4 странни начина за успокояване на кашлица по-ефикасни от лекарства

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

coffee-honey

Мъчи ви досадна кашлица, от която не можете да се отървете? Дали тя е от алергия или е последица от настинка, с която доскоро сте се борили, кашлицата разстройва дните ви и не ви дава да спите нощем.

Ако не ви се пият силни лекарства против кашлица след като вече дори не се чувствате болни или не ви се иска да гълтате стероиди по рецепта, след като вече сте се отървали от настинката, има няколко естествени решения, които можете да опитате.

Признаваме, че тези успокояващи кашлицата лекове могат да ви се сторят малко странни в началото, но те са безопасни и ефикасни решения, които за нула време ще ви върнат във форма без да е необходимо да се изправяте пред опасните странични ефекти на лекарствата.

1. Кафе и мед:

Ако настинката ви е отшумяла, но кашлицата ви не разбира намека, отидете в кухнята и изпийте тази странна, но вкусна комбинация. Изпивайте по чаша кафе и след това изяждайте една супена лъжица и половина мед по три пъти на ден.

Според изследователите, това щуро съчетание е по-силно от стероидите що се отнася до успокояването на кашлици след преживяна инфекция. В изследване, публикувано в списанието Primary Care Respiratory Journal комбината кафе-мед на практика елиминира кашлянето, справяйки се по-добре от преднизона, който предоставя само леки подобрения.

Защо този лек върши работа:

Топлото кафе облекчава раздразнените тъкани в гърлото, докато кофеинът служи като леко болкоуспокояващо. От своя страна, медът снижава отичането в гърлото, което може да причини пристъп на кашлица, като в същото време помага за заздравяването на раздразнените тъкани в гърлото.

2. Черен шоколад:

Насладете се на няколко парченца черен шоколад, като ги оставите да се топят бавно в устата ви и може да се окаже, че това е всичко, от което се нуждаете, за да успокоите упоритата си кашлица. Всъщност, експертите казват, че черният шоколад може да е дори по-ефикасен от лекарството кодеин.

В двойно сляпо плацебо контролирано изследване екстракт от шоколад бързо и ефикасно успокоявал причиненото от капсаицин кашляне. И според изследователите той не довел до никакви странични ефекти. В друго изследване, 60 процента от групата пациенти, хоспитализирани заради кашлицата си изпитали облекчение като използвали лечение, основаващо се на какао.

Защо този лек действа:

Ключът за облекчаващите кашлицата способности на черния шоколад е в теобромина, молекула, която е частично отговорна за леко горчивия му вкус.

Шоколадът покрива гърлото, облекчава възпалението и оставя теобромина да помогне за успокояване на нервите, които ни карат да кашляме.

3. Мед:

Медът отдавна е хвален не само заради вкуса му, но и заради лечебните му свойства. Лечебните му употреби се връщат още в древен Египет като се счита, че медът помага за предотвратяване растежа на гъбички, бактерии и вируси.

Като естествено антибактериално средство сладкия мед често се използва за лечението на изгаряния и по-леки рани. А безброй певци, актьори и оратори, които работят с гласа си се кълнат, че комбинацията от мед и лимон поддържа гърлото в тип топ форма.

Но се оказва, че и само медът може да е ефикасен толкова, колкото е потискащото кашлицата лекарство декстрометорфан. Когато давали на кашлящи деца малки дози мед преди лягане (до две чаени лъжички), те кашляли по-малко и спели по-добре от децата, на които давали лекарство, показва изследване, публикувано в списанието Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Просто не давайте мед на деца под две годишна възраст.

Защо този лек действа:

Лепкавината на меда крие облекчаващите гърлото и успокояващи кашлицата свойства. Медът е приеман от експертите за облекчаващ дразненето лек. Което просто значи, че той естествено успокоява дразненето като създава облекчаващ слой.

4. Солена вода:

Безброй майки и баби препоръчват гаргара със солена вода при възпалено гърло и кашлица. А безброй деца и внучета не ги слушат. И ако сте от непослушните, време е да погледнете на този отколешен лек по-положително, защото според експертите той върши работа.

Разтворете половин чаена лъжица сол в чаша топла вода, правете си гаргара със солената вода в продължение на 10 до 15 секунди и после я изплюйте. Това незабавно ще облекчи дращещото, раздразнено гърло и ще ви помогне да се отървете от досадната кашлица толкова ефикасно, колкото го правят много продавани без рецепта лекарства.

В рандомизирано контролирано изпитание, публикувано в списанието American Journal of Preventive Medicine, група доброволци, които правели гаргара със солена вода по време на изследването намалили риска си от инфекции на горните респираторни пътища, които причиняват кашлица с 40 процента.

Защо този лек действа:

Когато ви боли гърлото и кашляте, тъканите в гърлото се раздразват и отичат, понеже в тях се задържат течности. Солта нежно извлича част от водата от възпалените тъкани, облекчавайки болката и дразненето. В резултат на това честотата на пристъпите на кашлица намалява.

В допълнение, соленият разтвор помага за изхвърлянето на алергените и микробите, причиняващи кашлицата и превръща гърлото ви в негостоприемна среда, в която те не желаят да се връщат.

Освен това:

Взимайте горещ душ или се надвесвайте над купа пълна с гореща вода. 

Правете си горещ компрес на гърлото и гърдите. 

Пийте много вода и билков чай. 

Спете на висока възглавница.

Използвайте овлажниетел на въздуха и пулверизатор.

Следващият път когато се борите с дразнеща кашлица, пропуснете лекарствата и неприятните им странични ефекти, и се преборете с кашлицата с помощта на някое от тези естествени решения.

от Алис Джейкъб

Източници:

https://healthiertalk.com/4-strange-ways-to-quiet-a-cough-better-than-drugs/?utm_source=Healthier%20Talk&utm_medium=subemail&utm_campaign=4-strange-ways-to-quiet-a-cough-better-than-drugs_17.03.31

http://www.wikihow.com/Clear-Chest-Congestion

Снимка: Onedio

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *