Нова опасност от слънцезащитните продукти

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sun dangerКожата ви произвежда витамин D от слънчевата светлина. Ако винаги използвате слънцезащитни мазила, вие може да се лишавате напълно от това си преимущество. Сега учените откриха нова опасност в слънцезащитните продукти.

Изследователите съобщават, че наночастиците на цинковия оксид, материал широко използван в слънцезащитните средства, са токсични. Тези частици, по-малки от 100 нанометъра, са по-токсични от същите количества разтворим цинк; а прекият контакт на частиците с клетките (в дебелото черво) е необходим за предизвикване на клетъчна смърт. Ако някой по погрешка погълне слънцезащитен крем, това може да причини сериозни проблеми.

Учените отбелязват, че има непрекъсната загриженост за потенциалната токсичност на наночастиците на различни материали, които могат да имат различни физични и химични свойства от по-големите частици. Едва с ширина от 1/50,000 в сравнение с  човешки косъм, наночастиците се изпозват в храни, козметика и други потребителски продукти. Някои слънцезащитни средства съдържат наночастици от цинков оксид.

„Неволното излагане на цинков оксид с нано-размери от страна на деца, случайно погълнали слънцезащитен продукт буди обществена загриженост, мотивирайки изследването на ефектите от наноматериалите в дебелото черво,” предупреждават изследователите.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, Carl Lowe, New Sunscreen Danger, 2 January 2013

Снимка: true-lady.ru

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *