Гинко билоба предпазва от радиационното увреждане

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

ginkgo biloba

Доклад, публикуван в броя на International Journal of Low Radiation от 11 октомври, 2009 г. добавя доказателства за предпазното действие на Гинко билоба срещу увреждането от радиацията. Гинко билоба е дървесен вид, чиито листа се използват от векове в китайската медицина. Екстрактът от листа на Гинко билоба съдържа антиоксидантни съединения, наречени гинколиди и билобалиди, които спомагат за премахването на свободните радикали, които атакуват почти всички компоненти на клетките, включително ДНКто.

В своята статия, Чанг-Мо Канг от корейския ‘Институт по радиология и медицински науки’ в Таегу и неговите колеги описват как са ползвали анализ за причинена от радиация програмирана смърт на клетки (апоптоза), за да оценят защитния ефект на екстракт от Гинко срещу излагането на радиация, което се получава по време на инциденти или при професионално прекомерно излагане на радиация. При един от експериментите бели кръвни клетки от човешки донори на възраст от 18 до 50 години били третирани с една от четири различни концентрации на екстракт от Гинко билоба или с 9% физиологичен разтвор, преди те да бъдат изложени на гама лъчи.

Изследователите открили значително, зависещо от дозата, намаление на апоптичните клетки сред онези клетки, третирани с Гинко. Докато причинената от радиацията апоптоза се проявила в почти една трета от облъчените клетки, които не били третирани с Гинко билоба, броят спаднал до 5% или по-малко при клетките, третирани с най-високите концентрации от билката.

При друг експеримент, мишки били третирани с екстракт от Гинко билоба или с физиологичен разтвор преди и след облъчването на цялото тяло с йонизираща радиация. Мишките, които не били подложени на радиация служели за контроли. Изследването на далаците на мишките открило, че третирането с Гинко билоба поддържа размера на органа в съответствие с тези в животни, които не били подлагани на радиация, докато далаците на облъчените животни, които не били получили екстракт от Гинко билоба се били значително смалили.

В обсъждането на заключенията авторите отбелязват, че увреждащите клетките свободни радикали и реактивни кислородни видове могат да бъдат генерирани в излишък при множество условия, включително при излагане на химикалите в околната среда, от определени лекарства и при нормалното стареене.

„Тези резултати показват, че радиозащитното действие на различно силните ектракти от Гинко билоба, давани преди излагането на радиация произтича от действието им в премахването на хидроксилните радикали,” пишат авторите. „Ето защо, екстрактът от Гинко билоба трябва да е полезна защита за радиочувствителните органи в борбата със свободните радикали.”

Даяна Дай

Източник: Life Extension, Protective Effect Found for Ginko against Radiation Damage, January 2010

Снимка: buckeyepsych.wordpress.com

Важно

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Ние сме здрави” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

НСЗ


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *