Петте риби с най-ниско съдържание на живак, полезни за сърцето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Страхът ви от живака пречи ли ви да се възползвате от ползите за здравето, предоставяни от рибата?

Ако е така, вие може би пропускате да проявите любов към сърцето си.

За повечето хора здравословните мазнини в рибата са много полезни за сърцето и за здравето като цяло – дори и в тях да има мъничко живак. Скептични ли сте? Чуйте това: Яденето на една до две порции от по 180 грама, богата на омега-3 риба на седмица снижава риска ви да умрете от сърдечно заболяване с 36 процента! А общата смъртност пада със 17 процента.

pickled-herring

Бременните жени, които скоро ще раждат или кърмачките трябва особено да внимават и да избягват по-големи количества живак. И все пак, повечето хора могат да угаждат на сърцето и тялото си като ядат един два пъти на седмица риби, богати на омега-3 мастни киселини с относително ниско съдържание на живак. За жалост, повечето риби съдържат известно количество живак заради промишлената обработка. Но колкото по-малко време прекарва рибата в замърсена с живак околна среда или яде друга замърсена с живак риба, толкова по-ниски ще са нивата й на замърсяване. Така че, за да има ниско съдържание на живак в рибата ние взимаме дребни рибки, които не ядат много други риби и чиято продължителност на живот не е много дълга.

Ето пет добри примера за полезни за сърцето риби:

1. Сьомга (океанска): 1 грам омега-3 мастни киселини на 60 грама риба; * 0.014 частици на милион концентрация на живак

2. Херинга: 1 грам омега-3 мастни киселини на 30 грама риба;* 0.044 части на милион концентрация на живак

3. Сардина: 1 грам омега-3 мастни киселини на 60-90 грама риба;* 0.016 части на милион концентрация на живак

4. Пъстърва (сладководна): 1 грам омега-3 мастни киселини на 90-120 грама риба;* 0.072 части на милион концентрация на живак

5. Морска треска: 1 грам омега-3 мастни киселини на 180 грама риба;* 0.041 части на милион концетрация на живак

*Съдържанието на мазнини варира в широки граници в зависимост от вида, сезона, околната среда, хранителните навици и методите на пакетиране и готвене.

Ето кои риби трябва да избягвате:

  • Царска скумрия: 0.73 части на милион концентрация на живак
  • Акула: 0.99 части на милион концентрацията на живак
  • Риба меч: 0.98 части на милион концентрация на живак
  • Тилапия (Мексиканския залив): 1.45 части на милион концентрация на живак

И така, къде попада любимата риба тон? Почти в средата, всъщност, с концентрация на живак, варираща от 0.12 до 0.69 части на миллион, в зависимост  от това какъв вид риба тон  ядете. И трябва да ядете от 100 до 330 грама, за да си набавите  1 грам  омега-3 мастни киселини, в зависимост от това как ядете рибата тон: в прясната риба тон има най-много, а консервираната, риба тон на парчета – най-малко омега-3 мазнини. Но в тази последната има и най-ниско съдържание на живак.

Не забравяйте че изчисленията за съдържанието в рибеното масло са доста относителни, въпреки най-добрите усилия при изследванията. Една хранителна добавка под формата на рибено масло е сполучлив начин да си набавите омега-3 мастните киселини, от които се нуждаете. Но първо се консултирайте с лекаря си. Хранителните добавки с рибено масло са опасни за някои хора.

Яжте поне една порция риба на седмица и ще изглеждате с до 2.7 години по-млади.

Източник: Real Age, The Five Fish with the Lowest Content of Mercury Good for Your Heart, July 2010

Снимка: denstormerpresents.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *