрни, те могат да се движат из цялото тяло, причинявайки проблеми на суб-клетъчно ниво. И още по-лошото е, че тялото не може да се отърве от тях.

При всяко натискане на дюзата, тези частици се разнасят на шест метра във всички посоки и полепват по всичко наоколо. Всеки в опасната зона вдишва опасните частици дори и неволно.

Международната агенция за изследване на канцирогени класифицира титаниевия диоксид като „възможен канцироген”, когато бъде вдишан в големи дози, както е при употребата на аерозоли. Както се отбелязва, много е трудно за белите дробове да се пречистят от тези микроскопични частици, които лесно преминават в кръвотока. Когато тези частици проникнат в белодробните или кожни тъкани, те могат да причинят сериозно увреждане на органите.

Бъдете предпазливи и с пудрите за предпазване от слънцето, поради същите причини; те съдържат частици, които могат да стигнат до белите дробове и да причинят увреждане.

В момента няма препоръки или указания, определени от здравните служби за размера и характеристиките на наночастиците, в смисъла, че те предпазват от слънцето и че в същото време са безопасни за потребителите. Както е с другите продукти за лична хигиена, това обстоятество е „на риск на купувача” и потребителите трябва сами да проучват безопасността на тези продукти.

В безопасност

За да сме в безопасност, от нас се изисква да сме предвидливи. Очевидно слънцето е много важна част от здравето и тя не трябва да се пренебрегва. Обаче, има правила.

– играенето или лежането по цял ден под горещото слънце без каквато и да било защита и съответно, тоталното изгаряне трябва да се избягват на всяка цена.

– Бъдете особено внимателни с малките деца; избягвайте изгарянето им на слънце колкото се може повече.

– Опитайте се да стоите на сянка в часовете между 12 и 15 след обяд; тогава лъчите на слънцето са най-силни и могат да причинят най-голямо увреждане.

– Носете леки бели дрехи ако е възможно и шапка, ако трябва да седите на слънце дълго време.

– Избягвайте солариумите.

– Никога не се печете през прозорец – до вас ще достигнат всички UVA лъчи и никакви полезни UVB лъчи.

Работната група за околната среда ни напомня да не използваме слънцезащитни средства като начин да удължаваме времето си на излагане на слънце и често да проверяваме кожата си за необичайни бенки или други подозрителни петна.

Особено важно е внимателно да избирате вида слънцезащитно средство, което вие и семейството ви използвате. Най-доброто такова е направено от естествени вещества, които ви предпазват от увреждащите лъчи, не травмират кожата и позволяват поне някакво проникване на UBV лъчите, необходими за производството на витамин D.

Помнете: Наслаждавайте се на слънцето, уважавайте слънцето и знайте какво има в слънцезащитните средства, които използвате. 

~The Alternative Daily

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/1-worst-sunscreen-avoid-costs/

Снимка: www.modaguzellik.org

Прочетете още по темата:

Лъжата за милиарди долари за продуктите за кожата

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *