Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Когато статините (лекарствата за снижаване на холестерола) се появиха за първи път в аптеките в страната (САЩ), те бяха приети като чудотворно лекарство. Някои лекари дори предложиха тези лекарства да се добавят в питейната вода, защото изглеждаха много ефикасни без страничните ефекти. Но тази година (2012) Aмериканската администрация за контрол върху храните и лекарствата (FDA) издаде заповед, изискваща на статините да има етикети предупреждаващи за възможните странични ефекти като объркване, загуба на паметта, повишени нива на кръвната захар и слабост в мускулите.

Dangers-Of-Tap-Water

След откриването на антибиотиците, статините – шумно рекламирани за способността им да унищожават холестерола – са най-продаваните лекарства с рецепта в света. Макар че е вярно, че тези лекарства доказано са полезни при сърдечни заболявания в много групи пациенти с умерен и висок сърдечносъдов риск, скорошно изследване показва че статините са вредни за хората, които не попадат в тези категории.

Изследователският екип провел изследването е обезпокоен, защото някои здравни органи в момента настояват лекарствата против холестерола да се добавят в общественото водоснабдяване. Учените посочват, че статините са показали, че те всъщност могат да окажат пагубен ефект върху здравето на хората, които нямат висок холестерол или сърдечни заболявания.

Изследователският екип твърди, че статините трябва да се предписват само на пациентите със сърдечни заболявания или които са страдали от такива в миналото. Те предупреждават, че освен ако даден пациент не е във висок риск от инфаркт или удар, статините могат да причинят повече вреда отколкото полза.

Примамката за пиенето на статините е в това, че ако ги вземате се предполага, че можете да ядете колкото си искате мазни храни без изобщо да се притеснявате от високи нива на холестерола и следователно за здравето на сърцето си. Така че дори и да нямате сърдечно заболяване, вземайте лекарството така или иначе, просто за да се предпазите – поне на това се надяват производителите на статини.

Но след намесата на FDA в проблема, много вероятно е статините да не бъдат добавяни в питейната вода в близкото бъдеще – което е добре дошло. По-добре ще избегнете страничните ефекти, причинени от предписаните с рецепта статини като загуба на паметта и повишени нива на кръвната захар, които могат да доведат до диабет тип 2, като изберете да се храните здравословно, както и като поддържате нивата на ‘лошия’ си LDL холестерол под контрол с полезни храни.

от д-р Виктор Марчоне

Източник: Doctors Health Press, Statins in Your Drinking Water, 27 July 2012

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, променяте, нито да използвате статиите и материалите в сайта Здрави всеки ден за каквато и да е публична или търговска цел. Можете да споделяте тази статия във вида, в който е, както е взета от нашия сайт като упоменете, че тя първо е публикувана в zdravivsekiden.com.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *